13 юни, Мичо Димитров – Ирен Капеловска

В рамките на 55-то издание на Фестивала прославеният пловдивски цигулар Мичо Димитров ще отбележи своя творчески юбилей „50 години на сцената“ с концерт, в клавирен акомпанимент на Ирен Капеловска, и с изложба на свои живописни платна.   

Мичо Димитров завършва Музикалното училище в родния си град Пловдив, впоследствие и Музикалната академия в София в класа по цигулка на проф. Боян Лечев и класа по камерна музика на проф. Владимир Аврамов. От 1980 г. специализира във Висшето училище за музика и драма „Гилдхол” в Лондон при световноизвестния цигулков педагог проф. Ифра Нийман.

Лауреат и носител е на редица награди от международни конкурси.

През 1983 г. по покана на маестро Добрин Петков поема поста концертмайстор на Пловдивската филхармония. Пет години по-късно заминава за Холандия, където става концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Хилверсум. Понастоящем е концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Пловдив.

Свири като солист с всички големи български оркестри. Участва многократно в редица международни фестивали на територията на България. Гастролира в цяла Европа, в Русия, Куба и др. Изнася множество рецитали, съвместно с пианистката Виолета Попова. Провежда множество майсторски класове.

През 2013 г. е избран за ,,Музикант на годината“ в предаването на БНР ,,Алегро виваче“. През 2019 г. е удостоен с награда „Златна лира” на СБМТД.

От 2012 г. започва да рисува. Има над 1000 живописни платна и 11 самостоятелни изложби в България, Холандия и Франция.

Ирен Капеловска завършва Пловдивското музикално училище в класа по пиано на Кръстина Боева, а впоследствие АМТИИ – Пловдив. Специализира клавирен съпровод в НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София при проф. Ружка Чаракчиева. Завършва магистратура по образователен мениджмънт в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Като дългогодишен пианист-акомпанятор в НУМТИ „Добрин Петков” участва в концерти в България, Австрия, Белгия, Полша, Чехия и Италия, в десетки национални и международни конкурси, където е удостоена с почетни отличия за висок художествен акомпанимент, в международни музикални фестивали на територията на страната, както и в майсторски класове на изтъкнати чуждестранни и български инструменталисти.

Автор е на книгите “Паметта на сърцето” (25 интервюта с именити преподаватели от Пловдивското музикално училище) и „Ружка Чаракчиева – Дух, талант, проникновение”.

Носител е почетното отличие „Неофит Рилски” на МОН и на наградата „Златна лира” на СБМТД. От 2017 г. концертира в дуо с цигуларя Мичо Димитров.


13 ЮНИ, 20:00, ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

ПРОГРАМА

260 години от смъртта на Георг Фридрих Хендел

120 години от рождението на Панчо Владигеров

Георг Фридрих Хендел (1685 – 1759) – Соната за цигулка и клавир № 3 Фа мажор /Adagio; Allegro; Largo; Allegro/

Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791) – Менует

Лудвиг ван Бетховен (1770 – 1827) – Романс Сол мажор, оп. 40

Франц Шуберт (1797 – 1828) – Сонатина № 3 сол минор /Allegro giusto; Andante; Menuetto; Allegro moderato/

Георг Фридрих Хендел (1685 – 1759) – Соната за цигулка и клавир № 6 Ми мажор /Adagio cantabile; Allegro; Largo; Allegro non troppo/

Антонин Дворжак (1841 – 1904) – Романтична пиеса, оп. 75 

Рейнголд Глиер (1875 – 1956) – Валс

Панчо Владигеров (1899 – 1978) – Песен из „Българска сюита”

Родион Шчедрин (р. 1932) – „В подражание на Албенис”; „Хумореска”

Времетраене: 75 мин.