47-ми Международен фестивал на камерната музика, 2011 – публикации

27.06.2011

УСПЕШЕН И НЕЗАБРАВИМ ФЕСТИВАЛ

Успешно приключи 47-то издание на Международния фестивал на камерната музика – Пловдив’ 2011, осъществен с изключителната подкрепа и внимание на Община Пловдив и Министерството на културата.

От години Фестивалът не се е радвал на толкова затрогващ поздравителен адрес, какъвто изпрати министър Вежди Рашидов, ведно с впечатляваща и останала неувяхваща до края на фестивала кошница с прекрасни цветя.

По традиция Общината, в лицето на заместник-кмета по културата Петя Гогова, откри и даде старт на тазгодишното обновено, атрактивно и многообещаващо фестивално издание.

Разпределен в три концертни зали – Етнографския музей, АМТИИ и Драматичния театър, 47-то издание на Фестивала представи програмата си в пълния й обем, с едно изключение – отложения концерт на пианиста Александър Поляков.

International Chamber Music Festival Plovdiv, 47 edition, 2011

Осъществените 10 ярки, емоционално силни, въздействащи,атрактивни и виртуозно характерни концерта несъмнено обогатиха творческата биография на нашия утвърден и развиващ се фестивал.Той се доказа като безспорен фаворит сред европейските форуми на камерната музика.Тазгодишното издание внесе нещо ново, нещо по-европейско, както във своята богата и разнообразна програма, така и в съвременната си организация и реализация. Заслугата за това е на елитните и класни музиканти като Жени Захариева и Ангел Станков, Мичо Димитров и Виолета Попова, Трио „Владигерови”, Венцеслав Николов и Академичния квартет, френския духов квинтет ”Vitrail”, триото Иво Върбанов – пиано, Сеели Тойвио – виолончело, и Боби Йоцов – кларинет, „Челисимо” и Приятели. Като същински връх във фестивалната фиеста се открои премиерният концерт на прославения български музикант Теодосий Спасов с дамския квинтет ”Небесни струни”. И още, и още много хубави неща се случиха през фестивалните дни, за да стигнем до вълнуващите и с впечатляваща посещаемост матинета на Недялчо Тодоров и Надежда Кузманова, на композитора Николай Стойков с авторски концерт по повод 75-годишнината му, до филма ”Изповед”, посветен на маестро Георги Петров, излъчен и подготвен от БНТ – Пловдив в присъствието на многобройните му приятели и фенове.

Непростимо ще е, ако не откроим по подобаващ и уважителен начин спонсорската съпричастност на дългогодишните наши меценати –козметична компания ” Роза Импекс” и собственикът й – всепризнатият дарител на Пловдив, инж. Димитър Георгиев, КЦМ 2000 АД и неговият главен изпълнителен директор доц. инж.Никола Добрев, Частният висш земеделски колеж и неговият уважаван ректор доц. инж. Димитър Димитров. Тази година се радваме и на още една спонсорска фирма ”Витисвинифера”.

Кратката ретроспекция на отминалите фестивални дни все повече ни изпълва с оптимизъм и надежда, че те са една вълнуваща прелюдия към наближаващата легендарна 50-годишнина на Камерния фестивал – живата музикалната емблема на културен Пловдив. 

На добър час на следващо 48-мо издание на МФКМ’ 2012 г.! 

ДИМИТЪР МАЛАШИНОВ, Мениджър на  Международния фестивал на камерната музика – Пловдив


Хронология на публикациите

11/05/2011

ФЕСТИВАЛ С ДЪЛГОСРОЧНИ ХОРИЗОНТИ

По установена и всепризната традиция от 10 до 20 юни в неповторимата и уникална атмосфера на етнографския музей в Старинен Пловдив ще се проведе Международния фестивал на камерната музика,отброяващ 47 години от своето начало.

Със серия от концерти на класическата музика,в които ще участват утвърдени и млади музикални изпълнители и състави,тазгодишното фестивално издание има всичките основания да мери ръст с престижните европейски музикални форуми. Повечето от половината концерти са на международни състави и изпълнители,сред които се открояват духовия квинтет ”Vitrail” (Франция), украинския пианист Александър Поляков, камерното трио Иво Върбанов – пиано (Великобритания), Сееви Тойвио – виолончело (Холандия), Боби Йоцов – кларинет, трио ”Владигерови” (Австрия) и др.

