ДАНИЕЛА ЩЕРЕВА

Daniela Shtereva, Iren Kapelovska (10)

Даниела Щерева е родена в Пловдив в семейство със запазена музикална традиция от пет поколения. Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” през 1997г. в класа по цигулка на Елена Дойкова и на Елена Койнова.

За високи художественотворчески постижения през годините на обучение в училището е удостоена с престижната награда на институцията на името на Добрин Петков. През 2000г. завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София в класа на проф. Евгения-Мария Попова и на проф. Йосиф Радионов. Продължава обучението си в Университета в Луизиана (САЩ) по покана на проф. Кеворк Мардиросян, при когото завършва магистратура. От 2003 до 2008 година специализира в степента „Артист Диплóма” в класа на проф. Сайръс Фороу – възпитаник на легендарния Давид Ойстрах. През същия период участва в многобройни международни конкурси, сред които е носител на първа награда от конкурси във Вашингтон, 2006г. и в Бока Ратон, Флорида, САЩ, 2007г., полуфиналист в конкурсите „Сибелиус”, 2005г., в Индианаполис, 2006г., „Сарасате”, 2007г. и „Майкъл Хил, 2007г. През 2011г. печели Трета награда на Международния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен.

Работила е като концертмайстор и оркестрант в САЩ. Участвала е в концерти на симфонични оркестри в Питсбърг и Бостън.

Понастоящем работи на постоянен договор в „Нейпълс симфони” във Флорида (САЩ), преподава цигулка и участва в многобройни камерни и солови концерти.