49-ти Международен фестивал на камерната музика, 2013 – публикации

27/06/2013

Успешен 49-и Фестивал! Бляскав 50-и Фестивал!

По дълголетна традиция ежегодно през м. юни Община Пловдив, с подкрепата на Министерството на културата, организира едно от най-значимите си културни събития – Международния фестивал на камерната музика. Тази година той бе част от проекта „Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019”. Проведе се от 10 до 20 юни в уникалната живописна атмосфера на Етнографския музей в Старинен Пловдив. Музеят разполага с прекрасна база и предоставя добър музикален инструментариум (роял и 2 пиана).

International Chamber Music Festival Plovdiv, 49 edition, 2013

Фестивалната програма, в която участваха близо 40 изявени наши и чуждестранни изпълнители, включваше 8 концерта и две съпътстващи прояви. Сред тях ярко се открои струнният квартет „Димов“, чийто концерт откри празниците. Те бяха закрити от музикантите със завидна европейска кариера Веско Ешкенази – цигулка, и Людмил Ангелов –пиано, чиято изява предизвика изключителен зрителски интерес, поради което концертът се проведе в големия салон на Драматичния театър.

Публиката имаше възможност да аплодира също така блестящия български пианист Атанас Куртев, атрактивната вокално-инструментална програма, по идея и под художественото ръководство на изтъкнатия хоров диригент доц. Крикор Четинян, квартет „Метис“ от Вилнюс, Литва, трио А-ТОН от Румъния. Традиционно и тази година Фестивалът предложи своята сцена за млади български и чуждестранни музикални дарования. Впечатляващи и вълнуващи бяха изпълненията на младите виртуози Евгени Генчев – пиано, и Атанас Кръстев – виолончело. Ярка следа на фестивалния подиум в Пловдив остави и концертът на младите руски солисти, лауреати на водещи международни и руски конкурси, Анна Одинцова – пиано, Павел Милюков –цигулка, и Александър Рамм – виолончело, представени от музикална къща „Санкт Петербург”, Русия, по проекта „Посланици на музикалното майсторство“.

Пловдивските ценители с голяма наслада и истинско удоволствие слушаха виртуозни изпълнения на произведения от барока до съвременната класическа музика. Прозвучаха творби на великите композитори Моцарт, Бах, Хайдн, Шопен, Брамс, Мусоргски, Дж.Верди, Менделсон и др.

С професионално съставена и реализирана програма 49-то издание на Международния фестивал на камерната музика – Пловдив’ 2013 отново ярко и убедително демонстрира високо европейско ниво. Благодарение на навременно обезпечената общинска, държавна и бизнес подкрепа – КЦМ АД, КК „Роза импекс” и ВУАРР – Фестивалът на камерната музика приключи успешно. И затваряйки тази страница от аналите си, отваря следващата, която ще отрази неговия половинвековен юбилей.

През юни 2014 г. Международният фестивал на камерната музика ще отбележи 50-годишнината си. Предстои празник на музиката, на музикантите, на публиката, на Пловдив. Фестивалът – с неговите таланти и поклонници – заслужава юбилеен блясък! 

Димитър Малашинов

Мениджър на Фестивала


 Хронология на публикациите

29/05/2013

ФЕСТИВАЛ С БЪДЕЩЕ

Международният фестивал на камерната музика е в челните места на най-дълголетните и реномирани музикални фестивали в България. Основан през 1964 година, той близо половин столетие амбициозно съхранява традициите за убедително представяне и популяризиране на камерната музика. Провежда се ежегодно от 10 до 20 юни в живописната атмосфера на Етнографския музей. Негови организатори са община Пловдив и Министерството на културата. Фестивалът разчита и на меценатската покрепа на КЦМ 2000 АД, козметична компания „Роза импекс“ и ВУАРР. Медиен партньор на 49-то издание е plovdiv-online.

Общо над 30 талантливи и с доказана национална и международна известност музиканти ще участват в тазгодишния фестивал. Неговият афиш включва 8 камерни концерта. Три от тях са с международно участие: Трио „А-ТОН” от Румъния, „Посланици на музикалното майсторство” чрез „Музикална къща „Санкт Петербург” от Русия и Струнен квартет „Метис“ от Литва. Силно е участието и на българските музиканти: Струнен квартет „Димов“, Атанас Куртев – пиано, вокално-инструментален състав, с художествен ръководител Крикор Четинян. Оставайки верен към младите музикални изпълнители, следващи в чужбина, този път фестивалът предоставя своя престижен подиум на Атанас Кръстев – виолончело, и Евгени Генчев – пиано. Акцент в програмата е концертът на цигуларя Веско Ешкенази и пианиста Людмил Ангелов, с който фестивалът ще закрие 49-то си издание.

И тази година ще звучат ярки творби – шедьоври на Вивалди, Хайдн, Скарлати, Бах, Хендел, Бетховен, Брамс, Григ, Дебюси, Чайковски, Прокофиев, Гершуин, Пиацола и др.

Шест от концертите ще бъдат по традиция в Етнографския музей, един – в зала „Съединение“ и един – в Драматичния театър. Значимостта и привлекателността на Международния фестивал на камерната музика, убедени са организаторите на форума, е сред най-силните аргументи на Пловдив за кандидатурата му за европейска столица на културата през 2019 г. 

Димитър Малашинов

Мениджър на  фестивала


04/06/2013

Празници на камерната музика в Пловдив за 49-и път

Концертът на виртуозите от струнен квартет „Димов”, формация с впечатляваща творческа история и световно признание, е първият в афиша на 49-ия Международен фестивал на камерната музика, започващ на 10 юни в Пловдив. Последният акорд на знаменателното събитие ще прозвучи на 20 юни в изпълнение на изключителните Веско Ешкенази – цигулка, и Людмил Ангелов – пиано. Тяхното звездно дуо е гвоздеят в програмата, обявиха организаторите на престижния форум на специална пресконференция. Стартовият и заключителният концерт, рамкиращи форума, са продуцирани от Община Пловдив, което значително увеличава отпуснатите от нея за фестивала 12 хиляди лева, уточни началникът на отдел „Култура” Йохан Девлетян.

