Звездният Мичо Димитров с юбилеен концерт на Камерния

Пловдивското дете чудо от 60-те години на миналия век, световният цигулар Мичо Димитров отбелязва 60-ия си рожден ден със звезден юбилеен концерт. Къде? Естествено – на 52-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив, в Етнографския музей. Кога? На 15 юни, сряда, от 20:00 часа.

И този път, както многократно се е случвало на МФКМ, концертът на пловдивския виртуоз  е ярък акцент във фестивалната програма. Отново съвместно с пианистката Виолета Попова, акомпанятор от висока класа и класен камерен изпълнител, с която го свързва 40-годишно сътрудничество, Мичо Димитров ще интерпретира за пловдивските си почитатели творби на Томазо Витали, Бетховен, Чайковски, Крайслер, Ернест Шосон и Панчо Владигеров.

Юбилейният концерт на звездния цигулар със знака на 52-ия МФКМ  е празничен повод да припомним, че Мичо Димитров – концертмайсторът на Симфоничния оркестър в Хилверсум, после на Големия оркестър на Холандското радио – Хилверсум, водачът на камерния ансамбъл АРДИС, преподавателят в холандски и германски университети, с безброй концерти по света, с  престижни международни награди – никога не е прекъсвал връзката си с родния Пловдив и България. Участва многократно и в Международния фестивал ,,Варненско Лято“, и в Музикални дни „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково, и в ,,Софийско лято“; солист е на всички големи симфонични оркестри в страната. Води майсторски класове в София и Пловдив, журира Националния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен и Международния конкурс „Млади виртуози“ в София.

От 2012-а маестрото се изявява и като художник – до днес има седем самостоятелни изложби и четири участия в съвместни проекти в Холандия и България. За 60-ия си рожден ден Мичо Димитров се поздрави освен със самостоятелни концерти и с нова изложба. 

Утре, четвъртък, отново в Етнографския музей, отново от 20.00 часа, е клавирният рецитал на още едно пловдивско дете чудо – Николай Маринов. Той е най-младият участник във Фестивала, учи в НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив.

Елисавета Шотилова

PR на Фестивала