50-ти Международен фестивал на камерната музика, 2014 – публикации

08/04/2014

НАШИЯТ КАМЕРЕН ФЕСТИВАЛ ЧЕСТВА ПОЛОВИН ВЕК!

Международният фестивал на камерната музика, който тази година ще се проведе в Пловдив от 10 до 22 юни, ще е с празничен ореол. Защото ще отбележи полувековен юбилей!

Учреден през 1964 година от група музикални ентусиасти – с подкрепата на Община Пловдив и Министерството на културата, Фестивалът е един от малкото музикални форуми, които се провеждат на открито – в неповторимата живописна атмосфера на Етнографския музей в Стария град.

Година след година Пловдивският фестивал е вписвал в 50-летната си история имената на знаменити музиканти като Инфра Нийман – цигулка, Великобритания; Михаел Фришеншлагер – цигулка, Австрия; сонатното дуо Емил Камиларов и Дина Шнайдерман, пианиста Юри Буков, цигуларя Минчо Минчев и десетки още; премиери на творби, чествания на композитори, диригенти, ансамбли и отделни интерпретатори на камерната музика.

Още със своето първо издание Фестивалът под тепетата бързо прераства в международно събитие и става трамплин за световни изяви на най-изявените изпълнители на класическата музика и професионална школа за младите музикални дарования на България. За половин век Международният фестивал на камерната музика изгражда и своята предана публика.

International Chamber Music Festival Plovdiv, 50 edition, 2014

Юбилейната фестивална програма, която ще е по надслов „Традиция и приемственост”, включва 15 камерни концерта с участието на повече от 80 музиканти. Тази година меломаните на Пловдив ще се насладят на изкуството на 4 камерни ансамбъла, 4 клавирни и сонатни дуа, 3 триа, 1 квартет и над 12 солови изпълнители. Има няколко ярки акцента в празничния афиш: концертът на Камерен оркестър „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров и солист Лилия Бояджиева, пиано (Франция), с който се открива 50-то юбилейно издание на фестивала; концертът на камерния ансамбъл „Киев”, реализиращ се с щедрата материална подкрепа на почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев; финалният концерт на музикалната легенда Милчо Левиев с участието на братя Владигерови. Заслужава внимание и гала концертът на младите лауреати на международни и национални конкурси, който се патронира от зам.- министъра на образованието и науката доц. Атанаска Тенева.

До юбилейната си програма Фестивалът не би стигнал без Община Пловдив, която успя да съхрани и развие през годините на прехода този уникален и всепризнат за един от най-дълголетните музикални форуми в Европа. Това се случваше с неизменното съдействие на Министерството на културата, на спонсорите, на експертния музикален съвет. А също и на всеотдайната пловдивска публика, за която престижното музикално събитие е „Нашият фестивал”.

И тази година Фестивалът ще е в подкрепа на пловдивската кандидатура за Европейска столица на културата 2019-а.

Димитър Малашинов
Мениджър на Международния фестивал на камерната музика – Пловдив


Хронология на публикациите

06/05/2014

Зрелост и младост музицират на 50-ия Камерен фестивал

Поравно, 50 на 50, са представени зрелостта и младостта в юбилейната програма на 50-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Артисти от различни поколения ще музицират самостоятелно или в ансамбъл в общо 15-те концерта на четири сцени в празничните дни от 10 до 22 юни под тепетата.

С мотото „Творчески поколения” специално са отбелязани 4 концерта. Уникалното клавирно трио „Славчеви”, което е фамилна формация (родители – Дора и Анастас, и син – Георги), ще се представи за първи път на този форум с изпълнение на едно пиано на 2, 4 и 6 ръце. Тяхна е втората фестивална вечер – 11 юни, сряда, от 19 часа в зала „Съединение”.

С концерта на тримата български баси Бейков – Носиков – Джуров (17 юни, 20 часа, Етнографски музей) Фестивалът прави дълбок поклон пред великия Борис Христов, отбелязвайки 100-годишнина от рождението му.

Общият концерт на виолончелистът проф. Венцислав Николов и неговите студенти, обединени в камерен ансамбъл „Силуети”, е в Камерната зала на Драмата на 19 юни от 19 часа. На следващата вечер – но от 20 часа в Етнографския музей, е звездният концерт три в едно: пиано, цигулково дуо и клавирно трио. Проф. Жени Захариева, 40-годишното Цигулково дуо Ангел Станков – Йосиф Радионов и младият, и по възраст и като формация, Камерен ансамбъл ¾ .

Цялостният баланс „зрелост – младост” Фестивалът поддържа от откриването си – на 10 юни в зала „Съединение” от 19 часа – с доайените сред българските камерни ансамбли – „Софийски солисти” и Лилия Бояджиева – пиано, до заключителния си концерт. Той е в на 22 юни от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър, когато заедно и поотделно ще музицират знаменитият джазмен Милчо Левиев и култовите братя Владигерови.

Между старта и финала на Юбилейния 50-и фестивал всички останали концерти поддържат мотото „Традиция и приемственост”. От една страна – солисти и ансамбли с международна кариера над 20, 30 и 45 години ( Мичо Димитров и Виолета Попова, Стефан Попов и Даниела Дикова, Квартет „Еолина”, Камерна капела „Полифония”), от друга – млади виртуози, вече окичени с международни музикални отличия и световни гастроли (КА „Киев” – Украйна, Трио Атанасов – Франция, пианистката Анастасия Евсина – Русия, и 32-та ученици и студенти, лауреати на наши и международни конкурси).

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


09/05/2014

Камерната музика не е дело за избрани

Англичани отказвали да свирят в двора на Етнографския, не били улични музиканти

Интервю на Евелина ЗДРАВКОВА с Димитър МАЛАШИНОВ, Мениджър на Международен фестивал на камерната музика 

Международният фестивал на камерната музика празнува 50-годишен юбилей. В продължение на половин век от 10 до 20 юни живописният двор на Етнографския музей в старинен Пловдив оживява под музикалните звуци на артисти от цял свят. Форумът е единственият Пловдив, включен в световния каталог на музикалните фестивали. На тази сцена с успех са реализирани 500 камерни концерта с участието на повече от 300 музиканти-солисти, дуети, триа, квартети, квинтети, ансамбли. Димитър Малашинов е мениджър на фестивала вече две десетилетия.

– Фестивалът на камерната музика е форум за отбрана публика, за малцина почитатели. И въпреки това устоя на шамарите на кризата. Каква е формулата за успеха?

– Международният фестивал на камерната музика е с празничен ореол. И този знак ни поставя още по-отговорна задача – трябва да популяризиране камерната музика във време, когато тя се счита за привилегия само на избрани. А това не е така. Длъжни сме да припомним, че именно Камерният фест успя да впише трайно българското музикално изкуство в световния поток от художествени идеи и практики. Няма друг форум, роден под тепетата, който да е в каталога “Muzical Аmerika” – шортлистата на световните фестивали. И още нещо – точно Камерният фест установи активен музикален диалог на международно равнище и наложи традицията за високо художествено-изпълнителско качество още по време на социализма и го задържа през демократичните години.

– С какво помните първото издание на Камерния фестивал?

– Бе учреден през 1964 г. от група музикални ентусиасти с подкрепата на община Пловдив и Министерството на културата. Фестивалът винаги се провежда на открито – в неповторимата живописна атмосфера на Етнографския музей в Стария град. Година след година Пловдивският фестивал вписваше в историята на града имената на знаменити музиканти като Ифра Нийман, Михаел Фришеншлагер, Емил Камиларов и Дина Шнайдерман, Юри Буков, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Светлин Русев, Веско Ешкенази, Пламена Мангова. Десетки имена, премиери на творби, кръгли маси, чествания на композитори, диригенти, ансамбли и отделни интерпретатори на камерната музика. Още с първото си издание Фестивалът прерасна в международно събитие и беше трамплин за световни изяви на най-изявените изпълнители, както и професионална школа за младите музикални дарования на България. Вече можем да кажем, че Международният фестивал на камерната музика има своя идентичност и предана публика.

– Често вали по време на откриването на Фестивала. Дали това не е поличба за успех, върви ви по вода?

Символиката, която внушава дъждът, е различна. Но по време на фестивала, той просто променя мястото на провеждане и създава неудобства. Няма да забравя откриването на 10 юни точно преди десет години. Денят беше четвъртък. Предстоеше стартът на 40-ото издание. Честта да открият юбилейното издание се падаше на струнен квартет “Антон Брукнер” от Австрия. Блестящи музиканти с респектираща програма. Времето беше горещо за сезона. В 19.30 ч. музикантите приключиха успешно репетицията си. И се прибраха в гримьорната, за да отдъхнат. Публиката, запъхтяна от катеренето по калдаръма на Стария град, вече заемаше местата си в очакване на уникалния концерт в двора на Етнографския музей… Оставаха броени минути преди официалното начало. И малко преди Часовникът на камбанарията на съседния храм “Свети свети Константин и Елена” да отброи 20 ч., изведнъж – като изневиделица, се изля пороен дъжд. Резервният вариант – хайетът на музейната сграда, пред платното “Пазар в Пловдив” на Мърквичка, набързо прибра меломаните, но поизмокрени. Мина половин час, който ми се стори цяла вечност. Фестивалът тръгна, а музикантите се постараха да доставят огромна душевна наслада на възторжената пловдивска публика…

– Свиренето на открито е нож с две остриета. Има ли някой, който е отказал участие, заради птичките, вятъра, влагата във въздуха?

– Беше преди няколко години. В партньорство с тогавашния Британски съвет към Посолството на Великобритания у нас гостува Младежкият ШИДЛОФ квартет – Лондон. Както му е редът, посрещнахме с внимание музикантите. Настанихме ги в къща “Ламартин”. Обикновено там нощуват гостите на фестивала… Преводачката определи часа на следобедната репетиция и по настояване на музикантите трябваше да им покажем мястото/залата/ за техния концерт. Когато влязохме в двора на музея, в който вече бяха подредени пейките и столовете, младите англичани посърнаха. Нямаше и минута, и реакцията им не закъсня. Ние не сме улични музиканти, няма да свирим на открито. Какви ли не доводи и примери давахме, за да ги склоним да свирят на двора. Бяха непреклонни… Абсурдна патова ситуация… Чудех се как да изляза от положение. Изведнъж сякаш се случи чудо… Ръководителят на квартета разтвори калъфа на цигулката и започна да импровизира. Същото направиха и останалите. Дворът се оживи, птичките започнаха да “пригласят” и радостно да чуруликат в тон с музикантите. Получи се фантастична симфония. Това ли или някаква друга “магия” бе категоричната причина да обявят в един глас, че няма да нарушат традицията и ще свирят на открито… до ден днешен не зная. Но радостта ни в края на вечерта беше взаимна наистина.

– Какви са критериите за повторно участие във фестивала?

– Сладкодумецът Юри Буков – изключителен български пианист, който живееше в Париж, е гостувал в поне 5-6 фестивални издания. Когато свири с българския цигулар Чавдар Велев – техният концерт бе гвоздеят в програмата на 40-я фестивал, изпълниха две сюити ј2 и ј 23 от Бетовен, денят бе 17 юни,четвъртък. Публиката, изпълнила до краен предел залата на Етнографския музей, бурно и нестихващо аплодираше всяко изпълнено произведение. И сякаш нямаше сила, която да спре аплаузите на публиката. Тогава сладкодумният маестро Буков стана от рояла и “поиска” думата. И започна да разказва надълго и нашироко за своите български корени, за родовата му връзка с Девинския край и Родопа планина. След като беше омаял публиката с музика, продължи с приказки. Финалните аплаузи и поклони на великолепните музиканти наелектрезирваха емоциите на публиката. Изведнъж – извън всякакъв протокол, на сцената се появи възрастна дума, която с красиви слова благодари на двамата музиканти, принудени някога да емигрират в чужбина, и им поднесе свежи цветя. Това трогна маестро Буков, той я прегърна, по-късно се разбра, че дамата е негова първа братовчедка, с която са се позабравили през годините. Спомени, вълнуващи и незабравими….

– Какви ще са изненадите тази година?

– Юбилейната фестивална програма ще е по надслов “Традиция и приемственост”. Тя включва 15 камерни концерта с участието на повече от 80 музиканти – в 4 камерни ансамбъла, 4 клавирни и сонатни дуа, 3 триа, 1 квартет и над 12 солови изпълнители. С нетърпение се очаква гастролът на Камерен ансамбъл “Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров, концертите на пианистката Лилия Бояджиева от Франция, на Милчо Левиев и братя Владигерови. Бих искал да благодаря на почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев, който както всяка година, така и сега, финансира гостуване на ансамбъл от Киев. Заслужават внимание и изявите на младите лауреати на международни и национални конкурси, които са специални участници във всяко фестивално издание.

– Този фестивал винаги е с билети, не допускате вход свободен. Защо?

– Защото е въпрос на престиж и уважение да дадеш своята лепта за музикантите, за тези, които с къртовски труд от дете са достигнали до този момент да ни създават удоволствие с изпълненията си. Община Пловдив е закичила ревера си с този фестивал като уникален и всепризнат форум на камерната музика. Министерство на културата също подпомага реализацията му. Но най-ценна за всички нас е всеотдайната пловдивска публика, за която това музикално събитие е “Нашият фестивал”. Следователно трябва да се осъзнае факта, че по-голямата подкрепа за развитието на един фестивал като Камерния дава възможност за няколко важни неща. Първо, неговите ежегодно увеличаващи се зрители да имат все по-голям достъп до световните музикални ценности, на второ място – привлечените другаде на работа музиканти, да се завръщат към родния им град чрез периодичното им включване във фестивалната програма. И не на последно място – фестивалът е образователен модул за млади професионалисти или копродуцентски проекти. Добър пример в това отношение са пловдивските музиканти Георги Славчев-пиано, Евгени Шевкенов, Марио Хосен, Борис Липов и др., които работят в чужбина и помагат на родината.

– Не търсите ли европейски пари за този фестивал?

