АНАСТАСИЯ ЕВСИНА

Anastasiya Evsina (7)

Анастасия Есвина е родена в Перм, Русия, през 1987 г. Започва да свири пиано на 4-годишна възраст. Завършва музикалния колеж в Перм през 2006 г. и Руската музикална академия «Гнесини» през 2011 г. при професорите Г. Федоренко, А. Севидов и Гр. Гордон, а впоследствие аспирантура по пиано и камерни ансамбли в Московската консерватория „Чайковски” при проф. Д. Петрова и Г. Федоренко. Печелила е няколко регионални конкурса, а на 15-годишна възраст свири с оркестъра на Пермския оперен и балетен театър под диригентството на В. Платонов.

През 2006 г. е удостоена с награда на президента на руската федерация.

През 2010 г. взима участие в летните курсове на фондацията на принц Астуриас в Овиедо, Испания, като солист, участник в камерни ансамбли и акомпанятор.

Всяка година изнася рецитали в Русия и в чужбина – Йокохама, Япония, в музеите на Прокофиев и Скрябин в Москва, в залите на Московското музикално училище и на музикалната академия «Гнесини».

Репертоарът й включва произведения от Бетховен, Брамс, Метнер, Скрябин, Шуман, Шопен, Шуберт, Лист, Григ, Дебюси и др. Има афинитет към руски композитори. Камерният й репертоар обхваща различни стилове от Бетховен и Шуберт до Равел и Хиндемит.