БОЖИДАР НОЕВ

Bozhidar Noev

Божидар Ноев е един от тези музиканти, които направиха българската клавирна изпълнителска школа международно известна.

Завършва Музикалната академия в София в класа на професор М. Балсамова. Специализира в Академия Санта Чечилия в Рим в класа на световно известния пианист К. Цеки. Работи с Н. Магалов, Г. Агости, М. Талиаферо и Р. Серкин.

След победите на международните конкурси Ф. Бузони (1965), А. Казагранде (1969), В. да Мота (1968), Ет. Поцоли (1971), Петроф и други се открива пътят към международните подиуми и фестивалите в Неапол, Тайпе, Виена, Гуадалахара, София, Залцбург…

Критиката и публиката в САЩ, Русия, Китай, Япония, Тайван, Латинска Америка и Канада са единодушни в преценките си за силното и въздействащо изпълнителство на Божидар Ноев, при което всеки е обладан от магията на увличащото и завладяващо пианистично изкуство.

Своя дългогодишен сценичен опит той предава с радост на младите музиканти като педагог – в класа по пиано, който води в Консерваторията в Инсбрук (Австрия) и в многобройните майсторски курсове в Австрия, Италия, Тайван, САЩ и България. За тази негова дейност, с Декрет на Президента на Австрия му е присъдена титлата „професор”.