Старт на 47-то издание на Фестивала ще даде прославения български цигулар Мичо Димитров с участието на пианистката Виолета Попова. Изключително силно е и българското участие на фестивала. Открояват се концертите на Теодосий Спасов и „Небесни струни”, трио ”Челисимо”, ансамбъла „Академични виртуози” и др. По подобаващ начин фестивалът на камерната музика ще отбележи 75-годишнината на композитора Николай Стойков. Финалният концерт е поверен на популярната у нас и в чужбина пианистка Жени Захариева, която отбелязва своята 40-годишна концертна дейност.

Като емблематично музикално събитие, допринасящо много за обогатяване културния живот на града, Фестивалът на камерната музика се патронира от Община Пловдив и Министерството на културата. За неговата практическа реализация определяща е и неизменната спонсорската подкрепа на проспериращите пловдивски фирми: козметична компания”Роза импекс”, КЦМ 2000 АД, Висшето училище ”Земеделски колеж”, фирма ”Витис Винифера” ООД.

В средището на стария град 10-те юнски фестивални дни ще предложат богато разнообразие от ритми,стилове и звук за меломаните и за всички с разнородни музикални интереси.

Очакваме Ви на Фестивала! 

Димитър Малашинов, Мениджър на  фестивала


30/05/2011

ФЕСТИВАЛЪТ РАЗЧУПВА КОНСЕРВАТИВНИТЕ РАМКИ

11 концерта, 3 повече от 2010-а, включва в програмата си тазгодишното 47-мо издание на Международния фестивал на камерната музика, провеждащо се по традиция в Пловдив от 10 до 20 юни.

Министерството на културата, което заедно с Община Пловдив патронира феста, субсидира проявата с 5 000 лв., след конкурс между 40 кандидати, похвали се мениджърът на МФКМ Димитър Малашинов. Той обяви и новите творчески партньори на престижния форум – до АМТИИ се нарежда Алианс Франсез – Пловдив, чийто шеф Фани Брадинска е почетен консул на Франция в града под тепетата. На това сътрудничество се дължи участието на световноизвестният парижки духов квинтет «Vitrail» (18 юни).

Холандия, Великобритания, Украйна, Австрия, Финландия са другите държави, вписани в чуждото присъствие през десетте юнски фестивални дни тази година, изтъкна «географската» принадлежност на музикантите артистичният секретар на МФКМ доц. Юлиян Куюмджиев. Според него участниците с български имена са родни знаменитости с престижни международни награди и водещи изпълнители в чуждестранни формации.

Фестивалът стартира на 10 юни в двора на Етнографския музей с концерта на прославения български цигулар Мичо Димитров с участието на пианистката Виолета Попова. Друго, също така забележително дуо, закрива форума на 20 юни – Жени Захариева – пиано, отбелязваща 40-годишна концертна дейност, и Ангел Станков – цигулка. Третото дуо в програмата – Недялчо Тодоров (цигулка) и Надежда Кузманова (пиано) – са посветили изявата си на романтичния свят на Габриел Форе (12 юни, 11 часа, камерната зала на АМТИИ). Към този тематичен концерт доц. Куюмджиев прибави авторският концерт матине на проф. Николай Стойков (19 юни, 11 часа – АмТИИ). Така фестивалът ще отбележи 75-годишнината на композитора – с участието на видните пловдивски изпълнители: клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви, Ромео Спилков (пиано), Едуард Сарафян (кларинет) и Велислава Карагенова, както и на тенора Калуди Калудов. Знаменитият пианист Иво Върбанов (Великобритания), който е новият спонсор на проявата с фирмата си «Витис Винифера», ще изпълни Брамс с Сеели Тойвио – виолончело (Финландия) и Боби Йоцов – кларинет. Трио Владигерови (трето поколение наследници на великия Панчо Владигеров) с програмата си «Класика и джаз» ( 14 юни, 20 часа, Етнографски музей) и Теодосий Спасов с «Небесни струни» (17 юни, 19 часа в голямата зала на Драматичен театър) разчупват строгите консервативни рамки на МФКМ, съобщиха организаторите. С изключителен интерес се очаква изпълнението на пианиста Александър Поляков, украинец, живеещ в САЩ и концертиращ в цял свят, патронирано от почетния консул на Украйна в Пловдив и спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев. «Челисимо» и приятели предвиждат богата музикална програма от различни епохи. Виолончелистът Венцислав Николов, който ще солира на «Академичен квартен» – София, ще представи и книгата си «Да бягаме ли?».

