Международният фестивал на камерната музика – емблема на Пловдив вече 53 години (снимки)

Пресконференция за 53-то издание, състояла се на 7 юни 2017 г., кафе-клуб – Драматичен театър – Пловдив (снимки)

И тази година най-старият фестивал за камерна музика в Европа заема обичайното си място сред качествените културни форуми у нас, запазвайки реномето си на емблема, белязала ежегодно, без прекъсване, музикалния живот на Пловдив вече 53 години – подчерта на пресконференцията, предхождаща форума, д-р Поля Паунова-Тошева – редактор на фестивалната програма. Тя ще стане факт от 10 до 20 юни в Етнографския музей.

Международно признатото българско клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви, открива Фестивала на 10 юни. С този концерт Дуо Славчеви – и житейски свързано с града на тепетата, отбелязва 40-годишната си творческа дейност, включваща десетки изяви в цяла България и успешни турнета в повечето европейски страни, в Русия, САЩ, Япония и Куба – изтъкна музиковедката. И подчерта, че над 120 световни премиери на български произведения има в артистичната си биография дуото. Някои от специално написаните за юбилея творби от българските композитори Филип Павлов, Атанас Атанасов, Йордан Гошев и Александър Йосифов  ще прозвучат пред фестивалната публика на 10 юни. Юбилейният концерт на Дуо Славчеви се провежда в партньорство с Международния фестивал „Софийски музикални седмици”. Втората родна формация – Духов квинтет „Солид брас”, пък ще закрие форума на 20 юни с концерт под утвърдилия се фестивален надслов „Класика и джаз”. Ансамбълът е съставен от студенти и специализанти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, с преподавател по камерна музика проф. д-р Атанас Карафезлиев.

Международният фестивал на камерната музика е първият форум, който кани на пловдивска сцена музиканти от Матера – италианският град, който както и Пловдив е удостоен да бъде Европейска столица на културата през 2019 г., стана ясно на пресконференцията. Събитието, което е под патронажа на председателя на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, е на 11 юни. Концертът на смесения камерен хор „Кантори Матерани” – една от най-представителните музикални формации на Матера, включително и като катедрален хор на Катедралата в града, включва вокална музика от грегорианските хорали, Ренесанса и Барока, както и съвременна музика. „Кантори Матерани” пристигат със своя главен диригент маестра Алесандра Барбаро, дъщеря на основателя на формацията Еустакио Барбаро. Любезно съдействие за концерта оказва и Италианският културен институт в София.

Като забележителен бе окачествен концертът на 14 юни. Тогава в Етнографския музей е соло рециталът на световноизвестната американска цигуларка с пловдивски произход  Елмира Дърварова. След седем концертни сезона като концертмайстор на Пловдивската филхармония от златните години на оркестъра под диригентството на Добрин Петков, Елмира Дърварова става първата и единствена досега жена-концертмайстор в историята на Метрополитън Опера – специално подчерта този факт в експозето си д-р Поля Паунова-Тошева. Тя изброи дълъг списък от концерти, изнесени на най-известните музикални сцени по целия свят, звукозаписи, издадени от най-реномираните световни компании, суперлативни оценки от критиката, номинация за наградата „Грами” – малка част от изключителната професионална и артистична кариера на знаменитата цигуларка. Днес тя е артистичен директор на Камерен музикален фестивал – Ню Йорк, водач на Нюйоркски клавирен квартет, Трио „Делфиниум”, танго-квинтета „Квинтет дел фуего” и Ансамбъл „Амрам”. Свири в дуо с със световноизвестния джаз пианист Фернандо Отеро, също и с изтъкнати индийски виртуози на инструмента сарод. И още: председателства  журито на Международния конкурс за камерна музика „Салиери – Дзинети” във Верона, а през 2014 г. става основател и оглавява журито на Международния конкурс за камерна музика „Пловдив”. В рамките на 53-ия Международен фестивал на камерната музика Елмира Дърварова ще представи една от своите концертни програми, специално подготвени за перманентните й световни турнета. Тя е озаглавена „От Бах до блуса” и включва 15 пиеси за соло цигулка на Бах, Паганини, Стравински, Пиацола, на съвременни композитори и авторска музика на самата Елмира Дърварова. Концертът е под патронажа на един от основните спонсори на Фестивала – акад. проф. д-р Димитър Димитров, ректор на ВУАРР – Пловдив.

В другите пет концерта от Фестивалния афиш доминират млади, чаровни и талантливи инструменталисти, както ги охарактеризира музиковедката, възпитаници на престижни европейски учебни заведения, музиканти със забележителни постижения на международната сцена и лауреати на множество конкурси. Единият от тях е швейцарският цигулар Антони Фурние, победителят в 25-ия Лайънс европейски музикален конкурс „Томас Кути”, София, 2016 г. Той пристига по специална покана от Камерния фестивал и със съдействието на Лайънс клуба Швейцария-Лихтенщайн, заедно с пианиста Жансен Ризер. Своето впечатляващо инструментално майсторство и артистичност младите музиканти ще покажат на 16 юни. Пловдивската публика ще има възможността да се наслади на изкуството на още едно камерно дуо цигулка и пиано – на 12 юни. Тогава е концертът на живеещия от години в Австрия изтъкнат музикант – цигулар, диригент и педагог, с творческа дейност в над 40 държави, пловдивчанинът Евгений Шевкенов. Той ще свири в клавирния акомпанимент на младия украински пианист Дмитри Клименко, който едва 7-годишен е приет в класа за извънредно надарени деца на Консерваторията в Донецк, а впоследствие става възпитаник на Университета за музика във Виена и Консерваторията в Париж. Концертът на Дуото Шевкенов – Клименко се патронира от  дългогодишния спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев – собственик на козметична компания „Роза Импекс” и Почетен консул на Украйна в Пловдив.

На 17 юни е изявата на клавирното трио от Турция в състав Бирсен Улуджан (пиано),  Йозджан Улуджан (цигулка) и Озан Тунджа (виолончело). Те също са млади инструменталисти с респектиращо дълги и богати творчески биографии като солисти, камерни изпълнители и преподаватели, със завиден брой изяви както в Турция, така и на международната сцена, възпитаници на престижни учебни заведения в Истанбул, Анкара, Лондон и щата Флорида в САЩ, работили в сътрудничество със световни музиканти. Любезно съдействие за концерта на триото, което ще изпълни пред фестивалната публика творби на Шуберт и Равел, оказва Генералното консулство на Турция в Пловдив.

Проф. Александър Спиров от Експертния съвет на форума открои изключителното изпълнителско майсторство на всички цигулари със солови или ансамблови концерти от афиша на 53 МФКМ. Според проф. Анастас Славчев, артистичен директор на МФКМ от 25 години, програмата и на 53-то издание на Фестивала съхранява и развива традицията за международен престиж и високо качество на всички концерти и изпълнители. Големите имена от световната музикална сцена нямаше да бъдат известни на пловдивчани, ако го нямаше Пловдивския международен фестивал на камерната музика, истинска школа за прецизно музициране – каза още професорът. Той свърза 40-годишния творчески път на клавирно Дуо Славчеви и с развитието на Фестивала.

53-ият МФКМ ще премине без бюджетен ръст, под знака на занижените субсидии – обяви мениджърът на Фестивала Димитър Малашинов. 10 хиляди лв. от общината, 5 хиляди от Министерство на културата,  2 хиляди лв. от двамата спонсори – Козметична компания „Роза Импекс” и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив. Билетите за всички концерти са по 10 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – по 5 лева. Всички концерти ще са в Етнографския музей в Старинен Пловдив с начален час 20 часа.

Елисавета Шотилова