Цигулково дуо АНГЕЛ СТАНКОВ – ЙОСИФ РАДИОНОВ

Angel Stankov, Joseph Radionov, Zornitsa Radionova (3)

Цигулковото дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов вече 40 години неизменно участва в българския и световен концертен живот. Еднакво успешно музикантите се представят и като солисти с оркестър, и като камерен ансамбъл.

Носители са на І награда (заедно с пианистката Теодора Несторова) и Златен медал от І. Международен конкурс и фестивал за камерна музика в Осака – 1993, както и на много други отличия.

В богатия им репертоар, освен многобройните класически образци от Вивалди до Шнитке, влизат и редица произведения от изтъкнати български и чужди композитори, съчинени специално за двамата виртуози.

Дуото свири на сцените на прочути концертни центрове като Гевандхаус в Лайпциг, Сънтори хол в Токио, Московската консерватория, Уигмор хол в Лондон и др.

Техни записи звучат от националните радиостанции, Би Би Си – Лондон, Холандското и Френско радио, Радио Москва, Японската телевизия, а редица фирми: „Балкатон“, „Йомиури телекастинг корпорейшън“, ЕМАМ и др. издават студийни и концертни изпълнения на дуото.