Етнографският музей, камерната зала в АМТИИ и голямата зала на Драматичен театър очакват както обичайната си публика, така и нови фенове, за които билетите са 5 и 10 е се продават пред залите и на общинската каса в центъра на града. Билетите от 15 лева за концерта на Теодосий Спасов и «Небесни струни» могат да се купят само на касата на Драматичен театър. 

Елисавета Шотилова


12/06/2011

Концертът на Мичо Димитров – празник на живота и изкуството

10 юни 2011 г. По традиция това е денят, в който се откриват Международните празници на камерната музика в Етнографския музей на Пловдив. Започват две седмици – изящни концерти, красива музика, приятелски срещи – щедри подаръци за душата.

Micho Dimitrov, Violeta Popova, 47 International Chamber Music Festival, 2011, Opening Ceremony, Concert, June 10Стартът тази година беше повече от впечатляващ – магьосникът с цигулка в ръце Мичо Димитров и неговата неизменна приятелка на сцената Виолета Попова, поднесоха вълшебна вечер – приказка от френска музика и много благодат. Вечерта беше прекрасна – прекрасни изпълнители и прекрасна публика, които в съчетание създават фантастична атмосфера, наситена с приказно настроение и емоция.

Мичо Димитров и Виолета Попова – двама артисти, изгубили и открили себе си в музиката, завладяха публиката, изпълнила до краен предел хайета на възрожденската Куюмджиева къща на Небет тепе. И въпреки многото хора се получи интимен и задушевен концерт – букет от красиви творби от няколко епохи.

Изящната разходка във времето започна с Жан-Мари Льоклер и онази брилянтна барокова Соната № 3 в ре мажор, в която четирите части Un poco Andante, Allegro, Sarabandе Largo и Tambourin Presto изплитат пъстър килим от звук, релеф и дълбочина на внушението. Харизматичното изпълнение на Мичо пренесе меломаните в кралския двор във Версай. С лекотата, с която той свири, със свободата, в която потапя изпълненията си, с перфектния майсторлък в техниката, рисува картина след картина, от живописна по-живописна, фантастична и пленяваща.

Придворният етикет в изкуството на пловдивчанина и неговия партньор на сцената се допълват от финеса и естетическата плътност на изпълнението и на следващата творба в програмата – Елегия за цигулка и пиано – опус 24, от Габриел Форе. Естетика, чувственост, брилянтна хармония – това извая ръката на Мичо с цигулката си. Останалото са настроенията на публиката, застинала от магията на виртуозното изпълнение, съпреживяваща музиката заедно с него, хора, полетели над земята с блуждаещи от музикалната омая очи.

Някакси естествен бе преходът към импресионизма и музиката на най-големия композитор от края на XIX век Клод Дебюси. Мичо Димитров беше избрал лебедовата песен на Клод Дебюси – едно от най-великите произведения в творчеството му – Соната за цигулка и пиано в сол минор. Картините в Аllegro vivo, Intermede-Fantastique et Legger и Finale.Tres anime се люшкат като в игра на криеница, гонят се весели и не толкова емоционални настроения, сълзи, носталгия, страсти … – красива и интересна музика, със специфичната импресионистична естетика ала френските художници импресионисти.

Накрая – нежна романтична прегръдка с аромат на мечти и с нюанс за танц – Соната за цигулка и пиано в ла мажор от Цезар Франк. Allegretto ben moderato, Allegro, Recitativo – Fantasia ben moderato и Allegretto po co mosso през сърцето на Мичо Димитров са няколко мелодии, които недвусмислено и категорично показват високото техническо изпълнителско майсторство на музиканта, но и неговата дарба и умение за превъзходна интерпретация. Мичо Димитров подари на гостите си тази вечер два биса.

Така се изтърколи първият концерт от огърлицата на 47-я Фестивал на камерната музика в Пловдив. Час и половина струеше музика, бродеше неизчерпаемо желание за радост от преживяното, носеше се ароматът на изискан празник на живота и изкуството. 