Мениджърът на МФКМ Димитър Малашинов допълни финансовата картина с 5-те хиляди от Министерството на културата и подкрепата на трима спонсори.

Билети от 5, 8, 10 и 12 лева са пуснати в продажба в касата на Главната, а в дните на концертите ще се предлагат и пред 3-те зали. Това са традиционният подиум в Етнографския музей – там от 20 часа са 6 от общо 8-те, изписани в афиша изяви; зала „Съединение – от 11.30 ч на 16 юни; и Драматичен театър – от 19 ч на 20 юни.

Според артистичния секретар на фестивала доц. д-р Юлиян Куюмджиев тазгодишната програма е балансирана. Ще звучи музика от късния Ренесанс, ранния Барок, 20 и 21 век: Вивалди, Хайдн, Скарлати, Бах, Хендел, Моцарт, Бетховен, Брамс, Верди, Григ, Дебюси, Чайковски, Прокофиев, Гершуин, Хиндемит, Пиацола, Панчо Владигеров, Василе Иану, Растропович, Розенблат и др. Освен силното начало на струнен квартет „Димов” и гвоздея на финала – сонатното дуо на виртуозите Ешкенази – Ангелов, доц. Куюмджиев открои различната и нестандартна в някои случаи конфигурация на ансамблите: 2 струнни квартета, 2 вида трио, 2 вида дуо, 1 вокално-инструментална формация, клавирен рецитал.

Международната марка на 49-то издание на фестивала се защитава освен от българските музиканти, концертиращи по световните сцени, и конкретно с участието на три формации. Това са Трио „А-ТОН” от Румъния, „Посланици на музикалното майсторство” чрез „Музикална къща „Санкт Петербург” от Русия и Струнен квартет „Метис“ от Литва, стана ясно на пресконференцията.

Свежата линия на тазгодишния фест се представя от първата обща изява под тепетата на две млади български дарования, вече ярко изявили се поотделно, а и съвместно, на световния подиум: Атанас Кръстев – виолончело, и пловдивчанинът Евгени Генчев – пиано.

Силният пловдивски акцент е утринната серенада под мотото „Вокално-инструментални отражения от Ренесанса до Барока” по музикална идея и под ръководството на изтъкнатия хоров диригент доц. Крикор Четинян, който ще бъде приветстват за 70-та му годишнина.

Още 2 юбилея ще отбележи фестивалът с концерти от афиша си, обявиха организаторите. Поздравленията ще са за родните музиканти със световна кариера – за цигуларя проф. Димо Димов и пианиста проф. Георги Кънев.

Международният фестивал на камерната музика се организира от Община Пловдив и се менажира от Интерартфест. Тазгодишната изява е в подкрепа на каузата „Пловдив – кандидат за Европейска столица на културата 2019”, бе подчертано на специалната пресконференция. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


05/06/2013

Билети от 5 до 12 лева за концертите на Камерния

В продажба са билетите за всичките 8 концерта от афиша на тазгодишния 49-и Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. До началото на събитието – 10 юни, могат да бъдат купени от касата на Главната до Общината. В дните на концертите – и пред залите. На традиционното място за музикалния форум – Етнографския музей, почитателите на камерната музика ще могат да се снабдят с билети за 6 от концертите в деня на провеждането им – освен от касата на Главната. За утринната серенада – на 16 юни, неделя, от 11.30 – и пред зала „Съединение”, където ще бъдат представени вокално-инструментални отражения от Ренесанса до Барока – по идея и под ръководството на маестро Крикор Четинян. 
Билетите за закриването – на 20 юни, от 19 часа, което ще е в Драматичния театър с изпълнението на Веско Ешкенази и Людмил Ангелов – се продават освен на касата до Общината и на касата на Драмата. Само за този финален концерт от 10-дневния музикален празник под тепетата цените са от по 8, 10 и 12 лева.
За всички останали концерти билетите струват 8 и 10 лв. Ученици, студенти и пенсионери плащат по 5 лева за билет.
 

Йохан Девлетян – началник на отдел „Култура” в Община Пловдив, изрази надежда, че пловдивчани ще напълнят салоните: Защото ще е жалко, ако форум като този, чието 50-летие отбелязваме догодина, не събере публика, а през октомври даваме заявката си за европейска столица на културата’ 2019. 
Феновете, които отрано се снабдят с места за всичките 8 концерта на общо 3-те сцени на 49 МФКМ, автоматично стават претенденти за традиционния приз на публиката, който пък ще им осигури пропуск за 50-то юбилейно издание на фестивала през 2014-а. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


06/06/2013

49 МФКМ чества юбилеите на трима именити български музиканти

С диплом, плакет и специални концерти 49-то издание на Международния фестивал на камерната музика ще отбележи юбилеите на трима именити български музиканти. Още при откриването на фестивала – на 10 юни от 20 часа в Етнографския музей – организаторите и публиката ще приветстват световноизвестния цигулар, педагог и общественик проф. Димо Димов за неговата 75-годишнина. Юбилярът, който е основател и ръководител на квартета, носещ неговото име повече от 50 години, е подготвил с колегите си от ансамбъла специален празничен концерт. В интерпретацията на струнен квартет „Димов” ще прозвучат творби на Верен, Хиндемит и Верди.

