КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ „СИЛУЕТИ“

Venzeslav Nikolov & Silhouettes Chamber Ensemble (6)

Камерен ансамбъл „Силуети“ получава името си през лятото на 2012 г. в резултат на сътрудничеството между четирима млади музиканти – Калина Митева (цигулка), Кристиян Калоянов (кларинет), Габриела Цветкова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано). Те работят заедно от пет години под ръководството на изтъкнатия български виолончелист проф. Венцеслав Николов.

Изпълнителите от ансамбъла са участвали в множество концертни изяви, някои от които концерти в Студио 1 на Българското национално радио, излъчвани директно в ефир, концерт в рамките на „Дни на камерната музика“ в Габрово (2011), също записан от БНР, концерти на „Четвъртия фестивал на младите в изкуството Via Pontica” – Балчик (2011), „Салон на изкуствата“ в НДК (2012), Австрийски музикални седмици (2013) и др. През 2012 и 2013 г. музикантите от ансамбъла са стипендианти на Международната лятна академия Виена – Прага – Будапеща (ISA), като през 2013 г. печелят специалната награда („Förderpreis”) на ISA13.

По покана на БНР изпълнителите са реализирали записи, с които България беше представена на „Европейския ден на младия музикант“ (2011).

С учудваща за тяхната възраст зрялост и артистична освободеност студентите музицираха спонтанно и вдъхновено (…). Най-впечатляващо беше тяхното единомислие и верен усет за ансамблово свирене.“ – акад. Васил Казанджиев

Виждаме и усещаме сериозността, но и удоволствието, с което свирят, вдъхновението и радостта от музиката и същевременно – скромност и всеотдайност.“ Йордан Дафов.