КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР „СОФИЙСКИ СОЛИСТИ“

Sofia Soloists Chamber Orchestra (11)

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР „СОФИЙСКИ СОЛИСТИ“ е създаден през 1962 година. Идеята на неговите основатели – музиканти от Софийска опера – е за малък, подвижен състав от елитни изпълнители с богат (исторически и стилово) репертоар. Първият концерт, привлякъл вниманието на столичната публика е последван от гастроли в чужбина – в Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

В изнесените над 3000 концерта по целия свят, Софийски солисти представят повече от 600 произведения от близо четири столетия. Сред тях има десетки написани специално за ансамбъла. Участват във фестивали в Сан Себастиян, Сантандер, Загреб и Дубровник. Свирят в Карнеги хол, Барбикан център, Гевандхаус, зала Гаво, в операта в Сидни и на всички престижни сцени в Япония и Корея.

През първите 16 години – когато се формират репертоарната основа, изискванията за колективно взаимодействие и единните разбирания за интонация, ритъм и сценично въздействие – ръководител на ансамбъла е един от най-големите български композитори и диригенти Васил Казанджиев.

В периода от 1978 до 1988 г. негов диригент е Емил Табаков. Той разширява стилистичните и инструментални характеристики на камерната формация и реализира с нея серия от записи и телевизионни филми.

Развитието на традициите и обновяването на персоналния състав на Софийски солисти се свързват с дейността на настоящия диригент – Пламен Джуров.

Ансамбълът има в актива си около 90 грамофонни плочи и компактдискове, издадени от Denon, Saba, Columbia, Concord concerto, Centaur, Labor Records, Гега, Балкантон и други звукозаписни фирми, както и филми за различни телевизионни компании в Европа, Австралия и Южна Америка.

Знак за престижа му е работата с музиканти като Х. Шеринг, Х. Холигер, Д. Шафран, Н. Цабалета, Х. Спарнай, Т. Брандис, В. Лукас, Ж. Мартенс, П. Галоа, Д. Волтер, В Кацарова, Н. Лугански и Н. Кенеди.

В определени случаи към камерния струнен ансамбъл от 14 изпълнители се прибавят духови и ударни инструменти. Така съставената Музикална асоциация „Софийски солисти“ разширява репертоара си от симфонии и концерти на Хайдн и Моцарт до произведения на Барток и Шостакович.

ПЛАМЕН ДЖУРОВ е роден през 1949 година. Завършва НМА „Панчо Владигеров” със специалностите пиано (при М. Балсамова), композиция (при М. Големинов) и дирижиране (при К. Илиев). Има награди и лауреатски отличия от конкурси по пиано и композиция. В продължение на шест години е диригент на Плевенската филхармония. През 1984 г. специализира във Виена (при К. Йостерайхер), а през следващата 1985 – в Москва. От 1988 г. е диригент на Камерен ансамбъл Софийски солисти. Гастролира в повече от 30 страни. Осъществява премиерите на голяма част от създадените специално за състава творби. Реализира повече от 300 радио и телевизионни записи и интегрални изпълнения на музика от различни автори в 20 компактдиска. Като композитор отдава предпочитание на инструменталните жанрове. Някои негови произведения са изпълнявани и записвани в чужбина – клавирната Соната от 1975, оркестровите Елегия (1980), Токата (1982) и Фантазия (1985), Петте балади и Каденцата за саксофон и цигулка от 1994. Пламен Джуров е професор в ДМА „П. Владигеров” и председател на няколко фондации за музикално изкуство.