– В следващото петдесетилетие на фестивала с голяма острота изниква проблемът за нов, европейски подход във финансирането му. Както и да говорим за инвестиране в дългосрочен план. Европейската комисия разпозна фестивалите в страните от Източна Европа като сегмент на своите програми. В последния програмен период на програма “Култура” бе обособена подпрограмата “Подкрепа на европейски културни фестивали”. Тя би могла да бъде пример за опит да бъдат въведени работещи форми за финансиране на фестивали от рода на нашия Камерен фест. В този дух премина и годишната Международна конференция на Българската фестивална асоциация през октомври миналата година в Пловдив, но резултати на хоризонта все още не се виждат.

 
Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


28/05/2014

Рекорди бележат 50-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Легенди откриват и закриват Юбилейния фест

Започващият на 10 юни в Пловдив 50-и Международен фестивал на камерната музика вписва във впечатляващата си история нови рекордни факти, стана ясно от състоялата се пресконференция днес. Юбилейното издание на музикалната емблема на Пловдив е с разширен формат, констатира артистичният секретар на форума проф. д-р Юлиян Куюмджиев. Той уточни: по-продължителен, с 2 дни повече от обичайното, с най-много концерти от всички досегашни програми – 15, и с максимален брой изпълнители – 90; с най-много сцени за изява на музикантите в дните от 10 до 22 юни – 4 (традиционният подиум – Етнографски музей, зала „Съединение”, Камерната зала на Драматичният театър и Аулата на НУМТИ „Добрин Петков”). Според професора програмата на Юбилейния фестивал е балансирана, с по-популярни творби – от Ренесанса до 21 век; а един от акцентите е музиката на Панчо Владигеров.

В афиша на 50-ия МФКМ се открояват 2 групи имена, твърди проф. д-р Юлиян Куюмджиев. На българи, живеещи и реализирали се в чужбина, активната връзка на родината ни със света, и на музиканти, които творят у нас и непрекъснато се утвърждават на международни форуми и сцени. Артистичният секретар открои красноречивия символ: Софийски солисти, които преди 50 години са изнесли първия концерт на Първия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив, откриват на 10 юни Юбилейния.

В юбилейното издание, което е с мото „Традиция и приемственост”, участват 3 камерни ансамбъла, 4 клавирни и сонатни дуа, 3 триа,1 квартет и 12 солисти; 32 са участниците в концерта на младите лауреати на национални и международни конкурси, обогати актуалната информация Димитър Малашинов, който 22 години е мениджър на Фестивала. Според неговата статистика през всичките досегашни издания на първия в Европа, единствен по рода си и най-дълголетен у нас фестивал са изнесени над 500 концерта с участието на повече от 300 музиканти пред близо 24 000-на публика.

Мениджърът изтъкна акцентите в юбилейната програма: началото и финала с музикалните легенди Софийски солисти и Милчо Левиев, концертът на Камерен ансамбъл „Киев” и изявата на учениците виртуози.

50-ият Фестивал ще остане в паметта на участниците с Юбилеен знак.

Доайенът в музикалния живот под тепетата и в експертния съвет на Фестивала, известният пианист проф. Георги Кънев не скри огорчението си, че от 1964-а насам от всичките 19 министри на културата само 2-ма – Георги Йорданов и Божидар Абрашев, са били сред гостите на МФКМ. Маестрото подчерта, че е горд от участието си във форума и неговия експертен съвет, но смята да се оттегли. Лична е причината, каза професорът, остарях, и пожела: „На добър час”.

Личната си лента на спомените върна назад и проф. Анастас Славчев, който следи развитието на Фестивала от ученик, през студент, изпълнител с многократни участия във форума и негов дългогодишен артистичен директор.

На аристократ от стара, но жива Европа, оприличи Фестивала в емоционалното си изказване на пресконференцията театроведката Пенка Калинкова, след чиито думи за новото поколение таланти и потребността от повече млада публика, естествено прозвуча анонсът на Нели Попова – директор на НУМТИ „Добрин Петков”. Училището е домакин на ключовия концерт с участие на млади изпълнители, лауреати на национални и международни конкурси. 

Абонаментната карта за всичките 15 концерта, на стойност 25 лева, е също от новостите в 50-годишната история на Фестивала, бе обявено на пресконференцията. Билетите за отделните прояви са от 6, 8 и 10 лева; за ученици, студенти и пенсионери – 4 и 5. Концертът в Аулата на НУМТИ е с вход свободен.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


30/05/2014

Мисията 50 Международен фестивал на камерната музика невъзможна без партньорството

Юбилейното 50-то издание на стартиращия в Пловдив на 10 юни Международен фестивал на камерната музика нямаше да има богатата и широкоформатна програма, ако нямахме партньори, убеден е мениджърът на форума Димитър Малашинов. Без партньорите си Фестът не би могъл да регистрира своите рекорди – с 2 дни повече от обичайното, с най-много концерти – 15, с максимум изпълнители – 90; с най-много сцени за изява на музикантите в дните от 10 до 22 юни, убедени са организаторите.

Авторитетният Международен фестивал „Софийски музикални седмици” партнира на Пловдивския – първия в Европа, единствен по рода си и най-дълголетен у нас – на три от вписаните в юбилейния му афиш концерта. Камерен ансамбъл „Софийски солисти” със солист Лилия Бояджиева – пиано, открива музикалните празници под тепетата на 10 юни от 19 часа в зала „Съединение”. Трио Атанасов от Франция ще дебютира на пловдивска сцена на 15 юни от 20 часа в Етнографския музей. За първи път пред прецизната музикална пловдивска публика ще свири младата руска пианистка с ореол на дете чудо – Анастасия Евсина. Този клавирен концерт, също в партньорство със „Софийски музикални седмици”, е на 18 юни от 20 часа – на обичайното за Пловдивския фестивал място – Етнографския музей. Един от акцентите в юбилейната програма – изявата на Камерен ансамбъл „Киев”, има двама партньори. Дебютът на известния по света украински квинтет на музикалния подиум под тепетата (12 юни, 20 часа, Етнографски музей) става възможен с подкрепата на Почетното консулство на Украйна в Пловдив и Салона на изкуствата – НДК. Салонът на изкуствата партнира на Юбилейния фест и за изявата на изтъкнатия пианист и диригент Иван Янъков, с концерти в над 30 страни в Европа, Азия и Северна Америка, а на 13 юни от 20 часа в Етнографския – вече и в Пловдив. Едно специално събитие в празничната програма на 50-ия Международен фестивал на камерната музика – концертът на популярните български баси Пламен Бейков, Александър Носиков и Ивайло Джуров, посветен на 100-годишнината от рождението на великия Борис Христов – е в партньорство с музей „Борис Христов” – София. В Пловдив датата е 17 юни, часът – 20.00, мястото – Етнографски музей.

В партньорската листа на феста са изписани и Регионален исторически музей, заради зала „Съединение”, в която е официалното откриването на събитието, там ще има още 2 концерта; Регионален етнографски музей – обичайното място на Фестивала, с 8 концерта тази година, и Драматичен театър Пловдив с неговата Камерна зала – където на 22 юни от 19 часа е закриването, с концерта Милчо Левиев и братя Владигерови, и още 1 концерт. НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив е наш надежден партньор, смята мениджърът Малашинов. Защото с концерта на младите изпълнители, лауреати на национални и международни конкурси, в Аулата на училището на 22 юни от 11.30 часа, се извежда отчетливата линия на форума – за приемствеността между творческите поколения.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


31/05/2014

Кмет, поетеса, консул и ректор патронират 50-ия фестивал на камерната музика

Концертът, с който на 10 юни тържествено се открива 50-ия Международен фестивал на камерната музика, е под патронажа на Иван Тотев, кмет на Община Пловдив, главен организатор на форума. Събитието е в зала „Съединение” от 19 часа, когато с изявата на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров и солист Лилия Бояджиева – пиано, ще започне 15-дневният юбилеен музикален празник под тепетата.

Подобно на градоначалника, като патрони на други ключови концерти в юбилейния афиш на феста са изписани имената на една поетеса – издател, на един почетен консул и на един професор – ректор. Божана Апостолова застава зад култовия концерт, с който на 22 юни от 19 часа в Камерната зала на Драмата се закрива 50-то издание на Фестивала – концерта на легендата Милчо Левиев и атрактивните виртуози братя Владигерови.

Консулът на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев е патрон на концерта на камерния квинтет, носещ името на украинската столица – Киев. Киевчани ще музицират в Етнографския на 12 юни от 20 часа.

Под патронажа на ректора на ВУАРР проф. д-р Димитър Димитров ще премине концертът на проф. Венцислав Николов – виолончело, с неговите студенти, обединени в камерен ансамбъл „Силуети”. Публиката ги очаква в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив, на 19 юни от 19 часа.

Авторитетна подкрепа, цветя за артистите и още нещо… – така мениджърът на Фестивала Димитър Малашинов дешифрира в телеграфен стил що е това да си патрон на юбилейното събитие.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


04/06/2014

Открийте приликите между 50-ия Фестивал на камерната музика и Първия

Символика на ентусиазма и прагматизма съпътства емблематичното събитие

От пет нагоре са приликите между Юбилейния 50-и Международен фестивал на камерната музика, който започва на 10 юни 2014-а в Пловдив, и първото му издание под тепетата през 1964-а. Подобни сходства носят в себе си не случайността, а символиката, особено когато са свързани с високо изкуство. Символика са търсили ентусиастите, вдъхнали живот на Първия фестивал, когато преди 50 години са избрали дъхавия и цветен двор на Етнографския музей в Стария Пловдив да се превърне в музикален подиум. Били са убедени, че възрожденската архитектура, ромолът на водоскока, птичите трели и багрите на цветята в градината са естествената естетска среда за камерно музициране.

Полувековни са свидетелствата, че инициаторите са били на прав път. Имало е лутания през годините – затова е имало и други сцени – но вече 2 десетилетия Етнографският музей е естественото място за най-дълголетния в Европа и единствен по рода си у нас Фестивал на камерната музика. В това вече са убедени и организатори, и музиканти, и публика.

50-ият Фестивал не само подхранва символиката на ентусиазма, но ражда и своя, с прагматична същност! Осем от всичките 15 концерта от юбилейния му афиш са на правилното място. Другите 7, които разширяват обхвата на Юбиляря, са изключенията, които потвърждават правилото (по 3 концерта в зала „Съединение” и Камерна зала на Драматичен театър и един в Аулата на НУМТИ).

На 1 юни 1964 г. Първият международен фестивал на камерната музика в Пловдив се открива с концерта на наскоро сформирания Софийски камерен оркестър, дирижиран от Добрин Петков. Малко по-късно формацията е наречена „Софийски солисти”. Неслучайно на 10 юни тази година с Камерен ансамбъл „Софийски солисти” (и той с 50-годишна история, както лесно може да се пресметне) започват Петдесетите музикални празници под тепетата.

От всички издания на МФКМ през годините само Първият и Петдесетият имат плътна 12-дневна програма, дори с по 2 концерта в някои от дните. На Първия фестивал (от 1 до 12 юни 1964 г.) в Етнографският музей като на световно дефиле музицират над 90 артисти от най-висока класа – като солисти, или обединени в различни камерни формации, като инструменталисти или певци. От 10 до 22 юни юбилейният афиш на 50-ия Фест е вписал имената също на близо 90 музиканти, чиято виртуозност публиката ще аплодира в 15 различни концерта – сред тях и посветеният на 100-годишната на великия Борис Христов.

И тогава, и сега, Международният камерен фестивал – прохождащ, или с 50-годишна зрялост – специално изтъква пловдивската „следа” в музикалната си програма. Тогавашната оперна прима на Пловдив Валентина Александрова солира на Софийски камерен оркестър.

Пак тогава, преди 50 години, Камерният оркестър на Пловдивското музикално училище с диригент Месру Мехмедов впечатлява фестивалците. Настоящи ученици от НУМТИ, носещо името на маестро Добрин Петков, ще докажат, че заслужено са лауреати на родни и международни конкурси (концертът им е на 22 юни от 11.30 часа в Аулата на училището). 

Уникалното клавирно трио Дора, Анастас и Георги Славчеви, виртуозният цигулар Мичо Димитров и джаз легендата Милчо Левиев – всички с изключителни изяви на световни музикални сцени – отново имат концерти в родния си град, в рамките на 50-то издание на МФКМ. 

16 пловдивски предприятия са поели шефство над Фестивала, когато той е прохождал преди 50 години, научаваме от публикация в сп. „Българска музика” от юни 1964-а. 

Общо 13 са партньорите, патроните и спомоществователите на 50-ия юбилеен Фестивал, информира ни мениджърът Димитър Малашинов.

Символиката на Камерния фест продължава да се музицира…

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


04/06/2014

50 абонамента за 50-ия фест Билетите – от 5, 8 и 10 лева

50 абонаментни карти за концертите от юбилейната програма на 50-ия Международен фестивал на камерната музика са приготвили организаторите. Според тях това се случва за първи път в историята на най-дълголетния фестивал от тази категория у нас. 25 лева е тоталната цена на абонамента, като се раздели на 15 концерта, се получава 1.62, пресмята на глас мениджърът на форума Димитър Малашинов. Достъпно за ценители на камерната музика, които не искат да пропуснат нито звук и „колекционират” всичко, което актуално се случва с камерната музика на престижния фестивал, емблема на Пловдив.

Достъпни са и единичните цени на билетите за всички концерти от юбилейния афиш, коментират запознати с различните ценови категории на подобни събития у нас. На касата на Главната, встрани от сградата на Община Пловдив, всеки вече може да си купи срещу 8 или 10 лева билет за всяка една от празничните вечери от 10 до 22 юни, носеща запазения знак на 50-то юбилейно издание на МФКМ. Ученици, студенти и пенсионери ще броят по 5 лева.

