АНТОНИУ ЕУЩАКИУ

Atlantico Ensemble, 45 International Chamber Music Festival, 2009, Concert June 12

Антониу Еущакиу изучава пиано, композиция и музикално възпитание в Консерваторията на Кащелу Бранку, старинна музика в Париж (при Анр. Анжел) и китара в Лисабонската академия за любители на музиката.

Участва в семинар за джазова музика, иницииран от португалския Hot Clube. Основава и ръководи Консерваторията в Порталегре.

Поставя началото на национален Фестивал на португалската китара. Сътрудничи на ирландската група Riverdanse в телевизионния спектакъл Globos d’Ouro (Златни кълба) за частния канал SIC. Създава Квартет на слънцето (Quarteto do Sol), с който записва компактдиск по покана на Numerica и два уникални ансамбъла с португалска китара. Първият – Звуци на времето (Sons do Tempo) е квартетът, за който е композирана Сюита за листата, а вторият – Camerata Lusitana – е състав за барокова музика, с който Еущакиу подготвя и издава творби от Вивалди и Бах.

През последните няколко години Антониу Еущакиу свири на гитолау – нов инструмент, направен по идея на К. Паредеш от лютиера Ж. Грасиу. Като изпълнител на гитолау той гостува на Музикалния фестивал в Корсика, Фестивала за етноджаз в Молдавия (2006) и се включва в проекта IN-Canto с Л. Амару.

Антониу Еущакиу е преподавател по музикално възпитание в училище „Гарсия д’Орта” в Кащелу де Виде.