ИВАН ЯНЪКОВ

Ivan Yanakov (7)

Пианист и диригент Иван Янъков изнася концерти в над 30 страни в Европа, Азия и Северна Америка, сред които Франция, Германия, Австрия, Унгария, Италия, Япония, Южна Корея, Китай, многократно САЩ. Солирал е на оркестри в редица държави в Европа и Азия. Изнася концерти в едни от най-прочутите зали по света, сред които японските „Tokyo Metropolitan Arts Center” и „ Kitara Hall” в Сапоро, както и в рециталната зала на Карнеги Хол, където изнася рецитал като победитал на конкурса „Artists International Series” в Ню Йорк през 2001 година.

Роден в София в семейство на музиканти, Иван Янъков учи и работи над 10 години в Ню Йорк, където получава бакалавърска и магистърска степен в „Mannes College of Music” и участва активно в музикалния живот на града. По време на престоя си в САЩ изнася многобройни концерти из цялата страна и специализира камерна музика със световноизвестните „Tokyo String Quartet”” и цигуларя Пинкас Цукерман.

Премества се в Италия, а после в Лондон, където основава камерния оркестър „London Chamber Players”. По време на следването си в Ню Йорк, успоредно с пианото Иван Янъков учи и дирижиране.

През 2010 г. прави диригентския си дебют с Чешкия национален симфоничен оркестър. Участва и в диригентски майсторски класове. Като пианист осъществява записи и концерти, излъчени по телевизионни и радиоканали в Европа и Северна Америка, сред които и три концерта на живо от Музея за изящни изкуства в Лос Анджелис.

През септември 2007 г. Иван Янъков получава отличие за заслуги от главнокомандващия генерал на НАТО в Босна и Херцеговина за участие в галаконцерт със Сараевската филхармония. В България артистът солира на редица оркестри и състави, сред които Софийската филхармония, „Софийски солисти” и оркестъра на Радио Classic FM. Взима участия в Европейския музикален фестивал, „Салона на изкуствата” в НДК, дните “Недялка Симеонова” и многократно на “Аполония”. Изнася редица солови и камерни концерти в София, Варна, Пловдив, както и в други градове на България.

През 2005 г. по покана на Френската национална културно-образователна фондация Янъков изнася два рецитала в Париж в чест на световноизвестния пианист Алексис Вайсенберг. Иван Янъков е съосновател и музикален директор на фестивалите „Siena Belcanto” в Италия и „Irvine Chamber Music Festival”” в Калифорния, САЩ.

Специализирал е като пълен стипендиант в „Accademia Chigiana” в Сиена, Италия.

В последните години дава майсторски класове в Италия, Южна Корея, Турция и Китай. В периода 2011 – 2012 г. Иван Янъков има изяви в Япония, Китай, Хонг Конг, Турция, както и в редица европейски държави.