Украинското дуо Гринченко – Лопатински – магьосници в музикалната игра (снимки)

Превъзходна майсторска интерпретация на Соната за пиано и цигулка „Кройцер” от Бетховен, последвана от брилянтна версия на Соната за пиано и цигулка в ре минор от Брамс в изпълнение на Максим Гринченко и Роман Лопатински в третата концертна вечер на 52-я Фестивал на камерната музика. Украинският дует остави без дъх публиката в Етнографския музей.

Изключително взискателни към музиката на Лудвиг ван Бетховен, гостите от Киев нарисуваха с лекота неповторими картини от емоционално богатата като философия и темпово разнообразие творба на класика. Сила, ярост, широта, бури, темперамент, жизнерадостни настроения летяха в изящна хармония като пеперуди във въздуха на хайета в старинната къща. За да грейне тържествено светлината на надеждата в кодата на сонатата.

Браво!, бе възгласът в залата след последните акорди.

Във втората част на вечерта Гинченко и Лопатински представиха с още повече хъс Соната за пиано и цигулка № 3 в ре минор от Йоханес Брамс – една толкова изпълнявана и красива творба от епохата на романтизма. Виртуозно и със стил на новатори двамата  изваяха със завидна чистота драматичната пиеса. Красива игра, потайна романтика, силни страсти се надпреварваха във весела гонитба между цигулката и пианото в синкопираните акорди. Вълнуваща лиричност, оригинално фрагментиране, задъхани страсти, еспресивно надграждане водеха към пламенната кулминация, умело превърната в триумф на концерта.

Брависимо, майстори!

Магията, която сътворихте на 13 юни в Пловдив, ще се помни!

Евелина Здравкова