ТРИО „АТАНАСОВ“

Atanasov Trio (4)

Трио Атанасов е основано през януари 2007 г. от трима млади музиканти, възпитаници на Парижката национална консерватория за музика и танц. Започва концертната си дейност през лятото на 2007 г. на фестивала в Льо Виган. След като спечелва стипендия от ADAMI (Гражданска организация за управление на правата на артистите и на музикантите изпълнители), през 2008 г. съставът става член на най-престижната европейска ковачница на таланти в областта на камерната музика – ECMA (Европейската академия за камерна музика).

Триото дава многобройни концерти във Франция и в други европейски страни – Холандия, Германия, Великобритания, Австрия, Финландия, Испания.

Трио „Атанасов“ печели първа награда на Международния конкурс „Комерцбанк-Камермузикпрайс” във Франкфурт, Германия, през септември 2010 г. По този повод ансамбълът изнася концерт във франкфуртската „Аlte Oper”, който е записан от германското радио „Hessischer Rundfunk 2”.

Съставът е носител на трета награда от Международния конкурс за клавирни триа „Вибрарте” в Париж (2008), на трета награда и специалната награда за най-добро изпълнение на трио от Хайдн на Международния конкурс за камерна музика „Йозеф Хайдн” във Виена (2009), на трета награда от Международния конкурс за клавирни триа в Трондхайм (Норвегия, 2011) и печели второ място на Международния конкурс „Папер де мусика” в Барселона (Испания, 2010). В Австрия по време на Академията „Прага – Виена – Будапеща” триото получава наградата на института „Йозеф Хайдн” на Виенския университет за интерпретацията на камерна творба с пиано. Тези отличия му дават възможност да се представи в замъка Естерхази в Айзенщат и по Виенското радио ORF.

Като член на Европейската академия за камерна музика триото редовно участва в майсторските класове на известни педагози. След спечелването на наградата за камерна музика на Парижката висша национална консерватория за музика и танц, то усъвършенства своите умения при проф. Владимир Менделсон. Формацията взима участие в Академията за камерна музика във Вилкроз и във Фестивала в Ла Рок д’Антерон през 2010 г.

В репертоара на триото досега са включени творби на Хайдн, Моцарт, Бетховен, Шуберт, Менделсон, Шуман, Брамс, Дворжак, Равел, Бридж, Ерсан, Васкс, Греф и Рим. Творчеството за трио на последните двама композитори бе в центъра на две предавания, които съставът е записал за радио „Франс Мюзик” през пролетта на 2010 г.