Виенската класика и романтизмът в брилянтната интерпретация на дуото Шевкенов – Клименко (снимки)

Третата камерна вечер от програмата на 53-то издание на Фестивала поднесе на пловдивската публиката великолепен и запомнящ се концерт, който се състоя на 12 юни и бе под патронажа на Почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев.

Със замах, артистичност и всеотдайност изтъкнатият пловдивски цигулар с изключително успешна дългогодишна музикална кариера във Виена и на международната сцена Евгений Шевкенов подари на своите многобройни почитатели и приятели едно вълшебно музикално преживяване, изпълнено със силен емоционален заряд и брилянтна интерпретация. Оценка, която прекрасният концерт дължи разбира се и на отличния клавирен акомпанимент на младия украински пианист Дмитри Клименко.

Истинска наслада и удоволствие предизвикаха както двете пиеси от Моцарт – Адажио (KV 261) и Рондо (KV 373), и Романсът оп. 50 от Бетховен в началото на концерта, така и последвалите Първа цигулкова соната от Шуберт и бравурният Унгарски танц № 2 от Брамс. Впечатляващо бе изпълнението и на изключителния шедьовър на Цезар Франк – Сонатата за цигулка и пиано в Ла мажор. И макар това да бе последното произведение от предварително обявената програма, действителният и прекрасен завършек на своя концерт Евгений Шевкенов и Дмитри Клименко осъществиха с бисовото изпълнение на пленителната „Севдана“ от Георги Златев-Черкин.