Билети ще се продават и в дните на отделните концерти пред 3-те зали – Етнографски музей (8 концерта ще има там), зала „Съединение”, където на 10 юни се открива Фестът, и Камерна зала – Драматичен театър, там пък на 22 юни се закрива. За 4-та зала – Аулата на НУМТИ „Добрин Петков”, където на 22 юни от 11.30 ще е концертът на младите изпълнители, лауреати на национални и международни конкурси, входът е свободен.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


08/06/2014

Юбилеен знак е „паметката” на Юбилейния 50-и камерен фестивал

Юбилеен знак е „паметката” на Юбилейния фестивал на камерната музика – първия в Европа, единствен по рода си и най-дълголетен у нас. Той ще се проведе за 50-и път в Пловдив от 10 до 22 юни. Организаторите ще удостоят всички артисти, партньори и спомоществователи, вписали имената си в Юбилейното издание на Международния фестивал на камерната музика.

Юбилейният знак – плакет с логото на знаменателното събитие, е изработен от художника Ганчо Ганев. Експертният съвет на Фестивала ще връчи юбилейно и други свои, традиционно присъждани досега, награди. Наградата за журналистика, ще е своеобразна благодарност на организаторите към медия или отделен автор, с най-значим принос от 10 до 22 юни за популяризация на форума, превърнал се в музикална емблема на Пловдив и в подкрепа на неговата кандидатура за Европейска столица на културата 2019.

Най-ревностният ценител на камерното музициране в празничните 12 дни също ще бъде оценен. Призьорът сред публиката, който не бива да е пропуснал нито един от 15-те концерта от юбилейния афиш, ще получи покана пропуск за цялата програма на Фестивала през 2015-а. За да се случи това, феновете следва отрано да се снабдят с места за всичките 15 концерта на общо 4-те сцени на 50-ия МФКМ.

Билети от 5 (за ученици, студенти и пенсионери), 8 и 10 лева се продават освен на касата на Главната и пред съответните зали в деня на концертите. Входът е свободен за изявата на младите изпълнители, лауреати на национални и международни конкурси (Аулата на НУМТИ „Добрин Петков”, 22 юни, 11.30).

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


10/06/2014

Доайените „Софийски солисти“ откриват 50-ия Пловдивски фестивал на камерната музика

50-ият Международен фестивал на камерната музика в Пловдив се открива днес, 10 юни, в 19 часа в зала „Съединение” от доайена на камерните формации у нас – „Софийски солисти”. Половинвековната творческа история на „солистите”, впечатляваща с над 3000 концерта на сцени като Карнеги хол, Барбикан център, Гевандхаус, зала „Гаво”, операта в Сидни и на всички престижни подиуми в Япония и Корея, както и с участия във фестивалите в Сан Себастиян, Сантандер, Загреб и Дубровник, органично включва и Пловдивския юбиляр.

Международният фестивал на камерната музика под тепетата многократно вписва в афишите си Камерен ансъмбъл „Софийски солисти”: от 1964-а, когато – като Софийски камерен оркестър, ансамбълът открива Първия – до днес, когато задава началните акорди на Юбилейния. За юбилейната програма пред пловдивската публика от богатия си и забележителен репертоар с творби на композитори от ХV век до наши дни „Софийски солисти” е подбрал произведения на Бах, Равел и Стравински. Диригент – Пламен Джуров.

На Фантазия и Концерт за пиано и оркестър No 1, ре минор BWV 1052 от Бах ще солира пианистката Лилия Бояджиева, чийто стил критиката определя като „силен и деликатен, интензивен и смело динамичен, лиричен и силно експресивен…” Носителка на награди от конкурсите в Сенигалия (Италия, 1979), Виана да Мота (Португалия,1983) Мария Калас (Гърция, 1985), Лилия Бояджиева преподава в ДМА, в академиите в Атина и Париж, ръководи множество майсторски класове в Гърция, Франция и САЩ. Талантливата българска пианистка изнася самостоятелни рецитали, солира на престиижни оркестри, включва се като камерен изпълнител в различни европейски и световни формации, участва в реномирани фестивали. А през 2013 г. организира І международен клавирен конкурс „От Бах до джаза” в Париж.

Първият концерт от афиша на 50-то юбилейно издание на Международния фестивал на камерната музика се патронира от инж. Иван Тотев, кмет на Община Пловдив – главен организатор на събитието, и се реализира в партньорство със Софийски музикални седмици.

Утре, 11 юни, отново в зала „Съединение”, в същия начален час – 19.00, под мотото „Твормески поколения” ще се представят в общ концерт с изпълнения на едно пиано на 2, 4 и 6 ръце утвърдилото се у нас и зад граница Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви и техният син Георги Славчев, лауреат на многобройни международни конкурси, концертиращ на три континента в най-престижни зали, доктор на музикалните изкуства от University of Southern California – Лос Анжелис, композитор.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


10/06/2014

Започват юбилейните дни на камерната музика

Меломаните от Пловдив и страната, както и гостите от чужбина ще имат възможността през следващите е първият 12-те дни да се насладят на прекрасните концерти, включени в юбилейното издание на Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Първият акорд ще прозвучи тази вечер в 19 часа в зала „Съединение”. Първи на сцената на фестивала ще се изяви ансамбълът, изнесъл първия концерт на първия фестивал преди 50 години под тепетата. Това е Камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

Финалналът ще бъде на 22 юни с концерт на легендата Милчо Левиев и атрактивните виртуози братя Владигерови.

В афиша на 50-ия МФКМ присъстват имена на видни изпълнители, на българи, живеещи и реализиращи се в чужбина, както и на известни чуждестранни артисти. Сред тях са Камерен ансамбъл „Киев”, Трио Атанасов – Франция, и пианистката Анастасия Евсина – Русия. Един от акцентите в празниците е и концертът, посветен на 100-годишнината от рождението на големия Борис Христов, с изпълнението на тримата български баси Бейков – Носиков – Джуров , който ще бъде на 17 юни.

С Юбилеен знак – „паметка” за знаменателното събитие, ще бъдат удостоени всички участници в 50-ия Международен фестивал на камерната музика.

Организаторите ще удостоят всички артисти, партньори и спомоществователи, вписали имената си в Юбилейното издание на Международния фестивал на камерната музика. Юбилейният знак – плакет с логото на знаменателното събитие, е изработен от художника Ганчо Ганев.

Експертният съвет на Фестивала ще връчи юбилейно и други свои, традиционно присъждани досега, награди.

Наградата за журналистика, ще е своеобразна благодарност на организаторите към медия или отделен автор, с най-значим принос от 10 до 22 юни за популяризация на форума, превърнал се в музикална емблема на Пловдив.

Най-ревностният ценител на камерното музициране в празничните 12 дни също ще бъде оценен. Призьорът сред публиката, който не бива да е пропуснал нито един от 15-те концерта от юбилейния афиш, ще получи покана пропуск за цялата програма на Фестивала през 2015-а. За да се случи това, феновете следва отрано да се снабдят с места за всичките 15 концерта на общо 4-те сцени на 50-ия МФКМ. Билети те за ученици, студенти и пенсионери са от 5 лв., а за останалите са от 8 и 10 лева. Входът е свободен за изявата на младите изпълнители, лауреати на национални и международни конкурси.


10/06/2014

Започват 12-те юбилейни дни, пълни с камерна музика

Утре, 10 юни, е първият от 12-те юбилейни дни под знака на 50-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Първият акорд ще прозвучи в 19 часа в зала „Съединение” в изпълнение на Първия ансамбъл, изнесъл Първия концерт на Първия фестивал преди 50 години под тепетата. Първият е Камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Първият от всичките 15 звездни концерта в юбилейната програма е под патронажа Иван Тотев, кмет на Община Пловдив, главен организатор на Фестивала.

Между стартовата вечер (10 юни) – със красноречивия символ „Софийски солисти”, и финалната (22 юни) – с легендата Милчо Левиев и атрактивните виртуози братя Владигерови, меломаните ще открият в афиша на 50-ия МФКМ 3 групи имена на видни изпълнители. На българи, живеещи и реализиращи се в чужбина – активната връзка на родината ни със света. На музиканти, които творят у нас и непрекъснато се утвърждават на международни форуми и сцени. И на известни чуждестранни артисти. Сред тях са Камерен ансамбъл „Киев” (с патрон почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев), Трио Атанасов – Франция, и пианистката Анастасия Евсина – Русия (в партньорство със „Софийски музикални седмици”). Един от акцентите в празниците е и концертът, посветен на 100-годишнината от рождението на големия Борис Христов, с изпълнението на тримата български баси Бейков – Носиков – Джуров (17 юни).

С Юбилеен знак – „паметка” за знаменателното събитие, ще бъдат удостоени всички участници в 50-ия Международен фестивал на камерната музика. Той е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата – 2019.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


10/06/2014

Летящ старт на 50-я фестивал

С Йохан Себастиан Бах – признат за един от великите гении в световната музикална история,Sofia Soloists Chamber Orchestra, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Opening Ceremony, Concert, June 10 изящните изпълнители от ансамбъл „Софийски солисти” и виртуозната пианистка Лилия Бояджиева полетя в необятния свят на живото изкуство 50-ят фестивал на Камерната музика.

В израз на почитта си към великия композитор, 13-та виртуозни музиканти, дирижирани от маестро Пламен Sofia Soloists Chamber Orchestra, Plamen Djurov, Lilia Boyadzieva, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Opening Ceremony, Concert, June 10Джуров, с 13 различни инструмента и солистката Лилия Бояджиева превърнаха Концерта за пиано оркестър от Бах в истинска полифония от звуци, картини, изживявания.

Страст, сила, емоция разхождаха слушателите в епохата на големия майстор и възкресяваха славата му. Зала „Съединение” приличаше на замъка Вилхелмсбург във Ваймар, където Бах е написал Концерта. Редуването на соло (свиренето на рояла) и тути (на целия оркестър) – метод, доста харесван от Бах, беше вдъхновение и за пианистката, и за „Софийски солисти”. Музицираха с лекота, мелодите се рееха като вълшебна хармония от звуци. Образите като витлеемските ангелите кръжаха във въздуха, наситен с висока проба изпълнителско майсторство. Публиката – двеста ценители на предкласиката, беше развълнувана, възхитена от величието на музиката и вкуса на изпълнението й, от дълбоката мъдрост, която блика от всеки отделен инструмент, от съзидателната сила на творбата.

Музикантите от камерен ансамбъл „Софийски солисти” – приветливи и скромни като хора – като самия Бах в обикновения си живот, направиха брилянтен концерт с достойнство – професионално изпипан, възвишено отнесен към епохата на великия композитор и почтително поднесен на днешната публика. С основание навремето Гьоте е възникнал, след като чул произведение на Бах: „сякаш вечната хармония разговаряше със себе си, както може би се е случвало в сърцето на Бога малко преди сътворението на света. Така бях развълнуван дълбоко в себе си и ми се струваше, че нямам, нито са ми нужни уши, най-малкото очи и всякакви други сетива“.

Втората част на вечерта пренесе слушателите в ХХ век и музиката на Игор Стравински. Палката на диригента рисуваше изящни балетни сцени от сюитата „Аполон Мусагет”. Един по един оживяваха образите от гръцката митология. Във въображението на слушателите изпъкваха удивително свежи класически танци. Темата за Аполон Мусагет – бога на музите, Стравински изразява само с три музи – Калиопа, Полихимния и Терпсихора. Пречупени през нотите на композитора и преминали през душите на музикантите в Пловдив, в едно цяло се сляха поезията, и мимиката, и танцът.

Инструменталистите ни потопиха с финес в многотембровото благозвучие на пеещите струни на инструментите си. Сякаш Калиопа слизаше по симетричните стълби в залата с пръчицата за писане и восъчната дъсчица, посрещаше я Полихимния с пръст на устата – символ на мълчанието, което крещи. А на въображаемата сцена Терпсихора обединяваше ритъма на думите и красноречието на жеста в чаровно красив танц.

Увлечени в тази полифония и изящество, пленени от невероятния разкош и могъщество на композицията, споделили удивителното майсторство на този мъдрец на миналия век, пловдивските почитатели на камерната музика оцениха високо старта на фестивала. Щедро и искрено аплодираха изпълнителите, с които заедно откриха радостта, мъката, фантастиката, красотата в музиката и за два часа се откъснаха от „прозата на ежедневието”.

Евелина Здравкова


10/06/2014

Трио „Славчеви” на Юбилейния фест: Едно пиано – 2, 4 и 6 ръце

Пловдивска е втората празнична вечер от открития вчера от «Софийски солисти» Юбилеен Международен фестивал на камерната музика под тепетата. Клавирно дуо Дора и Анастас Славчев и техният син Георги Славчев ще се представят в общ концерт като Трио „Славчеви” днес, 11 юни, в зала „Съединение”, от 19.00 часа.

Под мотото „Творчески поколения”, това те правят за първи път в 50-годишната история на Фестивала. Водещото у нас Клавирно дуо „Славчеви” и техният син Георги Славчев, лауреат на многобройни международни конкурси, доктор на музикалните изкуства от University of Southern California – Лос Анжелис, ще изпълнят в трио на едно пиано на 6 ръце Романс и Валс от Рахманинов, както и специално написани за триото творби от Николай Стойков, Филип Павлов и Александър Йосифов.

Дора и Анастас Славчеви – носители на най-престижните награди за музикално изпълнителско изкуство, концертиращи с голям успех в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Русия, Гърция, Турция, Куба, САЩ, Япония – ще изпълнят за пловдивската публика Фантазия оп. 108 от Шуберт. Клавирното дуо е участвало на международните фестивали във Варна, Ерфурт, Бърно, Болоня, Йесеник, Палма де Майорка, Атина, Санкт Петербург, Токио, Лос Анджелис и многократно на Камерния под тепетата. 

Георги Славчев, автор на химна на Пловдив, с концерти на три континента в най-престижни зали, включително в Карнеги хол, солиращият на европейски и на американски оркестри, в това число и на Кливландския симфоничен оркестър, в зала „Съединение” ще изпълни свои композиции.

12 юни, четвъртък, е денят на Украйна в рамките на юбилейното, 50-о издание на МФКМ. От 20,00 часа в китния двор на Етнографския музей ще се представи Камерен ансамбъл „Киев”. Програмата му включва клавирни квинтети, струнен квартет, клавирно трио и солови изпълнения от различни жанрове и стилове на композитори от 18 до 21 век. Концертът е под патронажа на инж. Димитър Георгиев – почетен консул на Украйна в Пловдив, основен спонсор на Фестивала.

