Даровитият 15-годишен Николай Маринов с клавирен рецитал на Камерния фестивал

Днес от 20:00 часа в Етнографския музей на фестивалния подиум дебютира 15-годишният даровит пианист от Пловдив Николай Маринов. Това се случва ден след като ученикът на Светлана Косева в НУМТИ „Добрин Петков” се завърна от Тексас, където участва в майсторски клас и свири с Тексаската филхармония; а в началото на този месец изнесе самостоятелен концерт в Париж. Само през този сезон пловдивският талант е концертирал на сцената на „Карнеги Хол” – Ню Йорк, „Роял Албърт Хол” – Лондон, а преди това и в оперния театър „Бастилия” – Париж, в Българския културен център в Париж, в зала „България” и в Зала 1 на НДК в София. Имал е концерти в Брюксел, Париж, Фурж, Одрин и Нова Загора. Николай Маринов свири като солист с оркестрите на Софийска филхармония, Държавна опера – Пловдив, Държавна опера – Стара Загора, Врачанска филхармония, Симфоничня оркестър на НУМТИ „Добрин Петков”. 

След първата си първа награда от международен конкурс, когато е само на осем, детето чудо от града на тепетата расте професионално с учудващи света темпове и печели приз след приз. От 2009-а (Първа награда от Международния конкурс за пианисти „Д-р Войслав Вучкович” в Белград) до днес (Първа награда от Международния конкурс Grand Prize Virtuoso’ 2016 – Лондон) Николай Маринов е вписал в кратката си житейска, но невероятно богатата творческа биография още 31 отличия – всичките от най-значимите за пианистите родни и световни форуми. Той е и двукратен лауреат на Голямата награда за изкуства на фондация „Димитър Бербатов” (за 2011 г. и за 2013 г.). С лауреатски звания и много концерти се слави и клавирно трио „Пълдин” на Пловдивското музикално училище, в което пианистът Николай Маринов се изявява със Стефан Хубенов – цигулка, и Зиад Касем – виолончело (преподавател – Детелина Маринкева).

На клавирния си концерт в рамките на 52-ия МФКМ даровитият пианист се представя с впечатляваща 70-минутна програма. Ще изпълни  творби от Бетховен, в това число и една от неговите най-мащабни сонати за пиано „Апасионата”, както и произведения от Чайковски, Шопен, Прокофиев и виртуозните клавирни транскрипции на Ференц Лист.

Трио китари КАМИНО от САЩ ще огласи Етнографския музей в петъчната фестивална вечер (17 юни, 20:00 часа).

Елисавета Шотилова

PR на Фестивала