10 юни 2018 – Ансамбъл „Станков”, Великобритания

Блестящият цигулков виртуоз Иво Станков и великолепният пианист Лъчезар Станков откриват 54-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Заедно с тях на 10 юни (20:00 часа) на сцената на Етнографския музей излизат и трима млади таланти, стипендианти на лондонското училище „Уитгифт” – Кристоф Кохут (Чехия), Лука Перазич (Черна гора) и Марлон Бариос (Коста Рика).

Иво Станков е концертмайстор на Оркестъра на Уестминстър в Лондон, професор по цигулка в училищата „Гилдхол” и „Уитгифт” и артистичен директор на Лондонския фестивал на българската култура. Професионалната му кариера включва множество изяви като солов и камерен изпълнител във Великобритания и в други европейски страни. Свири като солист на оркестри в САЩ, Бразилия, Италия, Великобритания. Концертира в най-престижните концертни зали на Лондон. Работил е със световноизвестни музиканти като Марк Кнопфлър от групата Dire Straits, филмовия композитор Йохан Йохансон, квартет „Чилингирян”, цигуларя Светлин Русев и др. Свири на цигулка „Галиано” от 1787 г.

Възпитаник на Кралския колеж за музика и Консерваторията за музика и танц „Тринити Лабан” в Лондон, лауреат на редица клавирни конкурси, Лъчезар Станков има богата и успешна кариера като солов и камерен изпълнител и като солист на оркестри. Многобройни са участията му в концерти и фестивали в България, Великобритания и в други европейски страни. Професор по пиано в „Уитгифт” и други училища в Лондон.

Под патронажа на ректора на ВУАРР – Пловдив акад. проф. д-р Димитър Димитров – спонсор на Фестивала, ансамбъл „Станков” открива 54-то издание на Фестивала с прелестната „Пролетна соната” от Бетховен, последвана от един от брилянтните Шопенови етюди в изпълнение на Лъчезар Станков, както и едни от най-темпераментните френски и испански цигулкови шедьоври от творчеството на Сен-Санс, Сарасате, Изаи и Равел, в интерпретацията на младите таланти Кристоф Кохут, Лука Перазич и Марлон Бариос.


ПРОГРАМА

Лудвиг ван Бетховен (1770 – 1827) – Соната за цигулка и пиано № 5 оп. 24 „Пролетна”, Фа мажор (Allegro; Adagio molto espressivo; Scherzo: Allegro molto; Rondo: Allegro ma non troppo)

Иво Станков – цигулка, Лъчезар Станков – пиано

Фридерик Шопен (1810 – 1849) – Етюд оп. 10 № 4

Лъчезар Станков – пиано

Пабло Сарасате (1844 – 1908) – Хабанера, от цикъла „Испански танци” оп. 21

Марлон Бариос – цигулка

Клавирен акомпанимент Лъчезар Станков

Йожен Изаи (1858 – 1931) – Соната за соло цигулка оп. 27 № 2 (ІІІ. Danse des Ombres; ІV. Les furies)

Кристоф Кохут – цигулка

Морис Равел (1875 – 1937) – Концертна рапсодия „Циганка”

Лука Перазич – цигулка

Клавирен акомпанимент Лъчезар Станков

Камий Сен-Санс (1835 – 1921) – Хаванез оп. 83

Кристоф Кохут – цигулка

Клавирен акомпанимент Лъчезар Станков

Пабло Сарасате (1844 – 1908) – Сапатеадо, от цикъла „Испански танци” оп. 23

Марлон Бариос – цигулка

Клавирен акомпанимент Лъчезар Станков

Камий Сен-Санс (1835 – 1921) – Интродукция и Рондо капричиозо оп. 28

Лука Перазич – цигулка

Клавирен акомпанимент Лъчезар Станков

⇒ Приблизително времетраене: 80 мин.