Елисавета Шотилова
PR на МФКМ


11/06/2014

Концертът „Творчески поколения” – романтична плетеница от страсти на два континента

Dora, Anastas, Georgi Slavchevi, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 11Красива романтична музикална разходка с много страст, настроение и радост – това бе вторият концерт в 50-я юбилеен Международен фестивал на камерната музика. Клавирно трио Славчеви тръгна от традициите на Виенската класика и философските фантазии на Франц Шуберт, прелетя до Америка и тамошните традиции и се върна в темпераментното българско изкуство с аромата на нашето народно творчество. В присъствието на композитора Николай Стойков те изпълниха искрено и всеотдайно неговото нежно „Ноктюрно” с вкус на балкански колорит и пасторален роден фолклор. Разплакан от вълнение, маестрото се поклони на пианистите и ги поздрави за майсторлъка им – на един роял с шест ръце и много много професионализъм представиха неговата рожба.

Музикантите Дора и Анастас Славчеви години наред изпълняват благородната мисия да бъдат музикални гидове и да водят меломаните на пътешествие в класическата музика с четири ръце. Обединява ги идеята да музицират заедно – на едно пиано, както и да прославят българските композитори, които проявяват интерес и пишат произведения за ансамбъл от четири и шест ръце на клавишите едновременно. И вече 40 г. те „произвеждат” акустична музика, поднесена с темперамент, чар и оригиналност.

За концерта бяха избрали да поднесат на пловдивските си почитатели едно от най-обичаните от пианистите произведение – „Фантазия” опус 108 от ФранцШуберт. Направиха го с изключителна лирична чувствителност, драматизъм, вътрешно вълнение. Изпълнението им доказа, че са музиканти с усет и висока култура на звукоизвличането, категорични виртуози на клавишите.

Техният дует тази вечер прерасна в трио – на рояла до родителите си седна синът Георги Славчев – вече зрял музикант и изявен композитор, пристрастен към джаза, вдъхновен от актьора и музикант Стинг, изкушен от възможността да придава различно звучене на красивите мелодии в различните жанрове.

Георги представи три авторски вариации върху песни на легендарния певец, продуцент, актьор. Както и при парчетата на англичанина, звучеше едновременно рок, джаз, поп, блус, фолк, пречупени през призмата на класическото пиано и творческите търсения на младия пловдивчанин.

Публиката – ценители със сърце, разчете интелигентната му интерпретация нахитовите песни на Стинг. Потопи се в дълбокия смисъл на творбата на Славчев-младши и се люшна във вариациите с неговото настроение и емоция – мощно, силно, но и нежно и изискано, каквито са изпълненията му.
Заредени от хъса на младия си колега, Славчеви посветиха втората част на концерта на българските композитори, сътворявали клавирни пиеси специално за семейния и творчески дует и трио.

„Ноктюрно” на Николай Стойков беше своеобразна нежна интродукция за шест ръце. Второто произведение беше „Америка днес” от Филип Павлов – джазиранапиеса, в която се усещаше полъхът на соул музиката. И както е в родината на този жанр, диалогът между изпълнители и публика е задължителен. И Анастас Славчев не изневери на афроамериканската традиция – скокна от рояла и даде тон за ръкопляскане с ръце в неравноделния такт 9/8 с четвърто удължено време и импровизирани движения в този ритъм. В това време „фронта” на клавишите държаха Дора и Георги Славчеви.

Настроението беше достатъчно приповдигнато, за да посрещне Импресия „Ехо” и Старинен ритуален танц ала нестинарки върху жарава на Александър Йосифов. Музикални теми и емоции бликаха като от гейзер, страстите бяха нагорещени до краен предел, сякаш нежни пейзажни картини се редуваха с бури от бушуващата природа … И в този сублимен на съзерцание момент бликна истински дъжд. Капките затропаха върху стъкления покрив на зала „Съединение” в такта на музиката, а публиката изригна в бурни аплодисменти. Заслужени аплаузи за музикантите – интерпретатори и композитори!

Евелина Здравкова


12/06/2014

Киев дебютира на Юбилейния камерен в Пловдив

Един от най-добрите украински камерни ансамбли – „Киев”, дебютира на подиума на Международния фестивал на камерната музика в юбилейното му, 50-о издание, днес (12 юни, четвъртък) от 20 часа в живописния двор на Етнографския музей.

На същото място преди 4 години престижният музикален форум под тепетата бе открит с концерт на трима артисти от сегашния квинтет: пианиста Андрий Васин, цигуларя Кирило Шарапов и виолончелистката Анна Нужа, обединени в Артлайн трио Киев. Те, заедно с Михайло Билич – цигулка, и Андрий Чоп – виола, вече като формация „Киев”, сега за пловдивските меломани ще изпълнят атрактивна програма, която откроява както качествата на ансамбъла, така и на всеки един от музикантите, лауреати на международни конкурси. Ще прозвучат клавирни квартет, квинтет и трио, както и солови изпълнения от различни жанрове и стилове на композитори от 18 до 21 век (Хайдн, Моцарт, Франк, Рус и Унгар).

Камерен ансамбъл „Киев”, с много отличия от международни конкурси и фестивали, се е представял и пред японска публика; развива активна концертна дейност освен в родината си и в Германия, Италия, Франция, Белгия, Русия.

Концертът на КА „Киев” е под патронажа на инж. Димитър Георгиев – Почетен консул на Украйна в Пловдив, основен спонсор на Фестивала.

Пианистът Иван Янъков, изнасял концерти в едни от най-прочутите зали по света, ще свири утре, петък, 13 юни, от 20 часа на обичайното за Фестивала място – двора на Етнографския. На този концерт, който е в партньорство със Салона на изкуствата – НДК, ще бъде представен новият компактдиск на пианиста.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


12/06/2014

Концертът на ансамбъл „Киев” – вечер на майстори

Камерен ансамбъл „Киев” заслужено спечели оценка Браво Брависимо с концерта си на 12 юни вKiev Chamber Ensemble, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 12 Пловдив. В сърцето на Стария град – в живописния двор на Етнографския музей, петимата украински инструменталисти демонстрираха висша класа музициране, майсторство на изключително ниво. Изпълниха брилянтно трудната програма от изискани творби за истински ценители. Плениха публиката с изящна класика, френски аромат, вкус на американски госпъл и филмова музика. Тази вечер триумфира професионализмът в изкуството над ежедневния битовизъм и лошото лице на войната, политическите конфликти и разделения.

Първата част на вечерта ансамбълът посвети на двамата музикални гении, родени през XVIII век в Австрия , Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Трио „Киев” започна с Клавирно трио в сол мажор „Gipsy” на Хайдн. Още с първите няколко акорда музикантите пренесоха слушателите във виенските дворове, в атмосферата на народните песни и танци на Австрия, вдъхновявали младия композитор да развива таланта си. Цигулка, чело и пиано си подаваха репликите изтънчено и със стил. Така гостите от Украйна дадоха заявка за концерт от най-висш пилотаж.

Жизнерадостта, бодростта, танцовото настроение в интерпретацията на Хайдновата творба се прехвърли и в Клавирния квартет в ми бемол мажор от Волфганг Амадеус. И това никак не е случайно – между двамата е имало истинско приятелство. Пример за подражание е фактът, че Моцарт създава шест знаменити струнни квартета, посветени на Йозеф Хайдн, който е бил майстор в този жанр и е бил дълбоко поласкан и трогнат от жеста. Публиката беше възхитена от красивата, изящна музика, която четиримата музиканти от „Киев” създадоха.

След антракта публиката имаше удоволствието да получи букет от искряща френска музика. Квинтетът в състав: Кирило Шарапов-цигулка, Михайло Билих – цигулка, Андрий Чоп – виола, Анна Нужа – виолончело, Андрий Васин – пиано, изпълни Клавирен квинтет във фа минор в пет части. Рядко на родния концертен подиум може да се чуе толкова фина виртуозност, мощност, величие в интерпретирането на произведението. Музикалните картини, които рисуваха, се сменяха непрекъснато. От ярки импресии до експресии, наситени с драматизъм. Сякаш публиката преживява отново революцията на Майдана, въпреки че Франк е написал творбата си преди 150 г.

Финалът на този своеобразен професионален връх на младите украински музиканти беше „Ashokan Farewell” – саундтракът от филма „Гражданската война”. Те го представиха с лекотата на изключителни творци и взривиха публиката в двора на Етнографския музей.

Така музикантите с феноменален усет и блестящ изпълнителски и импровизаторски дар, вдигнаха летвата на Камерния фестивал още по-високо и подариха на пловдивчани една изключителна вечер – музикален празник от майстори за ценители, тържество на духа, което загърбва за три часа делничните грижи и проблеми на творци и публика.

Евелина Здравкова


13/06/2014

Пианистът на света Иван Янъков с щастлив рецитал на 13-и, петък в Етнографския

Фаталният” юнски петък, 13-и, е щастлив за 50-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Щастлив, защото в 20 часа в Етнографския музей щастливият със световната си кариера български пианист Иван Янъков ще подари щастливи мигове на фестивалната публиката под тепетата. Роденият в София в семейство на музиканти, но разгърнал творческите си заложби в Ню Йорк, Италия, Лондон, Париж, Токио; концертиралият в едни от най-прочутите зали по света Иван Янъков ще изпълни на юбилейния подиум в Старинен Пловдив творби на Лист, Вагнер и Шопен.

На този концерт, който е в партньорство със Салона на изкуствата – НДК, ще бъде представен новият компактдиск на пианиста с клавирни произведения на Ференц Лист.

Българският артист основава камерния оркестър „London Chamber Players”, съосновател и музикален директор е на фестивалите „Siena Belcanto” в Италия и „Irvine Chamber Music Festival” в Калифорния, САЩ. Пианистът осъществява записи и концерти, излъчени по телевизионни и радиоканали в Европа и Северна Америка, сред които и три концерта на живо от Музея за изящни изкуства в Лос Анджелис. Иван Янъков дава майсторски класове по пиано и дирижиране в Италия, Южна Корея, Турция, Китай, Япония. Продължава да солира на български оркестри, да изнася самостоятелни рецитали у нас, да участва в родни музикални фестивали.

50-ият МФКМ в Пловдив е отбелязал в юбилейния си афиш: Концерт на Квартет „Еолина”, 14 юни, събота, 20 часа, Етнографски музей. В чест на 45-годишнината от създаването си камерната формация ще изпълни 45 произведения от ХVІІ до ХХІ век по избор на публиката.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


13/06/2014

Иван Янъков изнесе урок по философия с музиката си

Ivan Yanakov, 50 International Chamber Music Festival 2014, Concert June 13Иван Янъков избра да започне концерта си с „Сонет по Петрарка” от Ференц Лист. Така виртуозният пианист отвори вратата към себе си пред публиката на Пловдив – града, в който неговият дядо Петър Янъков е бил кмет в началото на миналия век.

Още с първите акорди пианистът даде заявка за рецитал от висока класа клавирно майсторство. Програмата беше концептуална – от философската виртуозност при Лист към изчистения романтизъм при Шопен, чрез любовта, поезията, приятелството, картините от живота. Тази разходка в музиката на XIX век, сътворена от трима композитори с роднински връзки помежду си, показа, че музикантът се чувства комфортно във всякакви стилове.

Янъков демонстрира изключителна техника и забележителна музикалност при изпълнението на „Сонет по Петрарка” – най-популярната от трите пиеси на Ференц Лист, вдъхновени от сонетите на средновековния поет, сътворени след пътешествие в Швейцария и Италия. Композиторът нарича този цикъл „Години на странство”. И въпреки че е написан пет века по-късно, любовната лирика струи от музиката му, точно както очарователно струи от стиховете на Франческо Петрарка, които възпяват трепетите му по Лаура. С техническото си съвършенство, богатството и хармонията на звука Янъков пренесе слушателите си във времето на невероятния унгарски пианист с мраморно лице и високо чело. И пред очите на публиката сякаш изникна неговата красива авантюра с умната блондинка с френско потекло – графиня Мари д`Агу, приятелка на писателката Жорж Санд – дамата на сърцето на Шопен. Мари и Ференц Лист имат три дъщери. Едната от тях Козима се жени за Рихард Вагнер.

Роднинството между Вагнер и Лист всъщност е следствие от творческата им връзка. Янъков разкри тази философска нишка между зет и тъст с приказната мелодия – „Isoldes Liebestod” – финалната сцена от операта „Тристан и Изолда”. Изпълни творбата на един дъх, за да не се пропусне нито един миг, за да преживеят всички в салона на Етнографския музей чувствата на Тристан и Изолда кралицата. Клавишите на рояла в ръцете на Янъков разказваха нетърпеливо, сериозно, стилно, силно, приказно красиво онази легенда за любов и смърт, за щастие и злочестие, в която рицарят Тристан и ирландската принцеса Изолда умират от любов в един и същи ден, той – за нея, тя – за него.

Музикалното пиршество бе изпълнението на Янъков на Ноктюрно в до диез минор от Фредерик Шопен – една от пиесите на полския композитор, признати за шедьоври. Иван Янъков беше лаконичен на думи за новия хармоничен език, който създава Шопен. Затова пък всеотдано беше изпълнението му, с което поднесе на пиедестал романтиката, поезията, драматизма, танца, богатото въображение и музикална чувствителност на гения, който на 15 г. получава диамантен пръстен от руския император Александър I, в чийто двор е поканен да концертира. На този фон на финала естествено дойде грандиозният „Мефисто-валс” от Ференц Лист.

Евелина Здравкова


 14/06/2014

Квартет ЕОЛИНА с празничен концерт по желание на публиката в Етнографския

Днес (14 юни) в 20 ч. живописният двор на Етнографски музей ще се изпълни освен с птичи трели и с ефирни, но и темпераменти, напълно хармонични звуци. Това ще стане възможно, защото на подиума на 50-годишния Международен фестивал на камерната музика ще излезе с 5 години по-младият Квартет «Еолина».

