Победителите в престижния Лайънс европейски конкурс Антони Фурние и Жансен Ризер за първи път на пловдивска сцена

С внимание и интерес се очаква концертът на 16 юни в рамките на 53-то издание на Фестивала, когато от 20:00 часа на сцената на Етнографския музей ще застанат младите швейцарски инструменталисти – победителят в 25-ия Лайънс европейски музикален конкурс „Томас Кути“, София, 2016 г. – виртуозният цигулар Антони Фурние, и неговия клавирен партньор – талантливият пианист Жансен Ризер.

Двамата чаровни музиканти са за първи път в Пловдив по специална покана от Камерния фестивал, а концертът им се осъществява с финансовата подкрепа и любезното съдействие на Лайънс клуба Швейцария – Лихтенщайн към Международната асоциация на Лайънс клубовете.

Освен че става носител на първата награда на Лайънс конкурса между 19 млади цигулари, предварително излъчени като най-добрите, съответно от 19 европейски държави, Антони Фурние има в творческата си биография редица забележителни изяви като солист и камерен изпълнител в Швейцария и други европейски държави, както и като концертмайстор на няколко симфонични оркестри в Швейцария. Лауреат е на награди от международни музикални конкурси.

Жансен Ризер е свирил като солист в прочутата зала „Виктория“ в Женева, участвал е в редица международни фестивали и е лауреат на множество музикални конкурси.

Своето впечатляващо инструментално майсторство и артистичност дуото Фурние – Ризер ще покаже чрез виртуозните Румънски танци от Бела Барток и Вариациите върху циганска мелодия от Адам Скоумал, а също и чрез творби от композиторите-романтици Шуберт (Соната за цигулка и пиано № 1), Чайковски („Спомени от скъпо място“) и Вагнер („Лист от албума: Романс“).

Билети за концерта: на касата пред Община Пловдив и Етнографския музей.