СРЕБРА ГЕЛЕВА

Srebra Geleva, 48 International Chamber Music Festival, 2012, Concert, June 18

Сребра Гелева завършва СМУ “Добрин Петков“ в Пловдив в класа на Юлия Гиргинова. Висшето си образование получава в Университета за музика и сценични изкуства – Виена (Австрия), в класа на проф. Роланд Келер и във Висшето училище за музика – Тросинген (Германия), в класа на известния пианист и педагог проф. Виктор Мержанов. През 1998-1999 г. специализира в “Джулиард скул” – Ню Йорк (САЩ), при Х. Стесин.

Има многобройни изяви като солист и камерен изпълнител в Европа, Америка и Азия. Дебютира като солист на Видинска филхармония през 1985 г. Изнася ежегодно клавирни и камерни концерти в престижни концертни зали като Карнеги хол и Алис Тъли хол (Ню Йорк), Зала Моцарт в Konzerthaus и Зала Брамс в Musikverein (Виена), Националната концертна зала в Тайпе (Тайван), Топан Хол (Токио), зала България (София).

Носител е на награди от конкурса “Моцарт“ на Българското национално радио и Конкурса за клавирни дуа в София, както и от международните конкурси Шлезвиг-Холщайн, Фридрих Кулау, Стенуей (Берлин), Елена Ромбро-Степанов (Виена).

От 2001 г. е преподавател в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и доцент в Международните летни музикални академии Моцартеум (Залцбург), Алегро виво (Австрия), както и в Бад Леонфелдeн (Австрия) и Черво (Италия).