Ценителите ще могат да се насладят на необичайната звукова симбиоза между арфата на Весела Желева, виолата на Владислав Андонов, флейтата на Николай Коев и пианото на Богдан Станев. 45 години Квартет „Еолина” защитава името си, вдъхновено от еоловата арфа и древногръцкия бог на ветровете Еол. Артистите го правят с богатата си концертна дейност по света, с участията си на национални и международни фестивали, със значимата си звукозаписна дейност у нас и зад граница. Ще го направят и пред пловдивската публика. Тя ще избира кои от 45-те произведения от внушителния и уникален репертоар на квартета с музика от шест столетия да изпълни „Еолина”.

Утрешната неделя (15 юни) е белязана в юбилейната програма на Камерния фестивал с два концерта. В 11.30 часа в зала „Съединение” е матинето на Камерна капела „Полифония” с диригент Людмила Герова; на пианото – Ивелина Иванчева. Моцарт, Сметана и Шуберт ще прозвучат в изпълнение на Трио „Атанасов”, Франция – от 20 часа в Етнографския музей. Този концерт е в партньорство със Софийски музикални седмици.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


14/06/2014

Квартет „Еолина” – отново изненадващи и интересни

Eolina Quartet, 50 International Chamber Music Festival 2014, Concert June 14“Да остарееш като катедрала” е мъдрост, родена от актрисата София Лорен. Този израз отлично подхожда и на ансамбъл „Еолина”, който празнува 45 г. на сцената в Пловдив с публиката. Фразата събира в себе си житейската философия на един непреходен талант, кредото на един неуморна жена, модна икона, но спокойно може да се е възприеме като призив към всички музиканти да опазят очарованието си, да не спират да правят красива музика за душата, да се грижат за почитателите си.

„Еолина” в състав арфа, флейта, виола и пиано, впечатлява меломаните още със създаването си – четирите инструмента са в съзвучие, при два от тях звукът се постига чрез трептене на струната – виолистът с лъка, арфата – с пръсти. Флейтистът го контролира чрез въздушната струя, а пианистът – чрез клавишите. Нетрадиционна и необичайна компания на сцена. И може би точно това е чарът на „Еолина” – четирима виртуозни музиканти нарушават всички правила, установени в историята на музиката, прескачат общопознатите норми и 45 г. успешно експеримента превръщат в музикални празници за тях и техните почитатели.

И тази вечер в Етнографския музей на Пловдив не изневериха на принципите си – изненадата беше програма, избрана от публиката измежду 45 творби от репертоара на квартета. Присъстващите в хайета на музея се оказаха романтично настроени и предпочетоха пиеси – стара музика, с тъжно, нежно, интимно звучене.

Стартът беше лиричен – с „Песен” от Мануел де Файя. След това хората в салона поискаха Вариации „Ла Фолиа” на Корели – химна на ансамбъла, знаково произведение за музикантите, стилно – за слушателите. На трето място се класира Panis Angelicus от Цезар Франк, но не като любимата песен на Павароти, а в инструментално изпълнение на Весела Желева, Николай Коев, Владислав Андонов и Богдан Станев. Заради темата „Футбол” или случайно, слушателите бяха отбелязали в избора си и „Бразилиера” от сюитата „Скарамуш” от Дариус Мийо. Бързичко и чевръсто като спортистите на стадиона „Еолина” я представи на пловдивските естети и премина към знаменития композитор на миналия век Дмитрий Шостакович и неговите валсове – Лиричен валс, Скерцо валс и Втори валс от популярната джазова Сюита за оркестър. И залата се изпълни с усещане за пролетен устрем, порив за полет към красивото небе, танцуващи цветя, хвърчила – прекрасни картини, нарисувани от простора и широтата на музиката на композитора от Санкт Петербург, Русия. Допълнителен нюанс в тази еуфория привнесе обявлението, че квартетът посвещава това изпълнение на своя приятел от основаването до днес, ненадминат артмениджър и неуморен радетел за стойностната музика Димитър Малашинов.

„Принцесата” – една от най-хубавите пламенни пиеси на французина Жан Филип Рамо, повдигна настроението, развълнува публиката с хармонията в нея. И някак естествено дойде Валсът „Вино, жени и песни” от Йохан Щраус-син. Но това не беше илюминацията на празничната вечер. В стила на танца следваше „Рагтайм данс” от Скот Джоплин, където се включва и публиката с тропане с токове и пляскане с ръце. В десертите пловдивчани си бяха подредели „Сицилиана” от Вивалди-Бах-Стефан Траянов, „Лунна светлина” на Клод Дебюси и „Аве Мария” от Бах-Гуно. Символично накрая „Еолина” завърши с омайното и превземащо танго „Обливион-Забвение”от Пиацола.

Прекрасна уютна вечер в игри и закачки с почитателите си ансамбъл „Еолина” демонстрира завидна инструментална култура. Публиката с вкус към красивата музика видимо се забавляваше. Усещаше се, че на всички им е приятно!

Евелина Здравкова


15/06/2014

Българска полифония и френско трио в един ден на два подиума на Камерния

Днешният празничен ден (15 юни) от 50-то издание на МФКМ в Пловдив съчетава полифония по български и трио по французки. Това е възможно! Местата и часовете на срещите с публиката са различни. Изтънченият звук на Камерна капела „Полифония” ще гали ушите ни на матинето от 11.30 часа в зала „Съединение”.

Под диригентството на Людмила Герова и акомпанимента на пианистката Ивелина Иванчева ще прозвучат творби от Пиетро Раймонди, Орландо ди Ласо, Джон Уърд, Морис Дюрюфле, Золтан Кодай, Петр Ебен, Франсис Пуленк, Роберт Шуман, Пьотр Илич Чайковски, Ивелин Димитров, Красимир Кюркчийски. Уникалният ансамбъл израства под диригентството на създателя си маестро Ивелин Димитров и продължава естетическия си музикален път под палката на Людмила Герова.

Днес „Полифония” има зад гърба си многобройни концерти у нас и в чужбина, както и отличия от авторитетни международни конкурси. Програми на БНР и БНТ съхраняват артистичното явление, наречено Камерна капела “Полифония”. Пет компактдиска включват най-ярките заглавия от репертоара й.

Концертът на Трио „Атанасов” – Франция, който е в партньорство със Софийски музикални седмици, ще е от 20 часа в Етнографския музей. Пианистът Пиер-Калоян Атанасов, Персевал Жил – цигулка, и Сара Султан – виолончело, са възпитаници на Парижката висша национална консерватория за музика и танц, а като Трио „Атанасов” младите дарования започват концертната си дейност след фестивала в Льо Виган през лятото на 2007. Оттогава до днес триото печели многобройни отличия на едни от най-престижните конкурси, фестивали и академии в Европа.

Трио „Атанасов” развива активна концертна дейност, а като член на Европейската академия за камерна музика – участва в майсторски класове на видни педагози. Творби на Моцарт, Сметана и Шуберт са подбрали от богатия си репертоар изключителните музиканти от Трио „Атанасов” за концерта си на юбилейния подиум в Пловдив.

На 16 юни, понеделник, от 20 часа в Етнографския музей е сонатният концерт на виолончелиста Стефан Попов и пианистката Даниела Дикова. В програмата – сонати от Бокерини, Бетховен и Цезар Франк.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


15/06/2014

Трио „Атанасов” – очарователни, вълнуващи, изящни

Млади, красиви, кадърни – това са блестящите музиканти от трио „Атанасов”, които свириха заAtanasov Trio, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 15 първи път у нас като гости на Камерния фестивал. Пиер-Калоян Атанасов е наполовина българин, със Сара Султан и Персевал Жил се срещат в Парижката консерватория преди 7 г. И оттогава досега са неразделни – музиканти с божествена дарба, вълшебни ръце и невероятна душа.

Концертът им в Етнографския музей започна непринудено спокойно – в стила на виенската чувствителност – Волфганг Амадеус Моцарт, Трио KV 542 в ми мажор. На рояла бе Пиер-Калоян Атанасов, Сара Султан бе с виолончелото, Персевал Жил – с цигулката. Началото бе пасторална музикална картина, която създава напевно настроение. В Моцарт – майстора на инструменталната композиция, живее романтичният дух. Тримата млади интерпретатори знаят това отлично и задълбаха в емоцията на класика, за да достигнат дълбините на неговия свят.

Любов, тъга, копнежи, страхове, предчувствие за безкрая, се изляха в музиката им и така издигнаха ценността на творбата на висок пиедестал. Ако концертът спираше до тук, беше достатъчно да се каже: красива интерпретация на вълшебството на музиката. Но трио „Атанасов” продължи очарователната си разходка в тайните на изкуството с патриарха на чешката музикална култура Бедржих Сметана – Трио оп. 15 в сол минор. В това произведение гостите на сцената разкриха в пълнота широтата на славянската култура. В изпълнението им се редуваха различни картини от живота и историята на чешкия народ. Те илюстрираха търпението, твърдостта, мъдростта, консерватизма, толерантността, любовта към родината, патриотичния дух на композитора, възпяваха красотата на родната природа, показваха мечтите. Триото демонстрира огромен талант и високо майсторство, които извисиха изпълнението на невиждана висока.

Изключително състояние на духа бе да слушаш трио „Атанасов” и тяхната интерпретация на гениалния композитор. Вдигнали градуса на вълнение от музиката на най-високо ниво, музикантите предложиха нов представител на виенската класическа школа – Франц Петер Шуберт – един от основоположниците на романтичното направление в музиката. Трио оп 99 в си бемол мажор прозвуча триумфално величествено. Публиката бе омагьосана от мелодичната дъга и лирична чувствителност, редувани с драматизъм и вълнение, нежност и мелодичност. Самият Шуберт не е бил виртуозен изпълнител, но произведенията му изискват от изпълнителите да владеят сериозна техника и висока култура на звукоизвличането.

Трио „Атанасов” показа категорична виртуозност. Пианото звучеше като оркестър, цигулката – невероятно майсторско соло, допълвани от нежно и красиво виолончело. Контрастите при Шуберт – напрежение и тишина, музикантите превърнаха в незабравими настроения от вечерта. И ги обогатиха с нескончаемите динамични нюанси, преплетени с неочаквани, но силни и въздействащи музикални ефекти. Блестящ концерт! Достойно изпълнение! Брависимо, трио „Атанасов”!

Евелина Здравкова


16/06/2014

Сонатно дуо от висша класа с концерт на 16 юни в Етнографския

Днес (18 юни) виолончелистът Стефан Попов и пианистката Даниела Дикова се представят на юбилейния подиум на традиционното за фестивала място – Етнографския музей, в обичайния му начален час – 20.00, с общо събитие. Като сонатно дуо, Попов-Дикова за първи път ще се срещнат с взискателната пловдивска публика. Ще я впечатлят с оригиналната си интерпретация на сонати от Бокерини, Бетховен и Цезар Франк.

Рицарят на виолончелото и Дамата на клавира – сонатно дуо от висша класа, достойно за 50-то издание на МФКМ под тепетата. Всеки от двамата музиканти има впечатляваща международна солова и в ансамбъл с други артисти кариера.

След като завършва Московската консерватория, от 1971 до 1975 г. Стефан Попов преподава в Бостънския университет и в Консерваторията в Нова Англия. А от 1977 до днес живее във Великобритания, където е професор по виолончело в „Guildhall school of music & drama” в Лондон. Негови концерти са излъчвани по различни радио- и телевизизионни канали, записани са и на компактдискове.

Много са записите за БНТ и БНР и соловите концерти из Европа и Азия на завършилата Българската държавна консерватория на Даниела Дикова. Тя е опитен педагог и блестящ акомпанятор на инструменталисти и певци. С цигуларката Галина Койчева и виолончелиста Джефри Дийн Даниела Дикова основава трио «Арденца», носител на «Кристална лира» 2009 г. на СБМТД за високи постижения в камерната музика. През 2010 г. Дикова създава първия международен конкурс в България за пианисти непрофесионалисти VIVAPIANO, за който е удостоена със «Златно перо» за принос към българската култура.

Концертът утре, 17 юни, вторник, е посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Трима български баси – Пламен Бейков, Александър Носиков и Ивайло Джуров – ще се поклонят пред великия си учител. Концертът е от 20 часа в Етнографския музей.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


16/06/2014

Стефан Попов разказва приказки с виолончело и усмивка

Стефан Попов – мъничък на ръст човек с излъчване на благородник, надарен интерпретатор с невероятно богата душевност, изключителен виолончелист с усмивка на лицето, добродушен и с огромно сърце! Такъв Стефан Попов видяхме по време на концерта му в Камерния фестивал в Етнографския музей.

С финес артистът с чиста душа превърна музикалната вечер в приятелски разговор с публиката – с увлекателни приказки за музиката, за живота, за настроенията при композирането и изпълнението й и със запомнящ се тембър и лекота на интерпретацията. Поантата на празника, който музикантите-ценители в Пловдив дълго ще помнят, беше бисът – „Етюд” от Скрябин.

Първият подарък, който Стефан Попов поднесе на публиката си в Пловдив, бе Соната в сол мажорStefan Popov, Daniela Dikova, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 16 от Луиджи Бокерини. На рояла акомпанираше Даниела Дикова. Пиесата прозвуча в типичния за италианския композитор изящен и галантен стил. Брилянтното изпълнение, изящната лекота, чарът на музициране на Попов публиката разчете като поклон към аристокрацията от края XVIII век, която е тачела и покровителствала класика. Бокерини е бил виртуозен виолончелист. Стефан Попов стъпи на неговото съвършенство и допълни музиката му с талант, умение и съвършено владеене на инструмента, за което мнозина биха му завидели. Пръстите му полетяха по струните, а лъкът изящно танцуваше менуета на Бокерини. Публиката в салона не остана равнодушна към това себеотдаване, аплодира достойно музикантите.

С благостта на скромен и честен човек Попов благодари на лютиера Апостол Калоферов за виолончелото, което е измайсторил преди дни специално за него – от балканска върба със звук по-добър от този в инструментите на Страдиварий.

