ДОРА, АНАСТАС и ГЕОРГИ СЛАВЧЕВИ

Dora, Anastas, Georgi Slavchevi (5)

Клавирното дуо Дора и Анастас Славчеви започва концертната си дейност през 1977 г. Утвърдило се като водещо клавирно дуо в България, то концертира с голям успех в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Русия, Гърция, Турция, Куба, САЩ, Япония и др.

Двамата изпълнители са участвали на международните фестивали в Пловдив, Варна – „Варненско лято”, Ерфурт, Бърно, Болоня, Йесеник, Палма де Майорка, Атина, Санкт Петербург, Токио, Лос Анжелис.

Осъществили са повече от 100 световни премиери на български и чуждестранни произведения, повечето от които посветени на тях.

Носители са на най-престижните награди за музикално изпълнителско изкуство („Кристална лира”, „Кристален знак” на СБК, „Златно перо” на Радио FM Classic и др.).

Към своите родители се присъединява и младият Георги Славчев, който е не само невероятно израснал пианист, но и завършен музикант. Лауреат на многобройни международни конкурси, носител на Artist Diploma от Cleveland Institute of Music, доктор на музикалните изкуства от University of Southern California – Лос Анжелис, Георги Славчев концертира на три континента в най-престижни зали, включително в Карнеги хол. Солира на европейски и на американски оркестри, в това число и на Кливландския симфоничен оркестър.

В САЩ е обявен за „чужденец с изключителни постижения в изкуствата” – признание за много малък процент изтъкнати артисти.

Композира вокални и инструментални пиеси, филмова музика, като използва както традиционни акустични инструменти, така и най-новите електроакустични средства.

Автор е на химна на град Пловдив и е отличен с първа награда в конкурса за композиция „7/8”.

Вдъхновени от оригиналните пиеси на Рахманинов за 6 ръце на едно пиано, семейство Славчеви представят този необикновен ансамбъл пред публиката от 2003 г. Впечатлени от широките възможности на музикалния изказ на един инструмент и насърчени от интереса и ентусиазма на слушателите, редица композитори създават и посвещават свои произведения на триото. Тази впечатляваща и забавна форма на камерно музициране е приета с бурни аплодисменти в България, Германия, Полша, Русия, САЩ и др.