КИТАРЕН ОРКЕСТЪР – ФУЛЪРТЪН

Fullerton Guitar Orchestra, 45 International Chamber Music Festival, 2009, Concert June 19

Китарен оркестър – Фулъртън, Калифорния е един от представителните изпълнителски състави на Калифорнийския държавен университет. Състои се от 16-25 випускници и студенти и се ръководи от Дейвид Граймс. Изпълнява музика, написана или аранжирана за няколко китари. Репертоарът му включва дуети, триа, квартети и камерни оркестрови съчинения. Ансамбълът концертира активно в Калифорния и извън пределите на щата. През лятото на 2001 година прави първото си задгранично турне до Гърция, а през пролетта на 2005 е изключително възторжено приет от хавайската публика.

Дейвид Граймс започва да учи китара под ръководството на Ги Хорн и Оскар Гилья на двадесет години, вдъхновен от записите на Андреас Сеговия. Последвалата по-късно самостоятелна кариера го възнаграждава с възторжените оценки на публиката и критиката – най-напред в Америка, а след това и в Европа. Неговият подчертан интерес към историческите предшественици на китарата го прави редактор на публикуваното от Мел Бей пълно издание на Фантазии от Луис Милан – ренесансов композитор, поет и изпълнител на виуела, както и на много други произведения от съкровищницата на възраждането и барока. Едновременно с това не престава да работи със съвременни автори, много от които създават пиеси специално за него. Композира сам и творбите му влизат в програмите на най-известните китаристи в света.

Дейвид Граймс е авторитетен преподавател, ръководител на катедрата по китара в Калифорнийския държавен университет във Фулъртън – водещият център в системата на обучение на китаристи в САЩ. Той е експрезидент на Фондацията на американските китаристи и отговорен рецензент на списанието Soundboard.