Соната опус 102 от Лудвиг ван Бетовен бе втората творба в програмата. Тази интимна пиеса, която звучи като симфония, разкрива последните години от живота на немския композитор. Това е периодът на неговата голяма емоционални криза, когато той се оттегля от обществото. И музикалната творба е неговата лична история. В четирите части, които Попов и Дикова избродираха като шевица, са мечтите му, волята да преодолее болката, напрежението от драматичните моменти, размислите за дълбочината на човешките отношения. Бетовен успява да надживее трагедията си и финалът в тази соната илюстрира това негово постижение отлично – завършва оптимистично. Мелодията се разпилява в целия диапазон на виолончелото и пианото, а интерпретацията й от Стефан Попов бе завладяваща, пленителна, впечатляваща.

Без разтакаване и без антракт музикантите прекрачиха в света на Цезар Франк със соната, писана за цигулка, но аранжирана за виолончело и пиано. Това произведение е близко до всички нас, каза виолончелистът и великодушно обясни причината за това. Замисълът при създаването му е да бъде сватбен подарък. И като такъв Франк решава да разкрие в пълнота перипетиите и радостите на семейния живот, емоциите между съпрузите, смехът и кавгите им, за да се стигне до финала, където инструментите се гонят – ту единият, ту другият, с няколко тона разлика, но следват голямата си цел – един свят, който трябва да обитават без да се блъскат.

Нежна, феерична, но и драматична експлозивна музика, изпълнена с много любов, усмихната душа и експериментаторски дух от Стефан Попов и Даниела Дикова.

Евелина Здравкова


17/06/2014

На Камерния – трима български баси с концерт поклон пред Борис Христов

Концертът, с който 50-ият Международен фестивал на камерната музика почита титаничния Борис Христов, е днес, 17 юни, от 20 часа в Етнографския музей. Пред пловдивската публика Пламен Бейков, Александър Носиков и Ивайло Джуров ще докажат, че е жива традицията на българските баси. Те ще представят част от богатата програма на Музей „Борис Христов”, посветена на 100-годишнината от рождението на неговия знаменит патрон.

Един от последните ученици на Борис Христов – Пламен Бейков, гастролирал на най-престижните европейски сцени, сега солист на Русенската опера, ще изпълни арии от опери на Моцарт, Шостакович, части от вокални цикли на Мусоргски и родопската народна песен „Добре ми дошъл, деверо“. 

Ивайло Джуров, който прави професионалния си дебют в Пловдив, след като завършва оперно пеене в Кралската консерватория в Хага, и обикаля половиния свят с ролята на Филип II от „Дон Карлос” на Верди, ще изпълни тази своя коронна ария и на юбилейния фестивален подиум. Ще прозвучат още: песни, серенади, арии от Георги Златев-Черкин, Шуберт, Чайковски, Бетовен.

Най-младият от тримата баси в този концерт – Александър Носиков, ученик на прославената оперна прима Райна Кабаиванска, лауреат на редица родни и световни конкурси, има богат репертоар от ортодоксални, кантатно-ораториални, концертни, камерни и оперни произведения. Пред ценителите на камерната музика под тепетата той ще се представи с арии от опери на Вебер, Делиб и Верди, с «Хайдушка песен» на Добри Христов и «Сред шумния бал» на Чайковски. Носиков, Джуров и Бейков ще изпълнят заедно «Песента на пияните» от Тихон Хренников». 

На рояла е Божена Петрова. Тя и Пламен Бейков са познати на широката публика и като дуо за камерна музика.

Младата руска пианистка Анастасия Евсина дебютира на 50-то издание на МФКМ на18 юни (сряда) от 20,00 часа в Етнографски музей. 

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


18/06/2014

Осмата вечер: Поклон пред маестро Борис Христов! Шапки долу, дами и господа!

Plamen Beikov, Ivailo Djurov, Aleksandar Nosikov, Bojena Petrova, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 17Осмата вечер на Международния фестивал на камерната музика бе посветена на великия талант и ненадминат професионалист във вокалното майсторство Борис Христов. Концертът в Етнографския музей отбеляза 100-я рожден ден на гениалния бас, роден в Пловдив, завладял световните сцени и останал патриот до края на земния си живот. Трима оперни певци – Пламен Бейков, Ивайло Джуров и Александър Носиков, зарадваха почитателите на покойния титан на оперното изкуство с програма, която включваше емблематични арии, изпълнявани от маестро Борис Христов.

Започнаха с Молитва на Закария от операта „Набуко”, монолога на Филип II от „Дон Карлос” и арията на Фиеско от “Симоне Боканегра” – и трите западноевропейски образци от Джузепе Верди. Това беше своеобразен поклон на певците към италианския композитор, който във всяка творба е включвал басова партия, коя от коя по-хубава. Всъщност това бе и най-подходящата увертюра към концерта – почит и преклонение към учителя Борис Христов, под чието крило са се родили плеяда големи български гласове.

Тримата баси – възпитаници на силната българска певческа школа, демонстрираха своето майсторство и стил с няколко творби от камерната музика. Ивайло Джуров омая публиката с „Край потока” от вокалния цикъл „Зимен път” на Франц Шуберт. Пламен Бейков сподели сантиментални чувства от Пловдив с арията на Фигаро от IV действие в операта „Сватбата на Фигаро”, която е пял на тукашна сцена в постановката на Дарио Фо преди десетина години. Ивайло Джуров се превъплъти в Роко из операта „Фиделио” на Лудвиг ван Бетовен – от немския репертоар на Борис Христов.

След това лирично начало певците приковаха вниманието на меломаните с темата за демоничното, сатанинското, злото в живота, взета от ролите в оперните произведения. Александър Носинков представи арията, в която Мефистофел се разкрива пред Фауст преди да сключи сделка за душата му в оперната версия на поемата на Гьоте – онази, която е пял Борис Христов. Освен с емблематичните роли, той е ненадминат в целия руски оперен репертоар. И признателните трима певци това подчертаха дебело в програмата.

Съвършената техника и топлота, славянският глас на Борис Христов оживяха в изпълнението на Пламен Бейков на арията на Борис Измайлов от операта „Лейди Макбет от Мценска губерня” от Дмитрий Шостакович. Магнетичното сценично присъствие на великия бас пренесе на пловдивската сцена Александър Носиков с арията на Княз Гремин в операта „Евгений Онегин” от Пьотр Илич Чайковски. Ивайло Джуров пък възкреси възпламеняващата му серенада на Дон Жуан от едноименната опера на Моцарт.

Следващото музикално предизвикателство бяха две закачливи песни от руския романтизъм – „Песен за бълхата” и „Гопак” от Модест Мусоргски в изпълнение на Пламен Бейков.

Накрая тримата баси се обърнаха към българската музикална съкровищница – достоен реверанс към „краля на всички баси”, който въпреки че родината не го е приемала, никога не й е изневерил. Този титан на оперното изкуство и духа винаги е говорел за България с особен трепет и вълнение, произнасял е името на родината с особена и вълнуваща интонация, в сърцето и в гласа си е носел величието и обаянието на българския род. Александър Носиков изпя „Хайдушка песен” от Добри Христов по стихове на Яворов. Ивайло Джуров подхвана „Леле, Яно” от Георги Златев-Черкин и почитателите на оперното изкуство започнаха да тактуват с крака и да потробват с ръце в неравноделния ритъм на родния фолклор.

Финалът бе родопската песен „Добре ми дошъл, деверо” , в аранжимент на Йосиф Герджиков, открита от Борис Христов още през 1943 г. в планината, където извират природно красивите български гласове. Този шедьовър на народния гений Пламен Бейков поднесе като специален поздрав към пловдивската публика.

Финалният акорд беше „Песен на пияните” от Тихон Хренников – бодра, жизнерадостна мелодия, върху която триото искрено и щедро импровизира – с човешко обаяние, с любов към оперното пеене и с уважение към учителя Борис Христов – маестрото, който до днес е истински извор на вдъхновение, вяра и оптимизъм, пример как да бъдем достойни българи!

Поклон! Шапки долу, дами и господа!

Евелина Здравкова


18/06/2014

Руска пианистка с ореол на дете чудо свири премиерно на Камерния

Днес, 18 юни, в 20 часа Етнографският музей ще посрещне още едно дарование с ореол на дете чудо, както многократно се е случвало през 50-годишната история на Международния фестивал на камерната музика. В юбилейните страници на Фестивала ще бъде вписано името на пианистката от Русия Анастасия Евсина.

От 4-годишната си възраст до днес Анастасия Евсина печели конкурс след конкурс, обучава се при едни от най-видните руски и чуждестранни професори, изнася рецитали в родината си и извън нея. Аспирантка е по пиано и камерни ансамбли в Московската консерватория „Чайковски” при проф. Д. Петрова и Г. Федоренко.

От богатия си репертоар, включващ произведения от Бетховен, Брамс, Метнер, Скрябин, Шуман, Шопен, Шуберт, Лист, Григ, Дебюси, както и творби на всички големи руски композитори, Евсина ще изпълни пред фестивалната публика три впечатляващи заглавия. Партита №1 Си бемол мажор BWV 825 от Й. С. Бах, Соната oп.111 до минор от Бетховен и Соната №1 оп.28 ре минор от Сергей Рахманинов – във виртуозната интерпретация на Анастасия Евсина. Поредният празник от юбилейния афиш на Фестивала!

Концертът е в партньорство със Софийски музикални седмици.

За утрешния си концерт Юбилейният фестивал се пренася в Камерната зала на Драматичен театър Пловдив. Там от 19 часа ще се представи виолончелистът Венцеслав Николов, чието име многократно фигурира в аналите на МФКМ. Този път професорът си партнира със създадения от него камерен ансамбъл „Силуети”.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


19/06/2014

Професор челист и негови студенти с общ концерт на Камерния

Концертът на големия български виолончелист проф. Венцеслав Николов в партньорство с негови студенти, обединени в Камерен ансамбъл „Силуети”, е днес от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив.

Сред всичките над 1500 концерта, изнесени от Венцеслав Николов в големите музикални центрове на Европа, САЩ, Мексико, Куба, в страните от бившия Съветски съюз и в Монголия, са и няколкото солови и с ансамбли участия на видния наш виолончелист в различните издания на 50-годишния Камерен фестивал в Пловдив. В юбилейния му афиш името на професора по камерна музика в НМА е записано с дебютиращите на пловдивска сцена четирима млади музиканти, обединени в КА „Силуети”. Калина Митева (цигулка), Кристиян Калоянов (кларинет), Габриела Цветкова (виолончело) и Лилия Жекова (пиано), които работят заедно от пет години под ръководството на проф. Венцеслав Николов, печелят все повече овации на наши и чуждестранни фестивали и престижни концертни подиуми.

Венцеслав Николов и «Силуети» ще изпълнят миниатюри за виолончело и камерен ансамбъл от Г. Фр. Хендел, Фр. Купрен, Дж. Валентини, Б. Лазерна, Г. Форе, Ж. Ибер, Р. Бальозов, П. И. Чайковски, С. Рахманинов, С. Прокофиев, П. Владигеров, Б. Барток

Концертът се патронира от проф. д-р Димитър Димитров – ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, основен спонсор на Фестивала.

Отново на обичайното си място – Етнографския музей, и в традиционния си начален час – 20.00, Фестивалът продължава утре, 20 юни, с концерт под мотото „Творчески поколения”. Тя обединява изключителната наша пианистка Жени Захариева, Цигулково дуо Ангел Станков – Йосиф Радионов и Камерен ансамбъл ¾.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


19/06/2014

Концертът на Анастасия Евсина – възхитителен връх на фестивала

Anastasiya Evsina, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 18Анастасия Евсина – симпатична млада дама с големи кафяви очи, заредена като с космическа енергия, изпълни с усещане за вселена хайета на Етнографския музей. Свири чудодейно красиво и впечатляващо – пианист виртуоз. Плени публиката със завидно майсторство на необикновен талант, професионалист от най-висока класа – тайфун на клавишите с нежно име.

Първото произведение в програмата бе превъзходната клавирна композиция Партита № 1 в си бемол мажор от Йохан Себастиан Бах. Сюитата от прочутия цикъл „Клавирни упражнения“ („Clavier-Übung“) се счита за пиеса, която ще те доведе до успешна кариера, ако си научил да я изпълняваш добре. 27-годишната пианистка от Русия я извая с нюансите и динамиката, с които вероятно самият Бах би я представил пред публиката. Още в първите няколко фрази се открои бароковата орнаментика, красивите украшения в предкласическото произведение. Отделните части алеманда, куранта, сарабанда, жига се сляха в пъстра плетеница от ноти, богата хармония, изящен финес.

Анастасия Евсина твори със сила. Прави изкуство с усет. Музиката, която изпълнява, звучи мощно, убедително, буди възхищение.

Отлична школовка тя демонстрира и в Соната опус 111 в до минор от Лудвиг ван Бетовен. Пианистката насити въздуха с теми и епизоди – идеи, които са бликали в главата на композитора от Френската революция, изразително, страстно, възхитително. На рояла искрено музицираше един млад човек с многостранно развит жив дух, интелект и невероятни интерпретаторски качества.

В Сергей Рахманинов – Соната № 1 опус 28 в ре минор, Анастасия се пренесе духом в космическите висини. Започна с респект към композитора, разля творбата му в необятните полета на общата им родина и изгради музикалната творба с оригинално мислене, разтърсваща динамичност и внушителна експресивност.

Природната картина, която Рахманинов е нарисувал с ноти в тази соната, оживя в ръцете на Анастасия като лирична песен. Грандиозните социални сътресения в епохата се редуваха с поетични съзерцания, мрачният трагизъм – с възторжена патетика, страстните пориви – с трепетна чувствителност.

Публиката остана безмълвна, загуби ум и думи от богатството на полифонията, от неповторимата мелодия, от широтата и свободата на музикалните картини, от сърцатото изпълнение с енергичен ритъм, многообразно звучене и хармоничен език.

Истинските ценители – познавачи, аплодираха Анастасия с „Браво!”, „Чудо!”, „Гениална!”

Без съмнение този концерт бе музикално събитие, връх в Камерния фестивал, който дълго ще се помни!

Евелина Здравкова


20/06/2014

Световна класа на Камерния: Жени Захариева, цигулково дуо и клавирно трио

Пианистка от световна класа, 40-годишно цигулково дуо със световен концертен живот и млад камерен ансамбъл със световен заряд поднасят звезден подарък на фестивалната публика в Пловдив с общия си концерт днес, 20 юни.

