ИВАЙЛО ДЖУРОВ

Ivailo Djurov, Bojena Petrova

Ивайло Джуров е роден в Русе през 1973г. Завършва камерно пеене в Кралската консерватория в Хага (1994), специализира оперно пеене при Ал. Милчева. Професионалния си дебют прави през 1996 г. на Великденския фестивал в Пловдив с “Великденска оратория” на Й. С. Бах.

От 1997 до 2000 г. работи с оркестъра на БНР, като през 1998 г. с негово участие се открива Международният музикален фестивал “Софийски музикални седмици”, а с хора на БНР осъществява записи и концерти на църковно-славянски песнопения.

През 2001 г. дебютира в ролята на Фигаро от „Сватбата на Фигаро” и в ролята на Лепорело от „Дон Жуан” на Моцарт в Белгия и Холандия. През март 2002 г. изпълнява Магнификат на Й. С. Бах заедно с „Orchestra of the Age of Enlightenment”, под диригентството на Рене Якобс в Лайпциг.

Повратен етап в певческата му кариера е ролята на Филип II от операта “Дон Карлос” на Верди (2003), с която Джуров гастролира както у нас, така и в Австрия, Германия, Гърция, Белгия, Холандия, Франция, Испания, САЩ и др.

Оперният му репертоар включва освен партията на Филип ІІ, но и на Банко от “Макбет”, Рамфис от “Аида” на Верди, Ескамилио от “Кармен” на Ж. Бизе, Тимур от “Турандот” на Дж. Пучини, Дон Жуан и Фигаро от оперите на Моцарт „Дон Жуан” и „Сватбата на Фигаро” и др. Ивайло

Има ярко изразен афинитет към кантатно-ораториалния жанр и в репертоара му присъстват творби като Реквием на Моцарт, Магнификат и Коледна оратория от Бах, Стабат Матер от Росини, „Нелсън Меса” и „Сътворението” от Хайдн, „Месия” от Хендел, Немски реквием от Брамс, Девета симфония на Бетховен, Четиринадесета симфония на Шостакович.