14 юни 2018 – Ивайла Кирова, Германия

Определяна от световната критика като брилянтен изпълнител с изключително динамичен стил и техническо майсторство, пианистката Ивайла Кирова е едно от ярките имена в програмата на 54-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив.

Родена в България. Завършва с отличие Музикалната академия в София. Специализира във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен. Живее и работи в Германия.

Пианист-виртуоз от най-висока класа, тя концертира и преподава на студенти от целия свят. Талантът й е оценен от много бележити музиканти, особено от знаменития Алексис Вайсенберг.

Наред със световната клавирна класика репертоарът й включва и атрактивни собствени композиции.

Инициатор за създаването на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл „Български музикални вечери в Мюнхен“, до сега тя е осъществила близо 20 премиери в Германия на творби от български композитори.

Пловдивският Камерен фестивал представя клавирния рецитал на Ивайла Кирова на 14 юни (20:00 часа) в Етнографския музей. В програмата творби от Шуберт, Шопен, Лист, Мариус Хереа, Димитър Ненов и авторски композиции на пианистката.


ПРОГРАМА

Фридерик Шопен (1810 – 1849) – Етюд оп. 25 № 12

Франц Шуберт (1797 – 1828) – Три пиеси D. 946 (I. Allegro assai; II. Allegretto; III. Allegro)

Ференц Лист (1811 – 1886) – „Испанска рапсодия”

Мариус Хереа (р. 1969) – Елегия-Ноктюрно (творбата е посветена на Ивайла Кирова)

Ивайла Кирова (р. 1975) – 5 миниатюри по собствени стихове („Магия”; „Съзерцание”; „Песен”; „Песента на пчелата”; „От извора”)                                                    

Ивайла Кирова (р. 1975) – 11 вариации върху българската народна мелодия „Хойсата”

Димитър Ненов (1901 – 1953) – Токата

⇒ Приблизително времетраене: 80 мин.