От 20 часа в Етнографския музей ще музицират последователно, но обединени от мотото „Творчески поколения”, пианистката Жени Захариева, Цигулковото дуо А. Станков и Й. Радионов и Камерен ансамбъл ¾. Пловдив и неговият Международен фестивал на камерната музика многократно са аплодирали уникалния артистичен темперамент на Жени Захариева, чието мащабно и експресивно изпълнение – в рецитали, с камерни формирования и като солист на симфонични оркестри познават най-известните зали в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка. Виртуозността й е оценявана от най-престижните световни музикални форуми. На юбилейния фестивален подиум под тепетата обаятелната пианистка ще представи „Картини от една изложба” на Модест Мусоргски.

Проф. Жени Захариева е провеждала и майсторски класове по пиано в Московската консерватория, Парижката национална консерватория, Мусашино академия –Токио, Феррис колеж – Йокохама, Манхатън скул мюзик – Ню Йорк, Лятната музикална академия в Сан Даниеле – Италия, в Атина, както и в Лятна музикална академия „Русалка” на Черно море – ежегодно от 2001-а. Реализирала е компактдискове за EMS – Брюксел, AVM Classics – Лондон, Veton – Ротердам, Gema – Берлин, Heritage Society – САЩ, Балкантон – София.

Балкантон, Йомиури телекастинг корпорейшън, ЕМАМ и др. издават студийни и концертни изпълнения на другия участник в звездния концерт днес – Цигулково дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов. Записи на двамата музиканти звучат от националните радиостанции, Би Би Си – Лондон, Холандското и Френско радио, Радио Москва, Японската телевизия. Дуото ще е прозвучи на живо в Етнографския след рецитала на Жени Захариева. От богатия си репертоар, включващ освен многобройните класически образци от Вивалди до Шнитке, както и редица произведения от изтъкнати български и чужди композитори, съчинени специално за двамата виртуози, Станков – Радионов ще изпълнят творби от Дм. Шостакович, М. Мошковски, П. Владигеров, П. Сарасате. С дуото, на пианото, е Зорница Радионова, активен концертант и педагог.

Най-младите виртуози от общия звезден концерт под мотото „Творчески поколения” – Александър Иванов (цигулка), Теодора Атанасова (виолончело) и Симеон Златков (пиано). са част от Камерен ансамбъл ¾. Името му идва от съвместната работа на четирима млади музиканти (четвъртият е Фарадж Акбаров – кларинет), които свирят заедно в различни формации, най-често като триа, а също така и като квартет. Студенти в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, като Камерен ансамбъл ¾ те работят заедно от есента на 2012-а под ръководството на изтъкнатия български цигулар проф. Ангел Станков. И вече имат няколко отличия от престижни международни фестивали. Златков – Абаджиев – Атанасова ще изпълнят пред пловдивчани „Клавирно трио” от Ф. Менделсон-Бартолди.

Гордостта на Пловдив, световноизвестният виртуоз на цигулката Мичо Димитров, за пореден път ще вдигне на крака почитателите си. Концертът му с пианистката Виолета Попова е утре, 21 юни, от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър Пловдив. Там Маестрото показва и 33 свои картини, в третата си за сезона изложба. 

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


 20/06/2014

На Камерния – два концерта на бис с поезия и живопис

Музиката е муза в поезията на класния виолончелист проф. Венцеслав Николов и в живописта на виртуоза на цигулката маестро Мичо Димитров. Това разбра и пловдивската публика от включените в юбилейния афиш на 50-ия Международен фестивал на камерната музика два концерта на видните български музиканти.

Проф. Венцеслав Николов в партньорство със студентите си, обединени в Камерен ансамбъл „Силуети”, вдъхновиха публиката с музика и слово под наслова „На бис”. Това е заглавието на последната 9-а, и първа поетична, книга на големия челист. Той я представи чрез миниатюри за виолончело и камерен ансамбъл от Хендел, Форе, Чайковски, Рахманинов, Прокофиев, П. Владигеров, Б. Барток, дали названията на стиховете му. Четири от тях – „Малкото магаренце”, „Сантиментален валс”, „Прелюд” и „Марш” – прочетоха четиримата от студентския квартет „Силуети”. С няколко биса приключи този вдъхновяващ поетично-музикалнен концерт, състоял се вечерта на 19 юни в Камерната зала на Драмата. Там вече е подредена третата за този сезон изложба «Цветове и звуци» от 33 платна на маестро Мичо Димитров. Живописта му – ритмични импресии, вдъхновени от архитектурни шедьоври в европейски и български градове, както и абстрактните рисунки, цветните емоции на музиканта, посрещат меломаните преди концерта на световноизвестния пловдивски цигулар в рамкитие на Юбилейния фест.

Цигулката е биологично и енергийно свързана с мен, а четката рисува музиката, която ме изпълва, споделя «Музикантът на 2013-а» Мичо Димитров. Него и пианистката Виолета Попова ще аплодираме на бис утре, 21 юни, от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


20/06/2014

Маестро Венцеслав Николов и ансамбъл „Силуети” водеха публиката с очи и сърце

Това, което видели апостолите, това предали на учениците си …и учениците им същото предали наVenzeslav Nikolov, Silhouettes Chamber Ensemble, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 19 своите ученици. И всички заживели, подражавайки на светите отци, разказва евангелският текст. Това, което е научил и събрал от световната музикална съкровищница, за да изгради творческия си портрет, Венцеслав Николов е предал на студентите си… и те вече са увлечени от неговия финес, музикантска чувствителност и красиво музициране. Получил се споен екип, наречен камерен ансамбъл „Силуети”.

Пловдивската публика имаше удоволствието да чуе техния концерт – на учител и ученици, в рамките на цикъла „Творчески поколения” на Камерния фестивал. Проектът на проф. Николов и младите музиканти „Разходка из Европа” беше изкуство, при което артистите поведоха публиката след себе си. В програмата бяха включени виртуозните популярни пиеси, които виолончелистът е изпълнявал през годините на бис. Всички с изключение на „Елегия” от Габриел форе, разработени за квартет – цигулка, кларинет, две виолончели, пиано.

Младите хора гледаха в очите маестро Николов, а той разказваше с музика и думи истории – от живота си, за живота на композиторите или пък представяше новата си книга – стихове, вдъхновени от заглавията на бисовите творби.

Венцеслав Николов, Калина Митева, Крисиян Калоянов, Габриела Цветкова и Лилия Жекова общуваха с очи и сърце помежду си и с музиката, която изпълняват. Погледите им се кръстосваха непрекъснато, за да си помагат при свиренето, но го правеха незабележимо елегантно. Даровитите младежи изпращаха недвусмислени послания, всеки звук се изписваше на лицето им, публиката искрено се радваше на емоционалния и духовен празник и обгръщаше талантите на сцената с внимание, мислена прегръдка и обич.

В първата част на концерта те разходиха публиката в света на музикалната магия на Стария континент. Започнаха с „Ария” от Хендел, преминаха през слънчевите картинни пиеси – „Пасторал” от Купрен, Менует от Валентини и Тонадиля от Лазерна. И ни пренесоха в красивите градини на изтънчения френски композитор Габриел Форе с „Елегия” и „Сицилиана”. В тази обстановка стилно закачливо прозвуча солото на маестро Николов „Гирларзана” от Жак Ибер, последвано от хумористичното му „Малкото бяло магаре”. На края на първата част беше пиесата „Маймунки” от Румен Бальозов – игра на пръстите по струните, весела гоненица на стакати и пицикати, приятна гимнастика за слуха.

В следващата част на концерта музикантите разляха необятната руска шир на сцената с Чайковски, Рахманинов и Прокопиев. Пьотр Илич беше представен с носталгичните, нежни, танцувални пиеси – „Ноктюрно”, „Есенна пиеса”, Сантиментален валс. Мелодичен и ритмичен „Прелюд” от Рахманинов било любимото произведение на проф. Николов. Така той отвори вратата на музиката за деца и малките пиеси от блестящия Прокопиев – „Марш” и „Танц на антилските девойки”.

Своята почит към българския природнонадарен гений, талантлив човек, изключителна личност Панчо Владигеров маестро Николов изрази с неговата „Ласка” от цикъла „Десет импресии за пиано”.

Впечатляващата географска разходка стигна до Унгария и тамошната народно-певческа традиция, събирана от Бела Барток. Квинтетът изпълни занимателно 12-те пиеси от цикъла „За децата”. И се пренесе в Румъния, където композиторът е пътешествал и написал „Румънски песни”.

Младите музиканти демонстрираха изключителна отговорност и същевременно завидна свобода да интерпретират. Правеха го с усмивка, а публиката затаяваше дъх от изящния им стил.

Пловдивската публика ги изкара четири пъти на бис – абсолютно заслужено.

На 20-та минута аплодисментите утихнаха, а в залата продължаваха а се усещат вибрациите на музиката, създадена искрено, вълнуващо и професионално от маестро Венцеслав Николов и неговите млади виртуози.

Евелина Здравкова


20/06/2014

Две поколения виртуози се срещнаха и звучаха в един хармоничен акорд

Две поколения музиканти се срещнаха на сцената на Камерния фестивал и не се спречкаха, както става често в живота, а направиха урок по достойна приемственост между генерациите български творци. Жени Захариева, Ангел Станков и Йосиф Радионов са безспорни имена в небесклона на родната музикантска школа. Те вдигнаха градуса на на настроението на концерта със соловите си изпълнения и великодушно предадоха щафетата на своите ученици.

Студентите от ансамбъл 3/4 Симеон Златков, Александър Иванов и Теодора Атанасова поеха факела и с достойнство го понесоха нагоре – към висините на изпълнителското майсторство.

Jeni Zaharieva, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 20Пианистката Жени Захариева – дивата на клавишите с артистичен темперамент, омая почитателите си с най-одумваната творба на гениалния руски композитор Модест Мусоргски – „Картини от една изложба”. 16-те пиеси – оригинални, самобитни, реалистични, мелодични или героични, които се считат за връх в нотната литература за пиано, тя изля като изящни пластики – съвършено изпипани и забележителни. В проникновената й и изящна интерпретация едно по едно оживяваха платната от последната изложба на художника Хартман, в чиято чест Мусоргски създава „Картини от една изложба”. И публиката съпреживяваше разходки, копнежи, бездни, влизаше в замъци, обикаляше градините на Тюйлери, ходеше на пазара в Лимож, бе и в катакомбите… Музикални картини като гравюри, изваяни с преданост и респект към музиката, с въображение и стил, мащабно и експресивно, завладяха слушателите и те се предадоха в безкрайните нюанси на чувствата – отдадени на изкуството.

Някакси неусетно магията от нейните ръце премина в ръцете на цигуларите Ангел Станков – ЙосифAngel Stankov, Joseph Radionov, Zornitsa Radionova, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 20 Радионов. Те грациозно изтанцуваха с лъка и пръстите си Сюита за две цигулки и пиано опус 71 от полския композитор Мориц Мошковски. Двамата дишат, мислят, свирят в абсолютен синхрон, достигнали са до истинско съвършенство в изпълнителското си майсторство като дует. С богатата си обща култура и майсторско изпълнение изградиха една истинна интерпретация на творбата. После люшнаха приятелите си в „Голямо хоро” на Панчо Владигеров и ги плениха с „Навара” от Пабло де Сарасате в акомпанимент на Зорница Радионова. Големият музикант е и голяма личност! И точно това е ключът към енигмата на въздействието върху публиката. За да бъдеш добър музикант, освен изпълнителски умения, са необходими търпение и готовност за саможертва. Очевидно на тези двама титани само свиренето вече не им е Chamber Ensemble 3/4, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 20достатъчно. Те щедро предават щафетата на поколението след тях – талантливите млади хора от клавирен ансамбъл 3/4. Те носят различна индивидуалност и артистичност, но обичта към музиката и ентусиазмът им за работа ги сплотяват и ги правят едно цяло, ръководено от маестро Станков. Той и колегите му споделят опита си, предават знанията и уменията си на тях, на младите български таланти. Така се стигна до Клавирно трио от Феликс Манделсон. Да се чудиш защо тези млади сили са след големите си учители, а не в началото на концерта. И още с първите акорди става ясно, че те са ярки изпълнители, достойни наследници, чаровни продължители на великото дело на предшествениците си.

Концертът завърши с романтичната творба, великолепно интерпретирана от младите изпълнители – плътно, майсторски, с любов. Приемствеността между поколенията в класическата музика е факт. И въпреки че всяко поколение се различава от предишното, в случая разликите звучат като хармоничен акорд в мелодията на музикантския живот, допълват го, правят го по-богат и по-интересен, по-многостранен. От това разбирателство се появява щастието. Тази вечер то преливаше с пълна сила. Фестивалът изпълни мисията си – в 50-та юбилейна година, да се превърне в трамплин за младите изпълнители към по-престижните сцени в света, да дава възможност да покажат това, което са работили със своите преподаватели. Щафетата е предадена. Животът – осмислен! Бисът – напълно заслужен!!!

Евелина Здравкова


21/06/2014

Световният Мичо Димитров отново покорява родния си Пловдив

Гордостта на Пловдив, световноизвестният виртуоз на цигулката Мичо Димитров, за пореден път ще вдигне на крака публиката в родния си град. Концертът му с пианистката Виолета Попова, един от акцентите в юбилейния афиш на 50-ия МФКМ, е днес, 21 юни, от 19 часа в Камерната зала на Драмата.

След първото си отличие на международен конкурс на 10-годишна възраст даровитият цигулар учи и специализира при едни от най-знаменитите педагози у нас и зад граница, гастролира в много европейски страни и в Куба; живее в Холандия и е концертмайстор на Симфоничния оркестър в Хилверсум, после на Големия оркестър на Холандското радио – Хилверсум, и водач на камерния ансамбъл АРДИС.