Клавирният рецитал на акад. Атанас Куртев с творби на Брамс (16 юни, неделя, 20 часа, Етнографски музей) ще е специален поздрав към колегата му – проф. Георги Кънев, пианист с доказана национална и международна солова кариера. И други изненади са приготвени за 75-годишния маестро, здраво свързан с Пловдив и фестивала на камерната музика под тепетата, обяви мениджърът на феста Димитър Малашинов. Нямах никакви намерения да правя юбилей. Честно казано, моите юбилеи ми омръзнаха: на 50-годишнината си бях ректор и нямаше как да се измъкна, на 60-годишнината бе същото, а от 70-годишнината пазя дълбоко лично огорчение, призна проф. Кънев. Аз с концертната и звукозаписната си дейност съм приключил, така че изненадата вероятно ще е пълна, ще видим – каза още професорът, трикратно избиран за ректор на АМТИИ, изключително ценéн и като педагог, и като оригинален автор на статии и студии по музикална теория, история и изпълнителско изкуство.

С престижен концерт в рамките на 49 МФКМ ще бъде отбелязан и юбилеят на един от най-ярките представители на хоровото изкуство у нас – 70-годишния днес доц. Крикор Четинян. По идея и под ръководството на изтъкнатия пловдивски диригент ще прозвучат „Вокално-инструменталните отражения от Ренесанса до Барока”. В афиша на тазгодишния фестивал те са отбелязани като „Утринна серенада” на 16 юни, неделя, в зала „Съединение” от 11.30 часа. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


07/06/2013

Кой ще е призьорът от публиката на 49 Камерен фестивал

Експертният съвет на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив напомня на преданата си публика за своята традиционна награда. Тя се присъжда на най-ревностния ценител на камерната музика. Ще се връчи на закриването – на 20 юни, след изпълнението на сонатното дуо Ешкенази – Ангелов – в Драматичния театър. 

Претендентите за оригиналния приз се оценяват само по един критерий. Те не трябва да са пропуснали нито един от концертите, доказвайки това с билетите си, уточняват организаторите.Билети от 5 (за ученици, студенти и пенсионери), 8 и 10 лева се продават освен на касата на Главната и пред съответните залите в деня на събитието. Само за звездното дуо Веско Ешкенази – цигулка, и Людмил Ангелов – пиано, на 20 юни от 19 часа в големия салон на Драматичния театър, билетите са от по 8, 10 и 12 лева. Могат да бъдат купени – ограничен брой все още има – от касите до Общината и на театъра. 
Призьорът сред ревностната публика на 49-ия МФКМ ще получи покана-пропуск за цялата програма на фестивала през 2014-а, когато ще бъде отбелязан 50-ия му юбилей, уточняват от фестивалния комитет. 
Благодарение на наградата си, предишният отличник сред меломаните Мария Димитрова ще е най-сигурният зрител на всички концерти от 10 до 20 юни тази година. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


09/06/2013

Най-старият фестивал на камерната музика в Европа от понеделник в Пловдив за 49-и път

От 10 до 20 юни Етнографският музей и залите в Драматичния театър и Музея на Съединението в Пловдив ще се преобразят в празнични подиуми със знака на 49-ия Международен фестивал на камерната музика. Там ще си дадат среща над 31 именити интерпретатори на световни музикални шедьоври от различни епохи и техните поклонници.

Международната марка на 49-то издание на фестивала се защитава освен от българските музиканти, концертиращи по световните сцени, и с участието на три чуждестранни формации. Това са румънското трио „А-ТОН”, трима руски музиканти от „Музикална къща „Санкт Петербург” и струнен квартет „Метис“ от Литва. 

Редом с академик Атанас Куртев, пианист от изключителна величина, в афиша се открояват и младите Атанас Кръстев – виолончело, и Евгени Генчев – пиано, заявили дарбата си в многобройни изяви вече на сцените на 4 континента. Силен акцент със запазена пловдивска марка е утринната серенада с почерка на хоровия диригент доц. Крикор Четинян, като вдъхновител и художествен ръководител. 

Събитието от 10 до 20 юни, включващо общо 8 концерта, е рамкирано от виртуозите на струнен квартет „Димов” (на старта – 10 юни от 20 часа в Етнографски музей) и звездното дуо Веско Ешкенази – цигулка, и Людмил Ангелов – пиано, на финала – 20 юни от 19 часа в Драматичен театър. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


10/06/2013

Прочутият квартет „Димов” открива Камерния фестивал

Прочутият у нас и зад граница струнен квартет, носещ името на своя основател и ръководител – Димов, отваря днес, 10 юни, 49-та страница от впечатляващата история на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. От създаването си през 1956 г. до днес – с изключителния си музикален стил – квартет „Димов” не спира да печели овациите на публиката както у нас, така и в над 25 страни от четири континента. С предишни свои конфигурации квартетът е познат на пловдивчани и от други издания на МФКМ. Сега, освен изтъкнатия цигулар, педагог и общественик проф.Димо Димов, квартетът включва Емил Бошев – цигулка, концертмайстор на камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Огнян Константинов – виола, водач на виолите в „Софийски солисти”, Христо Танев – виолончело, концертмайстор в Симфоничния оркестър на БНР. Артистите развиват богата концертна дейност самостоятелно и в различни камерни формирования. Пред пловдивчани квартет „Димов” ще се представи с програма, посветена на специалните годишнини на композиторите Веберн, Верди и Хиндемит. Концертът на 10 юни от 20 часа в двора на Етнографския музей е белязан и от още една годишнина – 75-та, на проф. Димо Димов. 
Вторият концерт е на 12 юни, сряда. На същото място и от същия начален час ще гастролира румънското трио А-ТОН. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


11/06/2013

Щастливо, по вода, тръгна Камерният

Dimov String Quartet, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Opening Concert, June 10Ще му върви по вода, казаха си снощи музиканти, публика и гости, след като малко преди да бъде официално открит 49-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив порой прибра концерта на именития струнен квартет „Димов” в залата на Етнографския музей. За късмет преди старта на емблематичното събитие се появи и „Черен Петър” – Коминочистачът талисман. Естествено се вписа в празничната атмосфера с приветствените си думи за най-стария в Европа фестивал на камерната музика с пловдивски знак и подкрепа за кандидатурата на града за Европейска столица на културата – 2019 зам.-кметът Стефан Стоянов.

Респектиращо интерпретираните от квартет „Димов” творби на Веберн, Хиндемит и на единствения в творчеството на Верди струнен квартет в ми минор взриви публиката. Това бе концерт подарък за взискателните меломани от юбиляра проф. Димов, когото МФКМ удостои с почетния си знак и диплом за 75-годишнината му. Известният музикант, педагог и общественик, който многократно със своя едноименен квартет е бил гост на Международния фестивал на камерната музика, получи поздрав – кошница цветя, изпратена от министъра на културата д-р Петър Стоянович специално за събитието. Че събитието наистина се е случило, документира и Стефчо Автографа, другият талисман под тепетата. 
Утре, 12 юни, на същото място – Етнографския музей, и от същия начален час – 20.00, щастливо стартиралият 49 Камерен фестивал ще приветства румънското трио А-ТОН. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


11/06/2013

Предизвикателството съвременна музика

Антон фон Веберн – Langsamer Satz fur Srteichquartett – Langsam mit bewegtem Ausdruch – малкаDimov String Quartet, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Opening Concert, June 10 бавна пиеса в изпълнение на квартет „Димов” – това бе изящният старт на 49-я Фестивал на камерната музика в Пловдив. Легендарните творци Димо Димов, Емил Бошев, Огнян Константинов и Христо Танев открехнаха виртуозно вратата на първата празнична вечер. И омаяха публиката си с интерпретацията на леката мелодия – плетеница от звуци, тонове, които преливат от хаос в ред, от разединение в единство, сякаш изтънченият английски композитор не е писал ноти, а математически формули. 
Стихията на експресионизма нахлу със Струнен квартет № 3 от Паул Хиндемит. Квартетът изпълни творбата – една от най-интересните ранни композиции на немския автор – модерно, експериментално. Деветте части – истинско предизвикателство за всеки изпълнител, прозвучаха като симфония от емоции, страсти, романтика. Енергията на различните тоналности, темпови скокове и динамика преливаше като лава от вулкан, задъхваше се бъбриво или препускаше като в галоп, за да прелее в гонитба. Четиримата – цигулари, виолист и челист, музицираха със съмишленици в залата на Етнографския музей, които съпреживяваха странната драматична мелодия на ХХ век заедно с тях. 
Като контрапункт прозвуча Струнен квартет в ми минор от Джузепе Верди. Италианецът е разгърнал различни – пъстри, драматични, забавни, игриви музикални картини в шест части. Избягал от оперния жанр, обаче не може да го напусне в мислите си. И Алегро, и Андантино, и Престисимо, и Скерцо звучаха като увертюри към красиви музикално-сценични творби, каквито сътворява вълшебникът Верди. 
Изпод пръстите и професионализма на четиримата виртуозни музиканти тази музика се лееше като красива фантазия и приятно предизвикателство и за изпълнители, и за публика.

Евелина Здравкова


13/06/2013

Световна премиера прозвуча на феста в Етнографския

Световната премиера на Голямо дуо за кларинет и пиано (2013) от живеещия в Щатите румънски композитор и диригент Сабин Пауца се състоя снощи в рамките на 49 Международен фестивал на камерната музика. Творбата, с подчертано джаз звучене, бе изпълнена от кларинетиста Дору Албу , на когото е посветена, и пианистката Аурелия Симион на концерта на „А-ТОН” – трио с международна известност от Яш. На подиума в Етнографския музей класните музиканти от северната ни съседка освен 70-ия юбилей на Пауца почетоха и 110-та годишнина от рождението на друг румънски композитор – Михаил Крейн, с участието и на третия от формацията – фаготиста Думитру Иосуб.

Общо седем годишнини на велики композитори от различни епохи отбелязва фестивалът: Верди (200 г. от рождението му) – с единствено писания от него струнен квартет в ми минор, изпълнен от квартет „Димов”, Брамс (180) – с клавирен рецитал на акад. Атанас Куртев, Григ (170), Веберн (130), Хиндемит (50 г. от смъртта му). 31 виртуозни музиканти интерпретират на три сцени в осем концерта от афиша на 49 МФКМ произведения от късния Ренесанс, ранния Барок, 20 и 21 век.

От 10 до 20 юни празниците на камерната музика са подвластни на Маренцио, Анерио, Вивалди, Хайдн, Скарлати, Бах, Хендел, Моцарт, Бетховен, Брамс, Верди, Григ, Дебюси, Паганини, Чайковски, Прокофиев, Гершуин, Хиндемит, Пиацола, Панчо Владигеров, Василе Иану, Крейн, Ростропович, Пауца, Розенблат. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


13/06/2013

Вечерта на трио „А-ТОН” – омайна разходка в румънския ренесанс

A-Ton Trio, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Concert June 12Румъния – близка и, в същото време, непозната. Музиканти – прекрасни изпълнители на живописни пиеси от родни композитори. Музика, която крачи между баварските кралски замъци, разхожда се в спокойните планински курорти, рее се по бароковите музеи, отсяда в сгушените кафенета и се загубва в потъналите в цветя площади. Това беше концертът на трио А-ТОН от Яш, Румъния във втората фестивална вечер. 

Музикалният празник започна с Патетично трио в ре минор от Михаил Глинка. Произведението не е толкова познато на публиката, създадено е в края на XIX век, когато руският композитор сътворява прочутата си „Патриотична песен”, станала химн на Русия столетие и половина по-късно. Прекрасна пиеса, в която изпълнителите умело и с лекота потопиха слушателите си в епохата на Глинка. За да ги извисят в мислите си в Космоса, където е малката планета 2205 Глинка, наречена на него от съветските астронавти. 

Комбинацията фагот-кларнет-пиано звучеше изящно. Възхитителна музика – прекрасна увертюра към съвременните творби на румънските композитори Василе Иану и Сабин Пауца. 
Сонатината за фагот и пиано от Иану беше красива мелодична разходка из градините на музея на изящните изкуства в Букурещ, край храма на музиката „Атене” или величествените крепости, накацали над скалите на дефилетата на Бран. 

Като брошка в програмата прозвуча Голямо трио за кларнет и пиано от Пауца – световна премиера в Пловдив. Леко джазирано парче с усещане за игра, весело, танцувално, с аромат на вечерен бриз от брега на морето. Теми и музикални украшения подскачаха като водопади и прагове в панорамен проход, закачаха се помежду си, задяваха се, за да изплуват с великолепна красота. 

Триото се събра отново в пиесата на Михаил Крейн, чиято 110-годишнина се празнува през 2013. В петте музикални картини оживя приказката за средновековна Трансилвания, редуваха се островърхи кули и павирани улички, църкви и катедрали, фонтани със статуи и плуващи лебеди.. Игриво и закачливо надзъртаха любопитни кукли – наследници на кралица Мария, и подканяха към разговор, към диалог с историята. 

На финала румънските виртуози поднесоха романтичната песен – пиеса Konzetrtuck от Феликс Менделсон-Бартолди. Мечтание за възвишеност ала песен без думи, от италианския период на немския композитор и интелектуалец с еврейски произход – истински шедьовър в творчеството му, връх в изпълнителското майсторство на трио А-ТОН. 

Тръгваш от Етнографския музей омаян, с усещането, че си пътешествал в румънския ренесанс, скътал в сърцето си музиката на съседите и изяществото на съвременните талантливи интерпретатори на класическата, романтичната и съвременната музика. 

Евелина Здравкова


14/06/2013

Посланици на руската музика гастролират днес на Камерния

49 Международен фестивал на камерната музика в Пловдив посреща днес, 14 юни, в Етнографския музей посланици на руското музикално майсторство. Това става възможно чрез проекта на Музикална къща «Санкт Петербург», който включва концерти на млади руски солисти, лауреати на водещи международни и руски конкурси.

Ценителите на високото изкуство ще могат да аплодират в празничната петъчна вечер от 20 часа в Етнографския пианистката Анна Одинцова, цигуларя Павел Милюков и виолончелиста Александър Рамм. И тримата, обкичени със славата на деца чудо, имат многобройни гастроли на световни подиуми – самостоятелно и като солисти с престижни оркестри.

Програмата им включва музика на Хайдн, Менделсон-Бартолди, Паганини, Дебюси, Чайковски, Прокофиев, Рахманинов и Ростропович. 

Следващият ден от програмата на 49 МФКМ – неделя, 16 юни, е белязан с два концерта. Утринната серенада по идея и под художественото ръководство на Крикор Четинян ще е от 11.30 часа в зала „Съединение”. Клавирният рецитал на маестро Атанас Куртев ще е от 20 часа в Етнографския музей. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


15/06/2013

Посланици на руската музика гастролират днес на Камерния

Aleksandar Ramm, Anna Odinzova, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Concert June 14Почетният консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов почете с кошница цветя младите виртуози от Русия на изключителния им концерт в Етнографския снощи. Пианистката Анна Одинцова, цигуларят Павел Милюков и виолончелистът Александър Рамм, изпратени от Музикална къща „Санкт Петербург” на 49 Международен фестивал на камерната музика в Пловдив като посланици на руското музикално изкуство, вдигнаха на крак прецизната публика.Pavel Milyukov, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Concert June 14

Анна Одинцова – най-младата от тримата, с лекота защищаващи ранната си слава на деца чудо, доминираше с нежното си артистично присъствие. Тя изнесе самостоятелен клавирен рецитал по творби на Брамс, Менделсон-Бартолди и Прокофиев. Тя изящно „игра” и в две различни конфигурации – в дуо с лиричния виолончелист Александър Рамм и в дуо – с третия от тройката виртуози – експресивния цигулар Павел Милюков.

Интерпретирайки вечните Дебюси, Рахманинов, Рострнопович, Чайковски и Паганини уникалните млади дарования нарисуваха със звуци, емоция и убрано сценично поведение модерна музикална картина от 21 век. 

Утре, неделя, 16 юни, предстоят два концерта от програмата на 49 МФКМ. Утринната серенада по идея и под художественото ръководство на Крикор Четинян ще е от 11.30 часа в зала „Съединение”. Клавирният рецитал на маестро Атанас Куртев ще е от 20 часа в Етнографския музей. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


16/06/2013

Камерният днес – с матине и вечерен концерт на 2 сцени

Днешният неделен ден е най-богатият в афиша на 49-ия Международен фестивал на камерната музика. В един ден – два концерта: матине и вечерен – на две сцени! Утринна серенада и клавирен рецитал – два музикални поздрава от виртуозни музиканти за юбилеите на техни колеги.

Фестивалът и публиката се покланят пред таланта на двама пловдивчани, достойно носещи титлата „маестро” – проф. Георги Кънев – пианист, и доц. Крикор Четинян – хоров диригент. Вокално-инструментални отражения от Ренесанса до Барока – това е мотото утринната серенада днес от 11.30 часа в зала „Съединение”. Този концерт от програмата на 49 МФКМ е по идея и под художественото ръководство на изтъкнатия хоров диригент доц. Крикор Четинян; с него фестивалът отбелязва 70-годишнината на маестрото. Ансамбълът включва бивши хористки на Женския камерен хор и певци от Пловдивската опера: Ганка Георгиева, Жени Бураджиева, Красимира Гьошева, Милена Гъркова, Надежда Воща, Росица Димова, Станимира Манолова, Алексан Чобанов, Владимир Николов, Стефан Толумбаджиев, както и специалното участие на пианистката Албена Димова (професор в АМТИИ). Ще прозвучат творби на Л. Маренцио, Ф. Анерио, А. Вивалди, Д. Скарлати,В. А. Моцарт, Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел. 

С клавирния рецитал на изтъквания не само като виртуоз, но и поет на пианото акад. Атанас Куртев – вечерта от 20 часа в Етнографския музей – Международният фестивал на камерната музика поздравява проф. Георги Кънев за неговата 75-годишнина. Маестро Атанас Куртев – достолепната клавирна емблема на България, по думите на проф. Георги Петров, ще изпълни пред пловдивската публика специална програма по творби на Йоханес Брамс. 

На 18 юни, вторник, ще е изявата на литовския струнен квартет МЕТИС. Етнографски музей, 20 часа. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


16/06/2013

Камерният: Многая лета за маестро Четинян

Многая лета прозвуча на финала на утринната серенада днес в зала „Съединение”, концерт, с който 49 Международен фестивал на камерната музика отбеляза 70-годишнината на един от най-ярките представители на хоровото изкуство у нас – доц. Крикор Четинян.

Юбилярят бе подготвил за публиката – студенти и преподаватели от АМТИИ, хористи от няколко поколения, ценители на класното музициране – естетския подарък „Вокално-инструменталните отражения от Ренесанса до Барока”. С интерпретациите си на творби от Маренцио, Анерио, Вивалди, Скарлати, Моцарт, Бах и Хендел хармоничният вокален ансамбъл, изключителната пианистка проф. Албена Димова) и ангелогласните солисти Ганка Георгиев и Алексан Чобанов издигнаха препълнената зала от тържеството на земята до веселието на небесата.

Международният фестивал на камерната музика удостои маестрото с почетен диплом и плакет. Изтъкнатият хоров диригент получи поздравителни адреси, цветя и благопожелания от пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев”, от хорови формации от страната, от свои студенти, почитатели и приятели. Многая лета за Пловдив – лаконично прозвуча благодарността на маестро Четинян, видимо развълнуван и щастлив от празничното матине в негова чест. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


17/06/2013

Маестро Кънев: Да живее Международният фестивал на камерната музика

Да живее Международният фестивал на камерната музика! През всичките си 49 години не е билProf. Georgi Kanev, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Concert June 16 Atanas Kurtev Piano Recital прекъсван нито веднъж досега. Той е жива традиция – нещо, което рядко се случва днес в българската култура. Надявам се да пребъде – това каза снощи проф. Георги Кънев, когато фестивалът емблема на Пловдив отбеляза 75-годишнината на маестрото. За този юбилей принос нямам, но няма да отричам суперлативите, които чух за себе си – изрази благодарността си маестрото след като за цялостния му принос като пианист с доказана национална и международна солова кариера, изключителен педагог, музикален просветител и няколкократен ректор на АМТИИ бе удостоен с почетен плакет и парична награда от проф. д-р Димитър Димитров, ректор на ВУАРР, основен спонсор на МФКМ. Почетен фестивален диплом и плакет, поздравителен адрес от Съюза на музикалните дейци в България, цветя от колеги, бивши свои студенти, почитатели и приятели зарадваха още юбиляра.

Atanas Kurtev, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Concert June 16Всичко това се случи след клавирния рецитал на акад. проф. д-р Атанас Куртев в двора на Етнографския. Изпълнявайки специална за 49 МФКМ програма по творби на Брамс, с присъщата му прецизност и лекота на виртуоз, маестро Куртев доказа и пред прецизната пловдивска публика, че заслужава титула поет на пианото и достолепна клавирна емблема на България. Той подари своя бис – Унгарски танц № 1 от Брамс – на колегата си юбиляр.

На 18 юни, вторник, от 20 часа в Етнографския музей е концертът на литовския струнен квартет МЕТИС. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


17/06/2013

Поклон, Маестро! На Многая лета, Учителю!

Крикор Четинян и Утринна Серенада в неделя сутрин – трогателно тържество за учителя и неговите ученици! Аплодисменти и „На Многая лета, маестро!” Следват цветя и сърдечни думи на благодарност… 

Концертът беше истинска серенада – 11 музиканти изпълниха изящна програма от вокални и инструментални творби, за да изразят любовта си към Четинян – доайена на хоровите диригенти в Пловдив – спокойно, красиво, в чест на големия маестро, който ги е учил, който е държал ръцете им, предавал е опита и познанията си, внушавал им е своите ценности като истински духовен наставник. 

„Вокално-инструментални отражение от Ренесанса до Барока” – тази идея възкръсна по най-финия и деликатен начин – през сърцата на изпълнители и слушатели – няколко поколения творци. 
Крикор Четинян слушаше в инвалидна количка, немощните му ръце едва се сдържаха да замахнат в ритъма на творбата, която се изпълнява… Но нямаше нужда – неговите ученици са на върха, те са светилото оттук насетне… Той слушаше в захлас, поклонът изрази с поглед на развълнуван дълбоко в сърцето си човек… Маестро Четинян бе щастлив – успял, горд с успехите на последователите на неговото дело. Един живот, посветен на хоровото изкуство, учениците и музиката, философия, която изплита една човешка съдба… 

Тази философия сякаш беше втъкана в заглавията на музикалните пиеси в този юбилеен концерт. 
Стартът бяха две хорови виланели – „Все още не е изморено моето сърце” и „Амур желае да се шегува” от Лука Маренцио. В епохата на късния Ренесанс и ранния барок в Италия останахме с четири канцонети от Феличе Анерио – „Пада огън от небето”, Бих умрял от мъка”, „При бисерния извор”, „Чудото на любовта”. 

Младият тенор Алексан Чобанов пренесе музикалния полет в предкласиката с най-силната поема за Божията Майка – химна в римокатолическата църква, „Стабат матер” от Антонио Вивалди. 
Бароковата рамка на музикалния празник извая на клавишите пианистката Албена Димова с две сонати за пиано от Доменико Скарлати – две перли в клавирното му творчество от времето, когато е учил на музика испанските и италианските принцеси. 