Евелина Здравкова 


13/06/2011

На Камерния фестивал Публиката многократно бисира виртуозите

В препълнени зали и с нестихващи аплаузи преминаха първите три концерта от 47-ия Международен фестивал на камерната музика в Пловдив. Блестящ старт му даде цигуларят Мичо Димитров в акомпанимент на пианистката Виолета Попова, обяснявайки се чрез френски композитори в любов на съгражданите си. Те, едва побрали се в големия салон на Етнографския музей, дълго не пускаха виртуоза да си тръгне, искаха още и още!

Че има глад за високо изкуство и талантливи интерпретатори стана ясно и в съботната вечер, когато силният вятър сам си се гонеше из романтичния двор на Етнографския, а вътрешното му пространство с изумителната акустика отново се насити от звуци и възторзи. Този път двата биса бяха за виолончелото на професор Венцеслав Николов и за неговите студенти от ”Академичен квартет” – София, подарили на ценителите изящен прочит на пиеси от Купрен, Бах, Бетховен, Масне, Елгар, Прокофиев и Чайковски.

Първата съвместна изява на проф. Недялчо Тодоров (цигулка) и Надежда Кузманова (пиано), плод на общия им интерес към френската музика, имаше своята премиера в неделното матине в рамките на Камерния фестивал. Те изненадаха публиката, която добре ги познава и високо цени, разкривайки им пъстрата палитра на романтичния свят на почти непознатия под тепетата Габриел Форе. Трите биса отчетоха високия градус на третия от общо 11-те концерта от афиша на престижния форум, продължаващ до 20 юни. 

Елисавета Шотилова


13/06/2011

Челистът Венцеслав Николов с концерт и нова книга на Камерния фестивал

След като изпълни творба, композирана през 1726 г., от когато е и неговото виолончело – инструмент на М. Гофрилер, проф. Венцеслав Николов представи седмата си книга, с риторичното заглавие „Да бягаме ли?”.Venzeslav Nikolov

Един от най-значимите и интересни музиканти в България обогати афиша на 47-мото издание на Международния фестивал на камерната музика както с концерта си, включващ и Академичния квартет от София, така и с луксозно томче разкази и есета. Книга предупреждение нарича „Да бягаме ли” авторът.

Той бил решил да не издава повече нищо, защото се определя като еколог и не искал да чувства вина заради изсичането на още дървета, но не се стърпял, когато Министерството на културата захванало т. нар. реформа – да се съкращават симфонични оркестри и десетки талантливи музиканти останали без работи. Публикувал есето миналата година, после написал други – в Париж ( „Парижки отблясъци”), във Виена („Русе – Виена. Едно зимно пътуване”), не се въздържал – възкликнал „Родино мила, Теб привет”, събрал „Разпилени мисли”, полутал се (за кой ли път!) из „Безкрайния лабиринт на думите”, а 10-те разказа сами се навързали един подир друг. И ето ти книгата готова – най-тъжната, според приятелите на професора по камерна музика в НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София. Авторът не е съгласен с тази песимистична оценка. Може да не сме болшинство, но ни има и ще ни има; изкуство ще има – категоричен е знаменитият музикант и сладкодумен разказвач.

Венцеслав Николов споделя, че от малък е знаел, че ще стане или каруцар (най-много обичал да се вози на каруци), или челист (син е на известния русенски виолончелист, диригент и педагог Мишо Николов). Разказва за детството и най-близките си в първата си книга „Едно учителско семейство” (2003). Втората – „Пътуване с Venzicello” (2005), наситил с весели истории. „Капричии” е за селската му къща и сърничката край нея – недалеч от Дряново. Странният свят на островите в Северно море (на о-в Фьор професор Николов е създал Лятна академия) са вдъхновили „Острови”. „Пътека от звуци” е за живота на артиста, такъв, какъвто хората не подозират че е. „Веднъж ме поканиха на едно частно парти да свиря. Впоследствие разбрах, че там се е празнувала 20-годишнината от кражбата на колосална сума.” – разказа пред публиката Венцеслав Николов. Така, провокиран от страха, че няма истински ценности, че поголовно се краде, той пише „Крадци на сенки”. Независимо какъв е подтикът за създаването на книгите му – от първата до последната – „Да бягаме ли?”, авторът не може да избяга от музиката – подтик, вдъхновение, орис.

Елисавета Шотилова


14/06/2011

Концертът на Венцеслав Николов – приказка от ноти с целувка

Venzeslav Nikolov, Academy Quartet, 47 International Chamber Music Festival, 2011, Concert June 11Мирис нa черница, аромат на лятна вечерна прохлада, разтворени прозорци на Куюмджиевата къща, хайет, изпълнен с почитатели на камерната музика. Това е усещането в първите минути на концерта на Венцеслав Николов и “Академичен квартет – София” – втори в програмата на 47-я Фестивал на камерната музика в Етнографския музей на Пловдив.

