КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ „ЙОАН КУКУЗЕЛ – АНГЕЛОГЛАСНИЯТ“

John Koukouzelis Chamber Ensemble, 46 International Chamber Music Festival, 2010, Closing Concert June 20

Камерният ансамбъл “Йоан Кукузел – Ангелогласният” – създаден през 1967 г. от група ентусиасти, е първият състав, представил на концертния подиум в България и чужбина старинните православни български песнопения.

В продължение на повече от 40 години вокалният ансамбъл осъществява редица концерти в България и в много европейски страни, както и множество звукозаписи. Представянето на ансамбъла на международните фестивали за старинна музика в Париж, Авиньон, Стари Сонч, Единбург, Бидгошч, Ченстохова, Рим, Краков, Санкт Петербург, Москва, Нови Сад, Белград, е безспорно доказателство за международния му авторитет.

Участието на “Йоан Кукузел – Ангелогласният” във фестивала за църковна музика “Хайнувка” в Полша през 1987 г. е отличено с първа награда и със специалната награда на публиката. През 1994 г. ансамбълът открива първия фестивал за духовна музика “Екуменика” в Прага, а през 1995 г. реализира запис за компактдиск в Лихтенщайнския дворец в Прага.

Ансамбълът е удостоен с високата чест да изнесе концерт в Москва по случай 1000-годишнината от приемането на християнството в Русия, концерти пред австрийския президент в двореца “Хофбург” (1982) и пред италианския президент в Рим (1983), а през 1985 г. участва в тържествената меса за светите братя Кирил и Методий, отслужена от папа Йоан-Павел ІІ в катедралата “Сан Пиетро” в Рим.

Сред най-престижните изяви на ансамбъла през последните години са участията му в тържествения концерт на 24 май 2002 г. в зала № 1 на НДК пред папа Йоан-Павел ІІ, в тържествения концерт по повод подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, изнесен в Двореца на културата в Лисабон, Португалия, през пролетта на 2005 г., в тържествения концерт в навечерието на влизането на България в Европейския съюз, изнесен в Рим, Италия, на 30 ноември 2006 г. в известната базилика „Санта Мария Маджоре”, който бе записан от Радио Ватикана и издаден на компактдиск.

Усвоил творчески запазената певческа традиция, камерният ансамбъл търси автентичност чрез възпроизвеждането на средновековната чувствителност. Църковната музика е философия в звуци и всяка нейна творба е търсене на смисъла на човешкото съществуване, а точното й пресъздаване е възможно само от високопрофесионален състав, какъвто е “Йоан Кукузел – Ангелогласният”.

Художествен ръководител и диригент на ансамбъла е доц. Димитър Димитров. Той е завършил Софийската духовна семинария, Духовната академия (сега Богословски факултет на СУ “Св. Климент Охридски”) и Българската държавна консерватория (сега НМА “Проф. Панчо Владигеров). Преподавател е в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и е главен диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски.