МИЛЧО ЛЕВИЕВ

Milcho Leviev (8)

Милчо Левиев е композитор, аранжор, пианист, диригент, преподавател по класическа и джаз музика, Доктор хонорис кауза на АМТИИ – Пловдив (1995) и НБУ – София (1998).

Носител е на множество награди, между които втора награда на международния младежки фестивал за композиция във Виена (1959), орден „Стара планина” (1997), Златен медал на Международната академия по изкуства – Париж, има номинации за „Грами” за най-добър вокален аранжимент.

Бил е музикален директор в Драматичен театър – Пловдив, преподавател по камерна музика (1960 – 1962) в Пловдивското музикално училище, диригент на Биг бенда на БНР (1962 – 1966), лидер и пианист на прочутия джазквартет „ Фокус” (1965 – 1970).

След 1970 г. живее и работи извън България. Лектор е по джаз в Университета на Южна Калифорния в Лос Анжелис, преподавател е в музикалното училище „Груув” в Лос Анжелис (1974 – 1992).

Лидер е на джазквартет „Фрий Флайт”, обявен за най-добър комбо състав на годината за 1982. Като солист е свирил с Американската джаз филхармония, Оркестъра на Бевърли Хилс, Софийска филхармония и Симфоничния оркестър на БНР.

Автор е на музика за анимационни, документални и дългометражни филми.

Изключителна роля в развитието му като музикант има съвместното му участие с Дон Елис и едни от най-добрите джаз изпълнители на света, което продължава и до днес в непрекъснатите му изяви в Европа и САЩ.

Дискографията и записите на компактдиск са неизброими. „Милчо Левиев е изключителен пианист. Той има способността да каже всичко, което чувства, чрез пианото” Арт Пепър.