НЕДЯЛЧО ТОДОРОВ

Nedyalcho Todorov

Изтъкнат педагог, изпълнител и обществен деятел, Недялчо Тодоров е един от основателите на Академията за музикално,танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив и неин ректор в периода 1979-1983 г.

Концертира като солист, камерен изпълнител и концертмайстор на Пловдивската филхармония и други оркестрови формации.

В репертоара му, освен образци на класическата и съвременната музика, присъстват и много творби от френски композитори (К.Сен-Санс, Ц. Франк, Г.Форе, Кл.Дебюси, М. Равел, Д. Мийо, А.Онегер, Фр. Пуленк, О. Месиан).

Той е и един от най-активните интерпретатори и популяризатори на съвременното българско цигулково творчество. Освен произведения на класиците на българската музика П. Владигеров, Л. Пипков, В. Стоянов, Д. Ненов, М. Големинов, в репертоара му влизат творби от К. Илиев, Л. Николов, В. Казанджиев, Д. Тъпков и др. както и всички произведения за цигулка и за виола от Иван Спасов и Н. Стойков.

Носител е на редица отличия и награди, сред които „Кристална лира”(2000), „Златна лира” на СБМТД (1982 и 2000), орден „Заслужил за Полската култура”(1988), Почетен знак на Пловдив (2005), „Златен ритон от Боровското съкровище” (2009), Почетен знак на НМА „Проф.Панчо Владигеров”(2010) , Медения чан на АМТИИ и др.

Изпълнителен директор е на фондация “Иван Спасов”.

Каквато и музика да свири, Недялчо Тодоров открива същественото за всеки стил, замисъла на автора в детайлите на произведението и неговата цялост.” — Йордан Дафов, “Арт спектър” 2006/3

“…както великите български музиканти Добрин Петков и Иван Спасов, така и проф. Недялчо Тодоров вгради живота си в строителството на пловдивската музикална култура.” — Георги Бадев, “Музикални хоризонти” 2010/9.