АЛЕКСАНДЪР НОСИКОВ

Aleksandar Nosikov, Bojena Petrova (2)

Александър Носиков е роден през 1980 г. в Плевен. През 1999 г. завършва Плевенското музикално училище със специалности фагот и класическо пеене и същата година е приет в състава на Великотърновския Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов”. Няколко месеца по-късно прави оперния си дебют в ролята на Дон Базилио от “Севилският бръснар” на Росини.

От 2000 г. е студент в НМА ”Проф. Панчо Владигеров” в класа по класическо пеене на доц. Ирена Бръмбарова и по актьорско майсторство на проф. Павел Герджиков.

В периода 2003 – 2005 г. е стипендиант на Оперната студия към Университета по изкуства в Грац, Австрия, в класа по пеене на Кл. Рюгеберг и Г. Хорник. През 2005 г. се дипломира като бакалавър. Същата година печели място в майсторския клас на Райна Кабаиванска и до 2008 г. е неин стипендиант и ученик.

През 2006 г. завършва магистърска степен по класическо пеене в НМА “ Проф. Панчо Владигеров” и дебютира на сцената на Националната опера и балет в ролята на Али от “Италианката в Алжир”. Следват десетки спектакли и концерти в Италия, Швейцария, Австрия, Германия и Русия.

Лауреат е на редица наши и международни конкурси.

Взимал е уроци и е участвал в майсторски класове при В. Бонева, Н. Гюзелев, Кр. Стоянова, М. Слатинару, П. Вайголд.

Репертоарът му обхваща ортодоксални, кантатно-ораториални, концертни, камерни и оперни произведения от Владигеров, Хаджиев, Христов, Бородин, Мусоргски, Верди, Пучини, Моцарт, Росини, Гуно, Бойто и др.