Клавирно дуо Славчеви открива 53-ия Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, 2017

С юбилеен концерт „40 години концертна дейност“ прославеното българско Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви ще открие 53-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. Концертът е на 10 юни от 20:00 часа в Етнографския музей. Билети: на касата пред Община Пловдив и непосредствено преди концерта в Етнографския музей.

Творческата дейност на международно признатото българско клавирно дуо Славчеви включва десетки концерти в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Македония, Гърция, Турция, Куба, Русия, САЩ, Япония и др. Дуото представя българската култура на такива забележителни форуми като Фестивал на българската музика – Токио, „Музикални дни в Тюрингия” – Ерфурт, Фестивал на славянската музика – Москва, Първи Балкански фестивал на културата – Анкара и др. С изключително внимание са посрещнати техните концертни изпълнения в рамките на международните музикални фестивали в Пловдив, Варна, София, Палма де Майорка, Бърно, Болоня, Санкт Петербург и др.

Като признание за неговите изключителни художествени постижения, дуото е удостоено с редица български и международни награди – „Кристална лира” на СБМТД, „Кристален знак” на СБК, „Златно перо” на Класик FM, награда „Пловдив” и др.

В програмата на концерта на 10 юни преобладават произведения, написани специално за творческия юбилей на дуото от българските композитори Филип Павлов, Атанас Атанасов, Йордан Гошев и Александър Йосифов – признание и уважение, напълно оправдани и заслужени, предвид творческата биография на Дуо Славчеви, сочеща над 120 световни премиери на български произведения. В програмата ще прозвучат и още две творби за пиано на четири ръце от творчеството на Шуберт и Дворжак.

Юбилейният концерт на Дуо Славчеви се провежда в партньорство с Международния фестивал „Софийски музикални седмици”.