КРАСИМИР ТАСКОВ

Krasimir Taskov, Rostislav Yovchev (8)

Красимир Тасков (1955) завършва НМА” Проф. Панчо Владигеров” – София, с композиция и пиано през 1981 г. Посещава курсовете по композиция на проф. Тон де Леув и проф. Тео Ловенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру в Румъния.

Като композитор е носител на национални и международни награди – за “Фантазия” (1991), Триптих за две пиана (1995), “Взаимност” (1999) и “Дитирамби” (2002) получава награди в Токио, отличен е с I награда от конкурса “Рапсодия в 7/8” за Концерт за кларинет и оркестър (2002) и с I награда на националния конкурс „Елиас Канети“ за оркестровата му творба „Мнимият оратор“ и др. През 1984 г. неговият клавирен цикъл “Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж. През 2003 “Преображение” II за две пиана е номинирана и изпълнена на „World Music Day” в Словения.

Автор е на редица симфонични произведения, сред които концерти за пиано, цигулка, обой, ”Преображение IV” (за симфоничен оркестър), “Празненство” (за симфоничен оркестър) и др., на камерни, вокални и хорови творби, на операта-бурлеска “Царе на белите”.

Произведенията му са често изпълнявани както у нас, така и на престижни музикални фестивали в Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия, САЩ и други страни. Има редица публикувани творби, както и осъществени многобройни студийни записи и компактдискове като изпълнител и композитор. Като пианист е носител на награди от клавирните конкурси в Сантадер (Испания) и «Чайковски» (Москва). Солира на наши симфонични оркестри и е активно концертиращ камерен изпълнител.

Бил е член на жури на национални и международни конкурси за пианисти.

Преподавател е в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, по композиция (ръководител на катедра «Композиция») и пиано.