22 юни, Бюлент Евджил, Турция – Филип Мол, Германия

Бюлент Евджил започва обучението си в Университета „Мимар Синан” в Истанбул, впоследствие продължава образованието си в Кралската академия в Брюксел и в Музикалната академия в Хайделберг-Манхайм.

Световноизвестният флейтист сър Джеймс Голуей, при когото учи, го описва като един от най-добрите и впечатляващи флейтисти на своето поколение, притежаващ прекрасен тон и превъзходна техника.

Свирил е като солист флейтист във филхармонията „Артуро Тосканини”, Симфоничния оркестър в Мурсия, Испания, Филхармонията в Сао Пауло, Държавната опера, Държавната филхармония и симфоничния оркестър „Борусан” в Истанбул. Концертирал е съвместно с редица изтъкнати музиканти, сред които Ришар Галиано, Беноа ФроманжеДавиде Формизано, Рафаеле Тревизани, Лиор Крецер, Андре Олива, Филип Мол и др. Участва в редица водещи международни музикални фестивали за флейтисти в Милано, Манчестър, Ница, Сан Диего, Ню Йорк, Белград и Словения.

Има значителен принос за популяризирането на флейтата и развитието на флейтовото изкуство както в Турция, така и на международната сцена.

Удостоен е с наградата „Най-добър изпълнител в областта на дървените духови инструменти” за 2010 г. в Турция  от ’’Classical Music Magazine Andante”.

Филип Мол завършва музика в Университета в Тексас, САЩ, а впоследствие и Висшето училище за музика в Мюнхен.

От 1978 г. е пианист-акомпанятор в Немската опера в Берлин. Паралелно с това е концертиращ пианист и камерен изпълнител, работил съвместно със световни артисти като Катлин Батл, Хокан Хагегорд, Джеси Норман, Курт Мол, Анне-Софи Мутер, Акико Суванай и Коля Блахер. Свирил е с многобройни оркестри и камерни ансамбли в Германия. Концертирал е многократно в Европа, Северна Америка, Далечния Изток и Австралия.

В периода 2004 – 2013 г. е професор във Висшето училище за музика и театър в Лайпциг.

Осъществил е многобройни звукозаписи със световноизвестни изпълнители, сред които мецосопраното Рене Морлок, цигуларката Андреа Дука Льовенщайн, флейтистите Давиде Формизано, Бюлент Евджил и сър Джеймс Голуей, с когото е свирил повече от четиридесет години.


22 ЮНИ, ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА, 20:00, ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

ПРОГРАМА

Сесил Шаминад (1857 – 1944) – Концертино, оп. 107

Виторио Монти (1868 – 1922) – Чардаш

Екрем Зеки Юн (1910 – 1987) – At the Tomb of Yunus

Пиетро Морлаки (1828 – 1868) – The Swiss Shepherd

Кристоф Вилибалд Глук (1714 – 1787) – „Танц на блажените духове” из операта „Орфей и Евридика”

Джулио Бричалди (1818 – 1881) – „Венециански карнавал”, oп. 78

Морис Равел (1875 – 1937) – Пиеса във форма на хабанера

Франсоа Борн (1840 – 1920) – Брилянтна фантазия върху теми от операта „Кармен” от Ж. Бизе

Времетраене: 70 мин. (с пауза)