ЛИЛИЯ ИЛИЕВА

Antoni Donchev - Liliya Ilieva (3)

Лилия Илиева е джаз певица, композитор и педагог. За първи път пее на сцената на 3-годишна възраст и оттогава музиката се превръща в нейно поприще.

Страстта й към джаз музиката се появява през 2005г., а три години по-късно, през 2008г. тя печели второ място на „Европейски конкурс за джаз вокалисти“ и „Специална награда на Вики Алмазиду“.

През 2009г. се премества в Холандия, за да навлезе още по-надълбоко в джаз музиката. Приета в консерваторията „Принц Клаус“, младата певица има невероятната възможност да трупа опит, благодарение на контактите си с известни джаз музиканти като Джон Клейтън, Дж. Д. Уолтър, Дейвид Бъркман, Робин Юбанкс, Дина ДиРоус, Франсиин ван Туинен, Фреди Брайънт и други.

Наред с концертните изяви, вокалната педагогика и композицията също се превръщат в нейна страст. Тя сформира собствен квартет, с който изпълнява свои авторски композиции и аранжименти на джаз стандарти, а паралелно с това нейните български корени я отвеждат в нова посока, свързана с фолк-джаз проекта „Songs Of Aeon„. Вокалните й изяви включват и участия в два биг бенда, с които осъществява концерти в Германия.

През 2012г. се премества в Барселона, Испания, където реализира поредица от концерти, сформира вокалната група „Acapella“ и създава хорови композиции, стилово ориентирани в сферата на джаза. След дипломирането си в Холандия през 2013г. работи над свои нови проекти, които включват български и чуждестранни изпълнители.