ТРИО „АКАДЕМИКА“ – АУРЕЛИЯ СИМИОН, МИХАЙ АИЛЕНЕЙ, ПЕТРЯ ГЪЙСКЕ

Трио ,,Академика е камерен ансамбъл, изпълняващ на високо художествено и инструментално ниво творби от световната музикална култура и румънското музикално наследство.

Въпреки че произведенията за такъв нетрадиционен камерен ансамбъл са малко на брой, репертоарът на триото включва оригинални творби от Романтизма и съвременната музика, които дават възможност на инструменталистите от състава да покажат своите артистични качества, техническа подготовка, изразителните и ансамбловите си умения.

Тримата артисти са първокласни музиканти с множество изяви в солови и камерни концерти в Румъния и чужбина, носители са на лауреатски, педагогически и научни звания, на награди и отличия за заслуги към музикалното изкуство. Автори са на методически публикации. Имат  осъществени десетки аудиозаписи и участия в ефира на радио и телевизионни предавания.   

Аурелия Симион завършва Държавната консерватория „Гавриил Музическу” в родния си град Кишинев, Молдова. От 1995 г. живее и работи в Яш, Румъния.

Наред с богатата си концертна дейност, включваща изяви като акомпанятор на румънски и чуждестранни солисти музиканти, през различни периоди от професионалното си развитие тя е член на камерните ансамбли Pro Musica, GAMA, Alternances, Nova Musica Viva, Caffé-Concerto Strauss (Италия) и A-Ton, с които участва в различни фестивали. Гастролирала е в Украйна, Русия, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Швейцария, Белгия, България и др.

Има осъществени множество аудио, радио и телевизионни записи, както и над 30 публикувани статии в румънски и чуждестранни специализирани издания.

Репертоарът й като акомпанятор включва произведения за струнни, духови, ударни и народни инструменти, хорови и вокално-инструментални творби от композитори от различни епохи.

През 2006 г. придобива докторска степен в областта на музиката.

Михай Аиленей е възпитаник на Националния колеж по изкуствата „Октав Бенчиле” в класа на проф. Виорика Мустяце и на Националния университет по изкуствата „Джордже Енеску” в Яш, Румъния. След завършване на висшето си образование специализира при Аурелиан Октав Попа, Людовик Вагнер и Ги Дангейн в Парижката консерватория. Впоследствие участва в майсторски класове на Стефан Короди в Германия, проф. Петко Радев в България, Карл Лайстер в Изерлон, Германия и Винценцо Мариоци в Италия.

Лауреат е на първи награди на национални конкурси (1984 и 1987 г.) и на Конкурса за съвременна музика в Субиако, Италия. Полуфиналист е на конкурса Pacem in terris  в Байройт, Германия. Като професор провежда редица майсторски класове, един от които в рамките на Vigezzo musicaCorsi Seminari Concerti в „Санта Мария Маджоре” в Рим. От 1991 г. е член на трио „Арсис”, с което осъществява над 200 концерта в Румъния и чужбина. Концертира като солист на престижни оркестри в Румъния и чужбина.

Понастоящем е преподавател по кларинет в Националния университет по изкуствата „Джордже Енеску” в Яш и солист-кларинетист на Държавната филхармония „Молдова” в Яш, с която участва в радио и телевизионни записи и гастроли в Германия, Италия, Франция, Испания, Холандия, Швейцария, Южна Корея и др.

Петря Гъйске е известен румънски инструменталист и валдхорнов педагог. Завършва Националния университет по изкуствата „Джордже Енеску” в Яш, Румъния. През 1984 г. получава стипендия за специализация при проф. C.  Ковици в Ланчано, Италия, а през 1990 г. посещава летните курсове в Байройт, Германия.

Солист-валдхорнист е на Държавната филхармония „Молдова” в Яш и постоянен член оркестъра Europa Symphony във Виена. Като солов изпълнител има над 70 концерта в Румъния, Германия и Молдова и над 100 концерта като солист на румънски и молдовски симфонични оркестри. Наред с това като солист и камерен изпълнител е осъществил множество аудио, радио и телевизионни записи.

През 2009 г. придобива докторска степен в областта на музиката. От 2010 г. е доцент, а от 2015 г. професор в Националния университет по изкуствата „Джордже Енеску” в Яш.