Забележителни виртуози в програмата на 55-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив

Като част от културния календар на Община Пловдив и в контекста на събитията, оформящи облика на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г., 55-то издание на Международния фестивал на камерната музика представя впечатляваща програма, в която от 7 до 22 юни на традиционната сцена в Етнографския музей ценителите на камерното музициране ще имат удоволствието да чуят редица световно утвърдени творци, по-голямата част от които излизат за първи път на пловдивска сцена. Наред с тях в програмата присъстват и ярки музиканти пловдивчани.

55-ият Камерен фестивал се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Пловдив и ВУАРР – Пловдив, в партньорство с НУМТИ „Добрин Петков”, музикален магазин „Рунитон”, БГ Радио, Радио 1, Plovdiv Time и Plovdiv Online.

НАЧАЛО на всички концерти: 20:00 часа. МЯСТО: Етнографски музей – Старинен Пловдив

Концертмайсторът на Израелската филхармония Иля Коновалов открива на 7 юни 55-то фестивално издание, в клавирен съпровод на пловдивския пианист-акомпанятор Александър Колев.

На 9 юни – австрийският тенор, носител на Наградата за най-добър певец на 2016 година от Съвета на критиците на Немското национално радио Александър Каймбахер, в клавирен акомпанимент на израелската пианистка Анна Сушон.

На 12 юни – клавирно дуо „Лютославски” Бартоломей Воншик и Емилия Ситаж, Полша – лауреати на най-високите награди на редица международни конкурси за камерна музика.

С юбилеен концерт „50 години на сцената” и изложба на свои живописни платна, на 13 юни – прославеният пловдивски цигулар Мичо Димитров, в клавирен акомпанимент на Ирен Капеловска.

На 14 юни – испанският кларинетист Симон Ибаньес Хинес – възпитаник на Консерваторията в Барселона и Висшето училище „Гилдхол” в Лондон, професор по кларинет във Виенската музикална академия, в съпровод на испанския пианист Хуан Карлос Корнейес;

На 15 юни – клавирен рецитал на Магда Амара-Владар – възпитаник на знаменитата клавирна школа на МССМШ „Гнесини” и на Московската консерватория „П. И. Чайковски”, професор във Виенската музикална академия. 

Бравурен соло рецитал на 16 юни на виртуоза от Виенската филхармония – цигуларят Тибор Ковач.

Верен на традицията да предоставя подиум на най-младите български таланти, Фестивалът включва в програмата си концерт – 18 юни, на най-представителния камерен ансамбъл на НУМТИ „Добрин Петков” – клавирно трио „Пълдин” Николай Маринов (пиано), Стефан Хубенов (цигулка) и Зиад Касем (виолончело), с преподавател по камерна музика Детелина Маринкева.

На 21 юни с изцяло авторска музика от най-новия му солов албум SPATIUM на родна сцена се завръща българо-американският пианист и композитор – пловдивчанинът Милен Киров.

55-то фестивално издание закрива на 22 юни соло флейтистът на Истанбулския оркестър Бюлент Евджил, в клавирен съпровод на един от водещите акомпанятори на международната сцена Филип Мол.