ДЕНИЦА КАЗАКОВА

Denitsa Kazakova, Vanya Pesheva (5)

Деница Казакова е родена в Плевен. Започва обучението си по цигулка на 4 години с майка си, а от 8-годишна е ученичка на проф. Антон Хаджиатанасов от Софийската консерватория. На 7 години печели първата си награда от Националния конкурс „Светослав Обретенов”. Лауреат е и на други национални конкурси през 1979, 1983 и 1985 г. През 1985 г. става лауреат на радиоконкурса Концертино Прага, а в 1988 г. – на международния конкурс Й. С. Бах в Лайпциг.

През 1990 г. постъпва в Лозанската консерватория в класа на Пиер Амоял, където 6 месеца по-късно получава сертификат за виртуозитет и първа награда. През 1993 г. печели Първа награда и златен медал на международния конкурс за музикални изпълнители Мария Каналс в Барселона, както и наградата на асоциацията Самсон Франсоа на конкурса Жак Тибо в Париж. През 1997 г. нейното изпълнение на Шакона от Й.С. Бах е удостоено със специалната награда на журито на международния конкурс Р. Липицер, Италия.

През 1995 г. дуо NOVA, което тя създава с китариста Жан-Кристоф Дюкре, печели първа награда на Фестивалния конкурс на Юра, Швейцария, през 1996 г. – първа награда от Международния конкурс на Семинара по китара във Фрехен/Кьолн, Германия, а 1998 г. – първа награда на Международния конкурс за музика на ХХ век. Вторият компактдиск на двамата изпълнители получава отличието Селекция на Швейцарското международно радио. От 1996 до 1998 г. следва при Мари-Аник Никола в Женевската консерватория, където през 1997 г. печели първа награда на конкурса Хайдн-Моцарт, организиран от Асоциациата на приятелите на Консерваторията, а 1998 г. – първа награда за виртуозитет. По-късно в същото учебно заведение тя взема уроци по барокова цигулка при Флоранс Малгоар и през 2007 г. получава сертификат за следдипломна квалификация с поздравления.

Преподава цигулка в консерваториите в Ньошател и Женева, дидактика във Висшето музикално училище в Женева и барокова цигулка във Висшето музикално училище в Лозана.