АНГЕЛ СТАНКОВ

Angel Stankov, 45 International Chamber Music Festival, 2009, Closing Concert, June 20

АНГЕЛ СТАНКОВ завършва НМА при професорите Л. Суружон и Вл. Аврамов. По препоръка на Р. Ричи специализира в Лондон при М. Парикян и И. Нийман. В момента е един от най-изявените и разностранни български музиканти.

Като солист, изпълнител на камерна музика, концертмайстор на Софийската филхармония и диригент участва активно в концертния живот у нас и представя българската музикална култура по всички краища на света.

Професор е в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ от 1996 година, а от 1999-та е заместник ректор.

Гостува в много европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба.

Свири в престижни зали като Карнеги Хол (Ню Йорк), Кенеди Сентър (Вашингтон), Гевандхауз (Лайпциг), Изуми Хол (Осака), Сънтори Хол (Токио), в залите на Московската консерватория и Операта в Ница.

Заедно с Й. Радионов получава редица високи награди от СМДБ (Златна лира), Световния младежки фестивал в Москва, Първия международен конкурс за камерна музика в Осака, наградите за изкуство от Екофорум за мир и Дружество Гражданин, наградата Сто години Бела Барток, грамотата за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата и др. Реализира записи индивидуално и с цигулково дуо Станков – Радионов за Балкантон, БНР, БНТ, ВВС-Лондон, Радио Хага, Радио Прага, японското радио NHK, Йомиури Телевижън, Руската и Френска телевизии.

Като диригент Ангел Станков се развива под ръководството на Хр. Иванов, Д. Петков и Ас. Найденов, но се учи и от редица други български и чужди майстори. Дирижира първоначално камерни оркестри, но през последните години се изявява и като симфоничен диригент. С широк отзвук са циклите „Британска музика“ със съдействието на Британския съвет, представящи премиери на редица непознати у нас английски произведения и Симфониите на Бетовен (сезон 1999-2000) със съдействието на Европейската комисия, посветен на 230-годишнината от рождението на композитора и 50-годишнината от основаването на Европейския съюз (изпълнението на Девета симфония се излъчва по Националната телевизия в Деня на Европа 9 май 2000). Като диригент Ангел Станков гостува на оркестрите в Солун, Ниш, Киев и Харков. Канен е също като член и председател на жури на международните конкурси HELEXPO, Общогръцки конкурс за цигулари, Мария Юдина в Санкт Петербург, Клостер Шьонтал в Германия, Родолфо Липицер в Италия и Карл Флеш в Унгария.

Включен е в изданието „Кой кой е в музиката“ на Кеймбриджкия биографичен институт и е член на консултативния съвет за Източна Европа. Фигурира също в изданието „Кой кой е в България“.

През 2009 година му е присъден Орден на Британската империя.

„Ангел Станков е не само многообещаващ цигулар, той притежава голямата чувствителност и благородството на характера, определящи истинския музикант“ – Й. Менухин.