КВАРТЕТ „ЕОЛИНА”

Eolina Quartet (4)

КВАРТЕТ „ЕОЛИНА” е създаден през 1969 г. Съставът – арфа, флейта, виола и пиано/чембало, е нетрадиционен и необичаен заради симбиозата между звучността на четирите инструмента, но напълно обясним и съответстващ на оригиналното си название. Взето е от еоловата арфа като вид инструмент и принцип на звукоизвличане, който от ХХ век е извън употреба. Колебанието на струните при нея и пораждането на звука зависи от въздушната струя (или от силата на вятъра), затова носи името на бога на ветровете от древногръцката митология Еол. Названието загатва характера на изпълнителския стил на квартета – ефирен, дискретен, понякога темпераментен, хармоничен, изискан.

„Еолина” има привилегията на свободата в избора на репертоар – да изпълнява както транскрипции на музика за различни състави, така и да бъде поръчител и първи изпълнител на нова авторска музика.

Издирва и популяризира неизвестни произведения от стари майстори и пиеси на неизвестни автори от ХVІ и ХVІІ век, някои от които изпълнява за първи път. Близо 50 опуса на български и чуждестранни композитори са посветени на този състав, станал синоним на творческо търсене и оригиналност. Така репертоарът придобива внушителен размах с музика от шест столетия – от ХVІ до ХХІ век.

Неповторимост, творческа амбиция, стилова адаптивност са качества, които определят облика на „Еолина”.

Участниците в квартета са възпитаници на Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”. Весела Желева (арфа) специализира при проф. Вера Дулова в Московската държавна консерватория „Чайковски”. Носител е на наградата „Сребърна арфа” и диплом от Международната арфова асамблея в Холандия. Води клас по арфа и камерна музика в НМА и НМУ в София.

Николай Коев (флейта) работи като артист-оркестрант във Варненската филхармония и в оркестъра на Софийската опера. Ръководи клас по флейта във Висшето музикално училище „Кабанакан” в Хавана.

Владислав Андонов (виола) завършва НМА и майсторски клас по виола при проф. Александър Нейнски. Ръководи клас по виола в НМА. Лауреат е на първи награди от Националния конкурс „Светослав Обретенов” и от Седмия конкурс за инструменталисти и певци в България.

Богдан Станев (пиано/чембало) завършва класа по пиано на проф. Боян Воденичаров и доц. Теодора Несторова. Работи като акомпанятор в НМА. Носител е на първа награда и е лауреат на националния конкурс „Светослав Обретенов” и е носител на специалната награда от Международния конкурс „Музиката и земята” – София.

Квартетът специализира при проф. Карел Крафка в Академията за изкуства в Бърно (1973) и при проф. Жозеф Калве – изтъкнат френски цигулар и педагог в Париж (1975, 1977). Френският музикант дава много висока оценка на квартета и демонстрира качествата му на майсторските си класове.

Квартет „Еолина” е носител на златен медал и лауреатско звание от Х световен младежки фестивал в Берлин (1973), почетни дипломи от Министерството на културата на Франция, Международния музикален център в Анси – Франция, и от Международния музикален фестивал „Пентели” в Атина, на националните награди „Сребърна лира” (1984) и „Златна лира” (1994) на Съюза на българските музикални и танцови дейци. За проекта „Съзвучия”, реализиран с певицата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, съставът е удостоен с „Кристална лира” в раздел „Камерни ансамбли” през 2002 г.

„Еолина” изнася над 1600 концерта в повече от 20 страни, осъществява тематични концертни цикли, участва редовно на национални и международни фестивали – „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, Фестивал на камерната музика – Пловдив, „Дни на камерната музика” – Добрич, „Зимни музикални вечери” – Пазарджик, международните фестивали в Болцано, Атина, Люнебург (Германия), Испания, Франция, Румъния, Полша, Словакия, Белгия и др. През 2002 г. квартет „Еолина” участва на европейския фестивал за изкуства „Европалия” в Белгия. Свири с народните изпълнители В. Балканска и П. Бонев, както и с Т. Спасов. Този непосредствен, жив контакт с публиката продължава да привлича почитатели и до днес.

По повод 30-годишнината на квартета музикантите реализират една необичайна идея – в момента на концерта публиката избира от списък с 30 произведения тези, които да прозвучат. Така по заявка на публиката се ражда дискът с название „30 квартетни години”, в който са включени най-харесваните от публиката творби.

Квартетът регистрира аудиозаписи, няколко филма за различни телевизионни компании в България, Австрия, Кипър, Украйна, записи за звукозаписни фирми в България, Австрия, Полша, Италия, Германия, Унгария. Един от най-търсените им дискове е по музика с клавирни импровизации с мелодичен романтичен привкус на монах от Атонския манастир под името Якобос Агиографос.