Виртуозният челист разтваря прозореца на чувствата и публиката вдишва шепота на Франсоа Купрен. Звучат Пет концертни пиеси – любимите барокови творби на френския двор. Маестро Николов и четиримата му ученици Калина Митева, Данте Бертолино, Велян Ванков и Габриела Цветкова мълчаливо, но с лекотата на абсолютни професионалисти разлистват мелодииите като страници от престари премъдри книги. Звуците се сливат в перлена хармония. И преливат в “Адажио” на Йохан Кристиан Бах – “Лондонския Бах” – единадесетия син на гениалния предкласик Йохан Себастиан Бах. Петимата музиканти изтръгват от инструментите си спомени, рисуват картини, разказват истории с метафори от ноти. А каденцата е целувка от маестро Николов – истинска, с ръка върху устните, на края на произведението – една за изпълнителите, другата – за публиката. И се изправя сам на сцената – със 300-годишното си чело, за да извае три от първите сюити, композирани за чело преди четири века от гения Бах. Буре в до мажор, Сарабанда в ре минор, Прелюд в сол мажор се люшват като полъх на лек ветрец. А са толкова дълбоки и силни.

Маестрото намира без усилие точното звучене, осмислят го и ценителите. И отново се появява искрената усмивка и целувка на Венцеслав Николов. За да прелее в танцувалните Сонатина и Менует на Лудвиг ван Бетовен – сякаш за да си почине зрителят. И да се подготви за вълните и бурите в Сициилиана от Парадиз и Тирларзана от Йоер. А след плаването отново да се потопи в романтичния свят на Масне – “Елегия” и Форе – “След един сън”. Забравеният композитор Едуард Елгар възкръсва с „Salut d’amour” („Поздрав на любовта”) и Две американски песни – спиричуъли, в които ясно личи как романтичният патос отстъпва на модерните светове на средата на миналия век. И на финала – Прокофиев „Марш” и Чайковски – Анданте кантабиле и Сантиментален валс – две перли в световната музикална съкровищница. 

Евелина Здравкова


15/06/2011

Концертът на трио Владигерови – игра на четири ръце и три духови инструмента

Trio Vladigerovi, 47 International Chamber Music Festival, 2011, Concert June 14Жив, темпераментен, възторжен, вдъхновяващ, емоционален, жизнен, романтичен, свеж – такъв беше концертът на трио „Владигерови” в четвъртата фестивална вечер.

Потомците на прочутия български композитор Панчо Владигеров изпълниха оригинална музика – класика и джаз, в която преплетоха корените на фолклора с нови модерни вариации на свирене. Екатерина, Константин и Александър Владигерови започнаха музикалния празник в Пловдив с „Романс” – сценична музика към пиесата “Юарец и Максимилян” по Верфел, играна във виенския Йозефщадтеатер.

Няма как да е другояче – и те, като всеки музикант, са изкушени да включат в своя репертоар композиции на именития си дядо. За да покажат блясъка на българската музикална култура на ХХ век, очарованието и свежестта на неувяхващата музика. Чувствата се засилват в следващите произведения в програмата – „Менует”, „Северна песен” и „Страница от албум” от цикъла „Класично и романтично” – три пиеси, изпълнени като игри и закачки на весели деца и чуруликащи птици. И прелива в „Кейкуок” – една от десетте най-популярни пиеси на Панчо Владигеров – написана към пиесата „Цезар и Клеопатра“ на Бърнард Шоу, композирана през 1920 г., и играна в Берлин.

Щураво беше изпълнението на леко джазираната пиеса „Фокстрот”, написана за две пианa, а изсвирена на четири ръце. Истинско изригване се получи със смелите импровизации и експерименти на музикантите в напевните мелодии – „Прелюд”, „Танц”, „Меланхолия” от цикъла „Акварели” – пиесите, с които Владигеров увековечава художници, писатели, театрали. Прочутият вече в света албум „For The Greatest And и little Things“ на Константин и Александър Владигерови, беше представен с две композиции – „Voller Kanton” , „E.S.T.” и „Ръченица”. В тях братята перфектно съчетават латино музика, български фолклор, джаз и класическа музика.

