ПЛАМЕН БЕЙКОВ

Plamen Beikov, Bojena Petrova

Пламен Бейков завършва средното си образование в НГДЕК „Константин-Кирил Философ“. През 1990 – 1991 г. специализира в Българската академия за изкуство и култура в Рим при знаменития български бас Борис Христов. От 1993 г. учи оперно пеене в Кралския колеж за музика в Лондон, който завършва през 1997 г. Работи в класовете на италианското сопрано Грациела Шутти и английския бас-баритон Стивън Робъртс.

С вокалната формация „Юлангело“ изпълнява византийски и български църковни песнопения, които записва и представя в България и чужбина.

Сред най-престижните сцени, на които артистът гостува, са Auditorio Nacional (Мадрид), Palau de la Musica Catalana и Teatro Liceu (Барселона), зала Чайковски и зала Светланов в Москва, Голямата филхармонична зала в Санкт Петербург.

Решаващи за развитието на певеца остават срещите и работата с изявени творци като Генадий Рождественски, Джан Джаноти, Бойко Богданов, Марко Боеми, Найден Тодоров.

Записва за фонда на БНР и БНТ, както и за компаниите Балкантон, Гега, Мега и Naxos.

От 1997 г. е солист на Държавна опера – Русе. Работата му във втория по значимост български оперен театър се свързва с изявите му като оперен артист както в драматични, така и в комични централни роли.

От първите си дни в Русенската опера той работи в ползотворно сътрудничество с пианистката Божена Петрова. Вече познати и на по-широката публика като дуо за камерна музика, те излизат с разнообразни програми на камерните сцени на Русе и в цялата страна. Двамата музиканти са инициатори на ежегодни цикли от десетки образователни концерти, които представят пред учениците от Русе и Свищов.