Публиката и маестро Четинян истински ликуваха с изпълнението на сопраното Ганка Георгиева на Мотет „Exultate jubilate” от Моцарт. 

„Не би се уморило моето сърце”, „Днес няма да видя моето сърце”, „Очи, плачете силно”, „Когато моята Флори изгрее” и „Когато видя моето живо слънце” – тези поетични строфи са заглавията на пет канцонети от Феличе Анерио в изпълнение на хоровия ансамбъл. Те преляха в хорала „Jesus, bleibet meine Freude” из кантата на Бах. За да стигнем висотата на великото музикално изкуство на Хендел и неговия псалом-кантата „Нека целият свят се прекланя пред него… Да се веселят небесата и да тържествува земята”. 
Великодушие, красива музика, вълнуващ празник – впечатляващ подарък от учениците за учителя! Без думи! 

Поклон и „На многая лета, Маестро!” 

Евелина Здравкова


18/06/2013

За първи път литовски струнен квартет на Камерния в Пловдив

В 49-годишната история на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив за първи път се изписва име на литовска формация. Струнен квартет „Метис” от Вилнюс покорява взискателната пловдивска публика на днес от 20 часа в Етнографския музей. Костас Тумоса (цигулка), Бернардас Петраускас (цигулка), Каролис Рудокас (виола) и Рокас Вайткевичиус (виолончело), още студенти, но вече лауреати на много авторитетни национални и международни конкурси, създават през 2011-а квартет „Метис”.

Младите виртуози редовно изнасят солови и камерни концерти, участват в различни проекти и майсторски класове в музикалния живот на Литва и Европа. Още от първите си изпълнения квартет “Метис” се нарежда сред едни от най-перспективните ансамбли на Литва, представящи страната на престижни музикални сцени по света. Под тепетата „Метис” ще интерпретира струнни квартети от Григ и Дебюси. 

Утре, на същото място, по същото време други млади виртуози – Евгени Генчев – пиано, и Атанас Кръстев – виолончело, също за първи път ще свирят заедно в Пловдив. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


18/06/2013

Концертът на проф. Куртев – грандиозен триумф на приятели

Топла неделна вечер. В Етнографския музей ухае на цъфнала магнолия. Дворът е изпълнен с хораAtanas Kurtev, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Concert June 16 – почитатели на изящната музика. Всички са притаили дъх, защото на рояла е проф. Атанас Куртев – безкомпромисен перфекционист на клавишите. Той вае живописни картини от късната романтична епоха на Йоханес Брамс. Концертът – огледало на класическия идеал, е подарък за проф. Георги Кънев по случай неговия 75 рожден ден. 

Майсторът на рояла превърна вечерта в празник. Предаде на публиката си невероятното усещане от величието на изумителната – толкова земна и толкова божествена, музика на Брамс. Направи го с финес – за себе си, за почитателите си, за колегата-юбиляр. Както маестро Куртев умее – мълчаливо, строго, достойно. Интерпретацията на творбите премина през неговото сърце, за да го раздаде на всички. Чудотворните му ръце рисуваха фантазии, балади, валсове… – творчески върхове в клавирната музика на 19 век. 

Атанас Куртев се радваше на компанията на приятели в публиката – негови почитатели, поддръжници, съратници. И се получи грандиозен музикален триумф в чест на приятеля – юбиляр Георги Кънев. 
Пиесите, звучаха леко. Вглъбената упоритост на Куртев се усещаше в лекотата на музицирането. Той изтегляше перспективата на погледа все по-нагоре и нагоре. С лекота играеше с фигурите на хармонията и мелодията, те звучаха ту мънички, ту величествени – илюстрация на любовните разочарования, в които се е вплитал Брамс. 

Слушателите потъваха навътре в себе си. Топлият дъх на силуета се рееше във въздуха и докосваше зрителите до най-фините им чувства. 

Музика, пропита със силни емоционални усещания, музика – изтънчената и изящна от епохата на романтизма. 

Музикален празник, танц с приятели, сърдечни спомени и почит пред олтара на музиката, адаптирана към романтично усещане от маестро Атанас Куртев. 

Евелина Здравкова


19/06/2013

Млади родни виртуози за първи път свирят в дуо на Камерния днес

След снощния блестящ концерт на изгряващия звезден струнен квартет „Метис” от Вилнюс обновяващата линия на 49-ия Международен фестивал на камерната музика поддържат други две млади дарования – български. И те за първи път – в дуо – концертират в Пловдив, след като вече ярко са се откроили поотделно на световния подиум.

Един от най-обещаващите виолончелисти на съвремието, както световната критика определя Атанас Кръстев, и „лъвът на клавишите” Евгени Генчев, който според западноевропейската преса свири с огромна брилянтност и чувствителност, ще изнесат общ концерт тази вечер в Етнограския от 20 часа. 

Възпитаникът на пловдивското музикално училище – Евгени Генчев, и на столичното – Атанас Кръстев, ще покажат дарованието и класата си пред взискателната пловдивска музикална публика, като изпълнят сонатни творби за виолончело и пиано от Бетховен, Брамс и Прокофиев. 

На 20 юни, четвъртък, 49-то издание на МФКМ ще бъде изпратено в историята с концерта на Веско Ешкенази, „титулован като брилянтен цигулар”, и пианиста Людмил Ангелов, признат за един от най-големите интерпретатори на Шопен в света. Събитието на сонатното дуо Ешкенази-Ангелов ще е в залата на Драматичния театър от 19 часа. Клавирният рецитал на маестро Атанас Куртев ще е от 20 часа в Етнографския музей. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


20/06/2013

Звездното дуо Ешкенази-Ангелов закрива Камерния

Днешният концерт на Веско Ешкенази – цигулка, и Людмил Ангелов – пиано, гвоздеят в програмата на тазгодишния Камерен фестивал, е негов финален празничен акорд. Препълнена, голямата зала на Драматичния театър очаква тази вечер от 19 часа звездното дуо, за да затвори последната страница на 49-то издание на Международния фестивал на камерната музика и да го подготви за 50-ия му юбилей догодина. 