Преподава цигулка в различни университети в Холандия и Германия. Но винаги се връща в България и в Пловдив. За да свири пред родната публика – на международните фестивали „Варненско лято”, на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив, в „Софийско лято”, като солист на всички големи симфонични оркестри в страната. За да води майсторски класове в София и Пловдив, да участва в журито на Националния конкурс „Панчо Владигеров” в Шумен и на Международния конкурс „Млади виртуози” в София.

Звездният цигулар се изявява от две години и като живописец. Третата за този сезон изложба «Цветове и звуци» на Мичо Димитров, с 33 живописни платна, посреща във фоайето на Камерната зала почитателите на Маестрото преди концерта му днес в рамкитие на Юбилейния фест.

Мичо Димитров ще интерпретира творби на Масне, Крайслер, Равел и Чайковски. А с пианистката Виолета Попова, многократно награждавана за най-добър акомпанимент на международни цигулкови конкурси, и с активна концертна дейност като камерен изпълнител, ще изпълнят сонати от Хендел и Бетховен.

Последният ден от богатата програма на 50-ия Международен фестивал на камерната музика – 22 юни (неделя), ще бъде запомнен с две събития. В 11,30 часа в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков” ще е концертът на млади изпълнители, лауреати на национални и международни конкурси. Официалното закриване на юбилейното издание на МФКМ е от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив. Празникът е с облика на знаменития джаз музикант с пловдивски корени и световен ореол Милчо Левиев. Той ще си партнира с младите таланти, потомци на гениалния Панчо Владигеров – братята Александър и Константин Владигерови. 

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


 21/06/2014

Творецът Мичо Димитров – изкусен, изразителен, пленителен

Магьосникът с цигулка Мичо Димитров представи изключително трудна и незабравимо красиваMitcho Dimitrov, Violeta Popova, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Concert June 21 музика на концерта си в родния Пловдив на 21 юни в рамките на Камерния фестивал. С изкуството си показа възвишените идеи в естетиката на музикалното творчество от предкласическия период до ХХ век и публиката изпадна във възторг. Концерт – образец. Във всяка интерпретация на произведение изпълнителят влага частица от себе си, от собствените си възгледи за живота. Тема на концерта на Мичо Димитров бяха мислите, които те карат да настръхнеш, да бръкнеш дълбоко в себе си. Маестрото даде дух на всяка от творбите и успя да накара слушателите в залата да ги почувстват.

В Соната за цигулка и клавир оп.1 № 15 от Георг Хендел звучаха нюансите и идеите на композитора от големите му ораториални произведения. Началният импулс на концерта се разви в още по-големи мащаби със Соната за пиано и цигулка опус 30 № 2 в до минор от Лудвиг ван Бетовен. Мичо Димитров пресъздаде фантастично красиво и хармонично настроенията в творбата. Показа не само високо техническо изпълнителско майсторство, но и завидна дарба и умение за интерпретация.

Вълнуващата мелодия „Размишление” на Пьотр Илич Чайковски в ръцете на Мичо Димитров беше истинска съкровищница от богати хармонии, впечатляващо съдържание, съвършена форма, въображаеми картини и пленително изпълнение. Като на танц – леко и феерично, той покани публиката с темпераментната и закачлива „Циганка” на Фриц Крайслер. И отново „Размишление” – от френския лирико-романтичен композитор Жул Масне. Популярната мелодия от операта „Таис” грациозният цигулар извая с изтънчена лирическа чувствителност, прояви тънък художествен вкус, показа съвършен професионализъм. Нежност, лиричност, напевност се редуват с въодушевени картини. Емоционалното изпълнение просълзи публиката.

Вглъбен, задълбочен, романтичен Мичо Димитров беше и в Концертна рапсодия „Циганка” от Морис Равел. Оригиналната дълга каденца за соло цигулка музикантът изпълни изключително интересно – страстно, стилно. Във втората част пицикатите на цигулката се разпръскваха върху ветрилото от звуци, което пианистката Виолета Попова разтваряше на рояла върху всички клавиши.

Срещата с изкуство на Мичо Димитров ще се помни – колоритен концерт с тежка виртуозна програма, грациозно красива, музика, обагрена с гения на твореца!

Благодаря, Мичо!

Евелина Здравкова


22/06/2014

Аплодисменти за ученици лауреати на престижни музикални конкурси

Първото събитие от последния ден (22 юни) на 50-ия Международен фестивал на камерната музика е от 11,30 часа в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков”. Мястото не е случайно. Пловдивското музикално училище домакинства на концерта на младите дарования от училищата по изкуствата в страната, лауреати на национални и международни конкурси. А Камерният фестивал за втори път включва подобна изява в афиша си. С този акт, както преди две издания, така и на юбилейното, Фестивалът изразява подкрепата си за млади таланти и подчертава тенденцията си за приемственост между творческите поколения. коментира мениджърът на форума Димитър Малашинов.

В първата част на концерта ще се изявят осем солисти и две клавирни дуа от училищата в София, Плевен, Варна, Русе и Пловдив.

Втората част е с изпълнения само на лауреати на домакините – НУМТИ „Добрин Петков”. Аплодисментите ще са за клавирното трио в състав: Стефан Хубенов – цигулка, Зиад Касем – виолончело, Николай Маринов – пиано, за ансамбъла за ударни инструменти „Престо”, както и за солистите Тифани-Сидни Микова – пиано, София Проданова – цигулка, Николай Маринов – пиано, Димитър Панайотов – тромпет, и Петър Димов – пиано.

Вечерта в 19 часа в Камерната зала на Драмата Юбилейният фестивал ще бъде официално закрит. Финалната кулминация е общият концерт на легендата в джаза и уникален композитор със световна известност – пловдивчанина Милчо Левиев, и даровитите потомци на големия Панчо Владигеров – атрактивните братята Александър и Константин Владигерови.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ


22/06/2014

Легендата Милчо Левиев и култовите братя Владигерови закриват Юбилейния фестивал

Тази вечер в 19 часа в Камерната зала на Драматичния театър ще прозвучат заключителните аплаузи, които ще изпратят в историята и 50-то издание на Фестивала, музикална емблема на Пловдив. Празничните финални акорди на събитието ще са заслуга на знаменития джазмен с пловдивски корени и световен ореол, Милчо Левиев – композитора, изпълнителя (пианист, кийбордист и диригент), преподавателя по класическа и джаз музика, носителя на множество награди. Легендата Милчо Левиев!

В концерта под мотото „Класика и джаз” той ще си партнира с младите виртуози, потомци на големия Панчо Владигеров – братята Александър и Константин Владигерови. Тримата заедно ще изпълнят музика към спектакли на Дойче театър на Макс Райнхард в Берлин от 20-те години на 20 век, когато там музикален директор е бил гениалния Панчо Владигеров.

От пианото под виртуозните пръсти на лидера в джаза Милчо Левиев ще прозвучи първа част от неговата композиция Рапсодия „Орфей” – „Българската Одеса”. Солово Константин Владигеров (пиано) – ще изпълни „Един дъх, една молитва”, Александър Владигеров – син (тромпет) – „Влюбеният скитник, а Александър & Константин Владигерови – „Ръченица”. И Милчо Левиев, с главозамайваща музикална кариера в САЩ, и братя Владигерови, с впечатляващ артистичен живот в Австрия и цяла Европа, поддържат реномето си на елитни музиканти, с нови и нови изяви на най-значимите родни и международни сцени и фестивали.

Музикален Пловдив, в частност – уникалният Международен фестивал на камерната музика и пловдивската публика, многократно са ги аплодирали. Правят го и на 22 юни 2014-а, когато 50-ият Юбилеен затваря последната си страница. Както всички участници във Фестивала, така и Милчо Левиев и братя Владигерови ще бъдат удостоени с почетния Юбилеен знак на 50-ия МФКМ. Ще бъде обявен и фестивалният призьор от публиката, меломанът, не пропуснал нито един от 15-те концерта от юбилейната програма.

Финалният концерт се патронира от Божана Апостолова – поетеса, собственик на ИК „ЖАНЕТ 45″. 


22/06/2014

Милчо Левиев и братя Владигерови подариха интелигентно шоу – естетически фурор

Milcho Leviev, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Closing Concert June 22Концертът „Класика и джаз” на финала на Камерния фестивал обедини темперамента и музикалните вкусове на три генерации музиканти – творчеството на Панчо Владигеров, стихията на Милчо Левиев и таланта на братята Александър и Константин Владигерови.

Заложиха на авторските произведения и сътвориха интелигентно шоу от приятели за почитатели на класиката и джаза.

Музикантите използваха обаянието на класическия и акустичен звук, харизмата на изпълнителското майсторство и силата на божествения дух, който цареше на сцената и в залата. Публиката беше искрено развълнувана. Чуха се вдъхновени послания на истина, надежда и обич. Мислите на зрителите се обърнаха към гения, към времето, в което е живял, и което е претворявал в музикалните си разкази, към корените, към истинските стойностни и естетически неща в живота.

Признателните наследници – внуците Владигерови, и благодарният ученик на Панчо Владигеров –Milcho Leviev, Aleksandar and Konstantin Vladigerovi, 50 International Chamber Music Festival, 2014, Closing Concert June 22 легендата Милчо Левиев, отключиха вратите на небесата с таланта си на великолепни интерпретатори. В джаза няма лъжа. Какъвто си като човек, такъв си и на сцената. Излизаш и създаваш музика – провокативна, интелигентна, със заряд. Когато можеш и го направиш професионално и от сърце, публиката ти се отблагодарява щедро.

Така в приятелски шеги и закачки, с аромат на интелигентен хумор и с изключителен майсторлък, тримата творци завихриха с пълна сила естетическия купон за истински ценители. Свириха на пиано, с тромпет, с уста, с пръсти, правиха музикални фокуси с крака, ръце, всевъзможни ударни и духови инструменти, свирки, струни от рояла…

Започнаха от театралната музика, която е написал Панчо Владигеров за Deutscher Theatre през 20-те години на ХХ век, преминаха през Рапсодия „Орфей”, която е за джаз трио, а го изпълни Левиев сам, през новите композиции на братята Владигерови от техния албум „Влюбеният скитник”, госпъл, буги и завършиха с няколко джазирани варианта на песента „Лека нощ, деца”.

Ярък, силен, концерт-празник, различен, необикновен – отворена врата към поколенията, заявка за бъдещето, където джазът ще влезе в залите, а класиката – в клубовете. Поклон пред майсторите! Целуваме ръцете ви!

Евелина Здравкова


22/06/2014

Децата-чудо на България попълниха достойно пъзела на 50-я Камерен фестивал

Камелия Първанова, Мартин Зайранов, Христеа Маркова, Александър Зайранов, Йоана Игнатова, Николай Демирев, Николай Иванов, Нана Сотирова, Йосиф Шукеров, Лилия Милчева, Мартин Дафинов, Велислава Стоянова, Стефан Хубенов, Зиад Касем, Николай Маринов, Тифани-Сидни Микова, София Проданова, Димитър Панайотов, Петър Димов. Запомнете тези имена!

19 достойни младежи – различни още в невръстна възраст – отдадени на изкуството! Всички до един амбициозни, дръзки, съвестни, уверено се борят за своето професионално и личностно израстване. Те са децата, с които българската нация трябва да се гордее! Това са 19 кадърни млади българи, които говорят с езика на музиката! Хора, които имат да кажат и да направят нещо трудно и смислено! Това са лауреатите на национални и международни конкурси – изключителни дарования, заслужили с труда си големите да им отворят вратата към безкрая. И те го направиха достойно – финалният концерт на 50-я Фестивал на камерната музика бе сцена за таланта на най-младите музиканти в България.

По детински наивни, чисти, искрени, 19 изключително трудолюбиви деца отвориха щедро раклата със изпълнителски съкровища и демонстрираха невероятни умения, превърнаха се в пъстроцветен образец за подражание. Свириха пиеси от цялата музикална палитра – от ранен барок, класика, романтизъм до модернизъм, пленяващо. Публиката не можеше да бъде и не остана безразлична. Спонтанните аплаузи бяха най-достойната оценка за техните преподаватели, които всеки ден прибавят по още една страничка творчески заряд и изящество в пребогатата душичка на техните ученици. Така те израстват и търсят своето място под слънцето. Получи се матине – корона в юбилейната програма, триумф на младите виртуози, признание за труда! Така децата попълниха пъзела на фестивала с онова парченце, което е необходимо, за да се изпълни в цялост и да се роди завършената картина на най-престижния музикален фестивал у нас. Най-старият Фестивал на камерната музика подаде приятелска ръка на младите хора, предаде щафетата им точно в юбилейното издание на форума с чест и достойнство!

На добър час!

Евелина Здравкова


Започва втората половина от столетието на Камерния фестивал

Призьорът от публиката на 50-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив е първият сигурен посетител на следващия през юни 2015-а година. Това е инж. Галя Горанова, стана ясно на церемонията при тържественото закриване на юбилейната програма снощи (22 юни) в Камерната зала на Драмата. Наситеният със завладяващ артистизъм и фино чувство за хумор блестящ концерт на легендата Милчо Левиев и култовите братя Владигерови изпрати в историята 50-то издание на Фестивала, музикална емблема на Пловдив.

Освен тримата музиканти с паметни юбилейни знаци-плакети Фестивалът удостои и основния си спонсор инж. Димитър Георгиев – Почетен консул на Украйна в Пловдив, както и поетесата и издател Божана Апостолова – патрон на заключителния концерт. Емоционален връх на празничната церемония бе награждаването на мениджъра на МФКМ Димитър Малашинов, определен с уважение и респект като Човека Фестивал.

Доайенът в музикалния живот под тепетата и в експертния съвет на Фестивала, видният пианист проф. Георги Кънев изтъкна изключителните заслуги на Димитър Малашинов не само за оцеляването, а и за развитието на уникалния у нас и в Европа фестивал – въпреки съпътстващите го през годините недостатъчно финикийски знаци и излишен скептицизъм. Международният фестивал на камерната музика отпразнува 50-летието си със запомняща се юбилейна програма, съчетала силата на традицията и заряда на приемствеността – коментират и меломани, и специалисти. Оказал се по-силен от времето, той прехвърля надеждите на музиканти, организатори, спомоществователи и публика във втората половина на столетието му.

Елисавета Шотилова

PR на МФКМ