Китарно трио „Камино“ завладя с магията на китарите си пловдивската публика (снимки)

Магията на китарата – инструмента с мистичен звук, завладя Етнографския музей в седмия фестивален ден. Предадоха я на българската си публика музикантите от трио „Камино”. Американците представиха букет от мелодии от различни стилове, периоди, географски ширини с две и три китари.

Салонът беше пълен с меломани, привлечени от интересната програма и оригиналните изпълнители, които красиво тактуваха в темпото на изпълнителите. Музикантите показаха пред публиката си цялата си обич към инструмента – един от най-разпространените на нашата земя, на който обаче умеят да свирят малцина. С изпълнението си илюстрираха и символиката, запечатана още в египетските плочи – добротата. Раздадоха щедро емоция, въображение, отдаденост на музиката. Вибратото, правено с финес от майсторите, и резонансът му, създаваха звуци, които отразяваха душите им. С ръцете си внушаваха, че китарата е жива.

Дейвид Граймс, Грегори Нютън и Майкъл Нигроу уважиха региона на домакините  – с първите творби в програмата – „Букет” по четири арменски мелодии от Лобис Чобанян и две гръцки песни в техен аранжимент – „Моя любов” на Микис Теодоракис и „Луната е червена” на Манос Хадзидакис.

Виртуозно изпълниха Павана, Галярда, Сарабанда, Ригодон, Румба, Танго, Самба – части от „Appunti”, на италианския композитор Марио Кастелнуово-Тедеско. Усещането за танц трептеше във въздуха, музилната мелодия преливаше в чувства, раждаше се изкуство, като прелюдия към милонгите. Темпераментните пиеси в бързо темпо – и двете със заглавие „Милонга”, от Хорхе Кардосо и Хосе Паредес, пренесоха публиката в южноамериканските страни, където всяка вечер завършва с танго, валс и милонга. Бързото и жизнерадостно усещането за ритъм преля в „Перкусия” от Герадо Тамес. Разгърна се в „Marchita el alma” от Мануел Понсе и завърши с „Ронто-Румба” от Гюс Лоусън.

Нестандартен, необикновен, вълшебен концерт в рамките на 52-я Международен фестивал на камерната музика. Вечер, която ти се иска да не свършва, заради мъдростта, която носи, хармоничността, приятелското настроение.

Евелина Здравкова