Двамата музиканти – всеки поотделно с впечатляваща международна солова кариера – са не по-малко известни с блестящите си концерти на престижни европейски подиуми и като дуо. Световната музикална общественост е впечатлена от интегралното им изпълнение на Моцартовите сонати за пиано и цигулка в Хихон , както и от общите им албуми. На живо, като дуо, Ешкенази-Ангелов ще се представят пред пловдивската публика със стилна програма от творби на Панчо Владигеров, Александър Розенблат и Джордж Гершуин. 

Както концертът на квартет „Димов”, дал летящ старт на форума, така и финалният, са специално продуцирани от Община Пловдив. 

Елисавета Шотилова                                                               

PR на МФКМ


20/06/2013

Квартет „Матис” – магьосници, опиянени с музика

Metis String Quartet, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Concert June 18Младостта като воля, дръзновение, полет на въображението, жизненост на емоциите, виртуозност на идеала – това демонстрираха четиримата творци от Литва – Струнен квартет „Метис” в Етнографския музей в Пловдив. Цигуларите Костас Тумоса и Бернардас Петраускас, виолистът Каролис Рудокас и виолончелистът Рокас Вайткевичиу поднесоха концерт – грандиозен спектакъл на виртуозността, чудо на изпълнителското майсторство. 

Полетяха към звездите със Струнен квартет опус 27 в сол минор от Едвард Григ и продължиха със Струнен квартет опус 10 в сол минор от Клод Дебюси. За да завършат с „Момичето с ленените коси” – на бис. 

В продължение на час и половина гениалните млади и талантливи изпълнители дълбаеха в изкуството – с тревога, със страхопочитание, с очарование, с възхита, с жизнерадостно блаженство… 

Разкриваха душата на композитора, рисуваха картини от родния край, опияняваха публиката си с игрите на живота на двамата композитори – импресионисти. 

Със свиренето си внушаваха послания за красота, за величие, за безкрай. Хората слушаха музиката, която тези четирима магьосници извайваха, с отправен взор към небето, не сваляха очи от синевата, целуваха с поглед птиците, притихнали под омая на вечерта, прегръщаха безбрежността с мисъл, с чувство, с жажда за любов. 

И в живописния двор на Етнографския музей на Старинен Пловдив оживяваха фиордите от родината на Григ – Норвегия, хълмът на троловете в родния му град, поетичните му спомени от щастливите семейни мигове, викторианските къщи в Скандинавия, както и дъждът, мъглата, които се стелят по тези земи, улавяше се и безпокойството и неудовлетвореността на композитора от живота, които са го разяждали… 

Като топчета пинк-понг в стройна подредба подскачаха сякаш частите от пиесата на Дебюси – великия импресионист от началото на миналия век. Свободният му дух на френски композитор-новатор шрихира мислите и настроенията с танцувална, грациозна чувствителност. Хармония, ритъм, мелодия, образи преливаха от едно в друго, различни настроения се сливаха с картини от природата, душевни преживявания и префинени емоции вълнуваха и рисуваха естетиката музиката на Дебюси в изпълнение на квартет „Метис”. 

Четиримата млади виртуози накараха публиката да изпита истинска наслада от вечерта – с финес, с майсторство, с техника и огромен талант. 

Евелина Здравкова


21/06/2013

Концертът на Атанас Кръстев и Евгени Генчев – магическа разходка през няколко музикални епохи

Atanas Krastev, Evgeny Genchev, 49 International Chamber Music Festival, 2013, Concert June 19Атанас Кръстев и Евгени Генчев – двама талантливи и ентусиазирани млади хора, пренесоха публиката си от класицизма в романтизма по един особено прецизен и магичен начин. Музикантите с великолепна подготовка поднесоха вълшебен концерт от мелодии. С тях общувахме, мечтаехме, реехме се в небесата. Кръглата бяла луна се беше втренчила сякаш слушаше в захлас, летяха птици с нежни крила, черниците в двора на Етнографския музей шепнеха приказки… Вечерта беше красива, сияйна, празнуваше младостта. 

Тържеството на духа започна със Соната за виолончело и пиано оп. 102 в до мажор от Лудвиг ван Бетховен – една пиеса с ясно изразена мелодия, с идеи и теми, които дуетът Кръстев&Генчев заплетоха в красива песен за ухото. 

Двамата – усмихнати момчета и амбициозни творци, свириха със страст. Заедно пътувахме във времето с полета на въображението си. И се озовахме в епохата на романтизма със Соната в ми минор от Йоханес Брамс. 

Мекият звук на виолончелото, доукрасен с акомпанимента на пианото, по непринуден и усмихнат начин се разля в пространството. Енергичният порив на младостта се сля с вечно търсещия творчески дух на твореца – наивистично и сериозно, живописно и стилно нюансирано. И двамата демонстрираха високо изпълнителско майсторство, завидна дарба и умение за интерпретация. 

Поредното вдъхновение след антракта бе Соната за виолончело и пиано в до мажор от Сергей Прокофиев – най-оригиналния композитор от първата половина на миналия век. Съвременната творба изпод ръцете на Атанас Кръстев и Евгени Генчев звучеше като класика – енергично, хармонично, лирично, грациозно, фантастично. Гъвкавата мелодия се сливаше с лирическата атмосфера на възрожденската къща в Стария град – самобитно, лежерно, напевно спокойно, като в приказка за необятната руска шир. 

С характерния си тембър виолончелото – инструментът, чийто звук е най-близък до човешкия глас, беше магическата пръчка на вечерта. А музикантите Атанас Кръстев и Евгени Генчев – надарени деца с необикновен слух и влечение към музиката, подариха истински празник за меломаните – балсам за душата на изтънчените почитатели на камерната музика – носители на духа на няколко епохи. 

Евелина Здравкова