И те като дядо си се опират на песенното и танцово народно творчество и творбите им макар за тромпет, кларинет, флюгелхорн и пиано звучат като цял оркестър, богат на багри и теми. В тях подчертано господства българската национална интонация, нашите танци, народното ни творчество, неравноделните тактове, земята, която обичаше и възпяваше Панчо Владигеров.

На края на концерта триото отново връща публиката в съкровищницата на Владигеров-старши. „Хоро стакато” от Григораш Динику – Панчо Владигеров от румънския период на маестрото, беше истински пищен и достоен финален акорд на вечерта. Внуците Екатерина, Александър и Константин Владигерови претвориха традицията на три поколения музиканти с този концерт. И прехвърлиха мост – оригинален и интересен, между класическите творби на своя дядо и техните смели и модерни собствени композиции, разбира се вдъхновени от българската народна музика и здраво стъпили на нея. 

Евелина Здравкова


20/06/2011

Концертът на Иво Върбанов, Сеели Тойовио и Боби Йоцов – интелигентен прочит на една нежна философия

20 ч., неделя вечер. В двора на Етнографския музей в Пловдив е лятна жега. Белите цветове на магнолията блестят ослепително. Въздухът потреперва, дори птици не летят. Звучи Брамс. Музиката на Брамс е завладяла всичко. Публиката е затаила дъх. Следва нишките на спомените си, съединява ги, преподрежда ги. Диша нощния въздух и се отправя на дълга разходка, погълната от мисли и бродеща сякаш безцелно по калдаръма на Трихълмието.

Трио музиканти с харизма – Иво Върбанов, Сеели Тойовио, Боби Йоцов, свирят соната за кларинет,Ivo Varbanov, Seeli Toivio, 47 International Chamber Music Festival, 2011, Concert June 19 виолончело и пиано. Публиката притваря очи и засвирва мислено, движейки пръстите си по въображаеми клавиши, струни и бутони. Погледът се рее някъде, умът е далеч, много далече, в началото на XIX век, когато Йоханес Брамс е творил своята философска музика. Звучат Соната оп. 120 № 2 в ми бемол мажор, Соната оп. 99 №2 във фа мажор, Трио за кларинет, виолончело и пиано в ла минор – нежна, красива, грациозна, интелигентна музика. Дори птиците, Ivo Varbanov, Bobi Yotsov, 47 International Chamber Music Festival, 2011, Concert June 19които обикновено се състезават с изпълнителите, сега са притихнали. Само чевръсти лястовици обикалят в кръг над главите на публиката, въодушевени от магията, която се случва под сводовете на Куюмджиевата къща.

Публиката обикновено отива на концерт, ако изпълнителят е име, или ако програмата е интересна. В случая става дума за двете в едно. Стотината избрани почитатели на класическата музика станаха свидетел на едно изумително преживяване. Музициране от най-висока класа, което те оставя без дъх. Едва ли има човек, който да не настръхва, когато слуша музиката на Брамс! Да се свири и да се слуша Брамс е еднакво трудно, не може да се случва случайно. Но тримата брилянтни музиканти изпълниха репертоара си с такава лекота, сякаш живееха в едно тяло, музицираха магнетично, изключителни професионалисти, изтънчени музиканти, които поднесоха музиката интелигентно и красиво.

След такъв концерт човек се сеща за простите неща в живота – не е нужно да имаш висока диплома, да си на върха на професията. Важно е да владееш душата на инструмента, да можеш да грабнеш публиката и да обичаш това, което правиш. Това е визитката на истинските музиканти. Магията се случва пред очите ти. Такива концерти се помнят за цял живот. 

Евелина Здравкова


20/06/2011

Концертът на Духов квинтет „Vitrail” – любопитно музикално приключение с френски вкус

Vitrail Quintet, 47 International Chamber Music Festival, 2011, Concert June 18Етнографският музей в Старинен Пловдив е пиршество на необятния свят на духовата музика. Денят е събота. Духов квинтет „Vitrail” гостува на 47-я Фестивал на камерната музика с програма, която прехвърля изящни мостове между България и Франция. Звучат романтична валдхорна, два горди тромпета, предизвикателен тромбон и широкомензурна туба.

