15 юни 2018 – Трио ,,Академика”, Румъния

Румънското трио ,,Академика” е нетрадиционен камерен ансамбъл, в който участват Аурелия Симион – пианист в множество утвърдени камерни ансамбли, Михай Аиленей – солист-кларинетист на Държавната филхармония „Молдова” в Яш, Румъния, и Петря Гъйске – солист-валдхорнист на Държавната филхармония „Молдова” в Яш и постоянен член на оркестъра Europa Symphony във Виена.

Първокласни музиканти със забележително богата концертна дейност в Румъния и чужбина, тримата изпълнители са носители на лауреатски, педагогически и научни звания, на награди и отличия за заслуги към музикалното изкуство. И тримата са изтъкнати педагози в Националния университет по изкуствата „Джордже Енеску” в Яш, Румъния.

В рамките на 54-то издание на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив трио „Академика” представя програма с творби от немските композитори Максимилиан Хейдрих и Йохан Собек и съвременните румънски творци Сабин Пауца и Ромео Козма, в концерта на 15 юни (20:00 часа) в Етнографския музей.


ПРОГРАМА

Максимилиан Хейдрих (1864 – 1909) – Трио за пиано, кларинет и валдхорна оп. 25 (Allegro moderato; Andantino; Scherzo estonese; Allegro molto)   

Йохан Собек (1831 – 1914) – Концертен дует върху тема от операта „Дон Жуан” от В. А. Моцарт за кларинет и валдхорна оп. 5

Сабин Пауца (р. 1943) – Две прелюдии за кларинет и пиано

Петря Гъйске (р. 1962) – Аурелия Симион (р. 1963) – Концертен етюд за валдхорна и пиано

Ромео Козма (р. 1955) – „Балканска сюита” за кларинет, валдхорна и пиано

⇒ Приблизително времетраене: 75 мин.