Петимата темпераментни музиканти са влюбени в музиката, която изпълняват. Започват с най-значимия френски композитор и теоретик на музиката от Бароковата епоха Жан-Филип Рамо. Звуците се носят като пух от глухарче, реят се във въздуха, ту се появяват, ту изчезват. Създава се настроение – весело, с амбиция за изобретателност. Макар да приемаме духовата музика като тамада на всяка народна веселба, в случая става дума за класическа музика. И за ренесанс на духовата музика. Сръчните музиканти от Франция – всички влюбени в камерната музика, кръщават квинтета си на пиесата на Жорж Делерю – Vitrail, и винаги са в настроение и в музикална еуфория. Усетихме го онази вечер в двора на Етнографския музей.

След сюита на Рамо, „нарисуваха” симфония от Виктор Евалд. Слънчевите потоци преляха в популярното „Малко негърче” на Клод Дебюси и игривите откъси от „Лешникотрошачката” на Чайковски. За малко петорката пренесе публиката в Канада, където Галикса Лавале композира химна на Канада и „Сватбена роза”. На финала беше букетът – игра от няколко мелодии от Жорж Барботьо – французина, който е вплел в една мелодия 11 народни песни. А каденцата – четири популярни картини от операта „Кармен” на Жорж Бизе.

Пъстра и палава програма, квинтет със свой почерк, страст, веселие, тръпка, вдъхновение – такъв беше концертът на „Vitrail” в Пловдив. Любопитно приключение с френски привкус, реализиран със съдействието на новия почетен консул на Франция в Пловдив Теофана Брадинска-Ангелова. 

Евелина Здравкова


21/06/2011

Бележитата пианистка Жени Захариева свири на финала на Камерния фестивал

Концертът на бележитата българска пианискта с изключителни международни изяви и признанияAngel Stankov, Jeni Zaharieva, 47 International Chamber Music Festival, 2011, Closing Ceremony, Concert, June 20 Жени Захариева е последният от 11-те, включени в афиша на 47-мото издание на Международния камерен фестивал в Пловдив. Тази вечер (20 юни) от 20 часа в Етнографския музей ще прозвучат пиеси на Хайдн, Шуберт и Брамс, изпълнени от проф. Жени Захариева със специалното участие на проф. Ангел Станков – цигулка. Престижният музикален форум отбелязва 40-годишната концертна дейност на видната пианистка.

Отложеният на 16 юни заради обявения национален траур концерт под наслов «Чилисимо» и Приятели» ще се състои на 23 юни в залата на Националното музикално училище от 20 часа. Публиката ще се наслади на разнообразни превъплъщения на виолончелото в акомпанимент на пиано. Програмата включва класически и съвременни творби, някои от които са посветени на трио «Челисимо». Продадените за предишната дата билети са валидни, нови могат да се купят на касите пред общината и пред залата, информират организаторите. 

Елисавета Шотилова


 22/06/2011

Камерният фестивал награждава най-ревностния си почитател

Международният фестивал на камерната музика 2011 ще връчи традиционната си награда за най-ревностен свой почитател след концерта на „Челисимо” и Приятели. На заключителната проява от афиша на 47-мото издание на феста, която е в четвъртък, 23 юни, от 20 часа в залата на Музикалното училището, ще стане известно името на онзи представител на преданата публика, който не е пропуснал нито един концерт от тазгодишния престижен форум. Отличеният ще получи покана-пропуск за двама за цялата програма на Камерния фестивал през 2012-а. 

Елисавета Шотилова


 24/06/2011

Инженер меломан с наградата на Камерния фестивал

Инж. Никола Горанов е първият сигурен сред публиката на следващото, 48 издание, на Международния фестивал на камерната музика 2012. Това стана известно на последния от общо 11-те концерта от тазгодишния афиш на престижния форум. След като публиката бисира Челисимо и Приятели, последваха аплодисменти за обявената традиционна награда за най-ревностен ценител на камерната музика сред преданата публика на фестивала – покана-пропуск за двама за цялата програма на МФКМ през 2012-а. Бонуса получи дъщерята на наградения, чийто купен по-рано билет „изгоря”, защото внезапно сполетялата го лятна настинка го задържа вкъщи. Освен финалния концерт всепризнатият меломан инж. Никола Горанов не е пропуснал нито една от музикалните вечери от 47-ия фест, е констатирал фестивалният комитет. Призьорът е познат в Пловдив не само като висок естет и човек с широки културни интереси, а и като активен общественик. 

Елисавета Шотилова